Τι απαντά το ΥΠΕΧΩΔΕ για επικίνδυνα απόβλητα

Δεν προχωρήσαμε σε βεβιασμένες ενέργειες, αλλά αντιμετωπίζουμε με ολοκληρωμένο τρόπο την διαχείριση όλων των αποβλήτων με την εκπόνηση του Νέου Σχεδιασμού Διαχείρισης, διευκρινίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τι απαντά το ΥΠΕΧΩΔΕ για επικίνδυνα απόβλητα
Δεν προχωρήσαμε σε βεβιασμένες ενέργειες, αλλά αντιμετωπίζουμε με ολοκληρωμένο τρόπο την διαχείριση όλων των αποβλήτων με την εκπόνηση του Νέου Σχεδιασμού Διαχείρισης, διευκρινίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

"Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και με την οποία δεν επιβάλλεται πρόστιμο απαντούμε τα εξής:

Η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων αποτέλεσε μια από τις σημαντικές προτεραιότητες της περιβαλλοντικής πολιτικής του ΥΠΕΧΩΔΕ τα 5 τελευταία χρόνια, εξαιτίας των μέχρι το 2004 σοβαρών ελλείψεων στον τομέα αυτόν.
Εναρμονίσαμε πλήρως την εθνική με την κοινοτική νομοθεσία και ολοκληρώθηκε το νομικό πλαίσιο της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων με τρείς ΚΥΑ (νομικό πλαίσιο, προδιαγραφές διαχείρισης και Εθνικός Σχεδιασμός).

Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για πρώτη φορά στη χώρα προέβη σε καταγραφή των ποσοτήτων και του είδους των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται στην Ελλάδα και πλέον πάνω σε πραγματικά δεδομένα στηρίζεται ο Εθνικός Σχεδιασμός.

Σχετικά με το θέμα των αποθηκευμένων επικινδύνων αποβλήτων της περασμένης δεκαετίας στον Εθνικό Σχεδιασμό προβλέπεται η εκπόνηση μελέτης για την αξιολόγηση και αποκατάσταση ανεξέλεγκτων ρυπασμένων χώρων από βιομηχανικά και επικίνδυνα απόβλητα στην Ελλάδα, η οποία έχει ανατεθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης, εκπονείται και ολοκληρώνεται εντός τριμήνου.

Σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των παραγόμενων αποβλήτων η διαχείριση γίνεται από τις ίδιες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που τα παράγουν σύμφωνα με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους (Οδηγία 96/61), σύμφωνα με τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές και σύμφωνα με την ΚΥΑ 13588/725/2006. Οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι αφορούν τη συνολική διαχείριση των ΕΑ (προσωρινή αποθήκευση, επεξεργασία και τελική διάθεση).
Σήμερα στην χώρα υπάρχουν 6 υποδομές αποθήκευσης και αξιοποίησης επικινδύνων αποβλήτων καθώς και δύο χώροι τελικής διάθεσης (ΔΕΗ, Αλουμίνιο της Ελλάδος) και υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την δημιουργία και νέων υποδομών.

Όσον αφορά τα επικίνδυνα «ρεύματα εναλλακτικής διαχείρισης», δηλαδή τις επικίνδυνες ηλεκτρικές στήλες, τους συσσωρευτές οχημάτων και βιομηχανίας κλπ, έχουν αναπτυχθεί πλήρως συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, τα οποία είναι εγκεκριμένα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρουσιάζοντας πολύ υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης.
Σημειώνεται επίσης ότι ένας ακόμη τρόπος διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων είναι η εξαγωγή των προς αξιοποίηση ή διάθεση σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Τέλος, το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε σε συντονισμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της διαχείρισης των επικινδύνων αποβλήτων που ξεκίνησε με καταγγελία της Ε.Ε. το 2003 και είναι:
• Διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου
• Κατάρτιση και έγκριση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων
• Συνεχή καταγραφή των αποβλήτων, μέσω των ετησίων εκθέσεων των παραγωγών αποβλήτων
• Εντατικοποίηση και επέκταση των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων
• Συστηματικούς ελέγχους από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
• Περιβαλλοντική αδειοδότηση υποδομών Αξιοποίησης και Διάθεσης αποβλήτων, ώστε να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο διαχείρισης σε εθνικό επίπεδο. Για την υλοποίηση του δικτύου υποδομών στο θεσμοθετημένο «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για την Βιομηχανία» προβλέπεται υποχρεωτικά η δημιουργία υποδομών διαχείρισης επικινδύνων και μη επικινδύνων, υγρών και στερεών βιομηχανικών αποβλήτων σε κάθε ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ και σε όποια άλλη περιοχή υπάρχει μεγάλη βιομηχανία.
• Καθιέρωση του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου το οποίο θα περιλαμβάνει και την Ετήσια Περιβαλλοντική Ενημερότητα του κάθε παραγωγού αποβλήτων. Η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα.
• Ολοκληρώνεται η αποτύπωση σε χάρτες του συνόλου των υφιστάμενων εγκαταστάσεων διαχείρισης των επικινδύνων αποβλήτων με στόχο την πλήρη αποτύπωση του δικτύου διαχείρισης των επικινδύνων αποβλήτων έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες και να απαντηθούν οι αιτιάσεις της απόφασης του ΔΕΚ.
• Γίνεται ενσωμάτωση στο Εθνικό μας Δίκαιο της νέας Οδηγίας 98/2008 για τα απόβλητα, από την οποία προβλέπεται να προκύψει ενιαία νομοθεσία για την διαχείριση όλων των αποβλήτων (υγρά, στερεά, επικίνδυνα και μη επικίνδυνα).
• Κατ΄ επιταγή της προαναφερόμενης ενσωμάτωσης την νέας Οδηγίας στο Εθνικό μας Δίκαιο, εκπονείται μελέτη η οποία θα καταλήξει σε Νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης όλων των Αποβλήτων (υγρά, στερεά, επικίνδυνα και μη επικίνδυνα).

Σύμφωνα με όλα τα προαναφερθέντα, δεν προχωρήσαμε σε βεβιασμένες ενέργειες, αλλά αντιμετωπίζουμε με ολοκληρωμένο τρόπο την διαχείριση όλων των αποβλήτων με την εκπόνηση του Νέου Σχεδιασμού Διαχείρισης.

Κατά συνέπεια τίθεται το ερώτημα γιατί αυτή η σπουδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει το θέμα στο δικαστήριο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v