Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί τρέχουν στις πολεοδομίες οι... εργολάβοι

Σε μαζική υποβολή δηλώσεων για τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων σπεύδουν οι εργολάβοι, ώστε να καταστήσουν δελεαστικές τις απούλητες κατοικίες και να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην ισχνή ανταπόκριση των ιδιοκτητών.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Γιατί τρέχουν στις πολεοδομίες οι... εργολάβοι
Την υποτονική κίνηση στις πολεοδομίες της χώρας για την "τακτοποίηση" των ημιυπαίθριων χώρων θα επιχειρήσουν να σπάσουν οι κατασκευαστές, καθώς σκοπεύουν μέχρι τις εκλογές να προβούν μαζικά στην υποβολή δηλώσεων για τα διαμερίσματα που -λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας- δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν.

Την απόφαση για τη μαζική υποβολή των δηλώσεων "τακτοποίησης" έλαβε χθες η Ομοσπονδία των Κατασκευαστών Κτιρίων, εκτιμώντας πως η κίνηση αυτή θα έχει για τα μέλη της διπλό όφελος: 

* Από τη μία πλευρά θα νομιμοποιήσουν εμμέσως τους παράνομα κλεισμένους ημιυπαίθριους χώρους, το οποίο μάλιστα θα λανσάρουν ως επιπλέον παροχή στους ενδιαφερόμενους αγοραστές. 

* Από την άλλη -εξαιτίας του όγκου των δηλώσεων που θα γίνουν- ευελπιστούν πως θα αποτρέψουν κάθε προσπάθεια αλλαγής της ρύθμισης του ΥΠΕΧΩΔΕ από τη νέα κυβέρνηση, που ενδεχομένως θα συνέβαινε σε περίπτωση που ο αριθμός των δηλώσεων "τακτοποίησης" ήταν μικρός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομοσπονδίας των κατασκευαστών, στις τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα κατατεθούν στις πολεοδομίες περισσότερες από 100.000 αιτήσεις από τις εργολαβικές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η σχετική ρύθμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ, και μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν ελάχιστες δηλώσεις (δεν ξεπερνούν τις 2.000 - 2.500 στο σύνολο της χώρας, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις) από ιδιοκτήτες ακινήτων με ημιυπαίθριους χώρους.

Υπενθυμίζεται πως οι παράνομα κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι υπολογίζονται περίπου στο 1,5 εκατομμύριο καθώς και ότι για την "τακτοποίησή" τους οι ιδιοκτήτες τους -σύμφωνα με τη ρύθμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ- θα κληθούν να καταβάλουν ως πρόστιμο-τέλος το ποσό που αντιστοιχεί στο 10% επί της τιμής ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, πολλαπλασιαζόμενο με το εμβαδόν του ημιυπαίθριου. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων στις πολεοδομίες λήγει στις 21 Ιανουαρίου 2010.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v