Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπανδρέου: Εξετάζει αύξηση φόρων στις τράπεζες

Την επιβολή υψηλότερου φόρου στα υπερκέρδη των τραπεζών εξετάζει το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Γ. Παπανδρέου προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ, σύμφωνα με το enet.gr.

Παπανδρέου: Εξετάζει αύξηση φόρων στις τράπεζες
Την επιβολή υψηλότερου φόρου στα υπερκέρδη των τραπεζών εξετάζει το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Γ. Παπανδρέου θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ, σύμφωνα με το enet.gr, την ηλεκτρονική έκδοση της "Ελευθεροτυπίας". 

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, το μέτρο εξετάζεται από το επιτελείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι συνέπειες από την εφαρμογή του μπορεί να είναι ευρύτατες. Θεωρείται πως οι τράπεζες αντέχουν στην παρούσα συγκυρία να καταβάλουν περισσότερους φόρους, καθώς τα κέρδη τους τρέχουν με ικανοποιητικούς ρυθμούς παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα.

Από το βήμα της ΔΕΘ αναμένονται εξαγγελίες για νέα προοδευτική κλίμακα φορολόγησης των εργαζομένων, για κατάργηση του ΕΤΑΚ και για επαναφορά του ΦΜΑΠ.

Όπως αναφέρει το enet.gr, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το οικονομικό επιτελείο της Ιπποκράτους, η πραγματική φορολογική επιβάρυνση που ισχύει σήμερα για τις τράπεζες (δηλαδή το ποσό που πληρώνουν πραγματικά αφού ληφθούν υπόψη όλες οι εκπτώσεις και οι διευκολύνσεις) είναι -ποσοστιαία- σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με αυτή των εργαζομένων. Οι τράπεζες υπολογίζεται ότι πληρώνουν περίπου το… 7% των κερδών τους σε φόρους, έναντι 27% που καταβάλλει ένας μέσος εργαζόμενος με ετήσιες αποδοχές της τάξεως των 30.000 ευρώ.

Οι εισηγητές της πρότασης πιστεύουν ότι η επιβολή αυξημένου φόρου στα τραπεζικά υπερκέρδη θα εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα στο κράτος στο προϋπολογισμό του 2010, ενώ θα συγκεντρώσει την αποδοχή της κοινωνίας και θα δώσει ένα καθαρό πολιτικό στίγμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό διότι η έξαρση των τραπεζικών κερδών τα τελευταία χρόνια (που συνεχίζεται και εν μέσω κρίσης) θεωρείται προκλητική από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, ακόμα και από τον χώρο των επιχειρήσεων και της αγοράς.

Επιπλέον, σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες συζητούνται μέτρα ρύθμισης και ευρύτερης αναδιάταξης του χρηματοπιστωτικού κλάδου, από τον οποίο ξεκίνησαν η πιστωτική φούσκα και η οικονομική κρίση. Από την άλλη πλευρά, όμως, διατυπώνονται και επιφυλάξεις για τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματιστηριακή αγορά, όπου οι τράπεζες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v