Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έλεγχοι σε ενδοκοινοτικές συναλλαγές από το ΥΠΟΙΟ

Η ΓΓΠΣ προχώρησε σε διασταυρωτικούς ελέγχους των δηλωθέντων παραδόσεων από ελληνικές επιχειρήσεις σε ουγγρικές μέσα στο 2008. Από τις 392 συναλλαγές οι 112 δεν έχουν δηλωθεί στις ουγγρικές αρχές.

Έλεγχοι σε ενδοκοινοτικές συναλλαγές από το ΥΠΟΙΟ
Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ των ενδοκοινοτικών συναλλαγών, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχώρησε σε διασταυρωτικούς ελέγχους των δηλωθέντων παραδόσεων από ελληνικές επιχειρήσεις σε ουγγρικές μέσα στο 2008.

Από τη διασταύρωση των στοιχείων προέκυψε ότι από τις 392 συναλλαγές που δηλώθηκαν από 303 ελληνικές επιχειρήσεις, με συνολική αξία 24.656.868 ευρώ, οι 112 από αυτές, αξίας 14.794.463 ευρώ που αφορούν σε 99 επιχειρήσεις, δεν έχουν δηλωθεί από τις αντίστοιχες ουγγρικές ως ενδοκοινοτικές αποκτήσεις.

Οι συναλλαγές αυτές αφορούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του εμπορίου ηλεκτρικών ειδών και αγροτικών προϊόντων και άλλων εξαγωγικών δραστηριοτήτων με μεγάλο κύκλο εργασιών.

Τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων έχουν σταλεί στις αρμόδιες ΔΟΥ για να ελεγχθούν οι δηλούμενες συναλλαγές σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινοτικές διατάξεις. Διότι υπάρχει το ενδεχόμενο οι συναλλαγές αυτές να είναι εικονικές, με σημαντικές συνέπειες για τα δημόσια έσοδα, καθώς δεν φορολογούνται ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ουγγαρία, ενώ οι ΔΟΥ επιστρέφουν τον ΦΠΑ στις ελληνικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές παραδόσεις.

Η ΓΓΠΣ πραγματοποιεί περιοδικά διασταυρώσεις για το σύνολο των ενδοκοινοτικών συναλλαγών των ελληνικών επιχειρήσεων με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v