Τι ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, μετά τις εξαγγελίες των οικονομικών προγραμμάτων των Κομμάτων απέστειλε υπόμνημα σε όλους τους υποψήφιους Βουλευτές της περιφέρειας Πειραιά, από τους οποίους ζήτησε να τοποθετηθούν σχετικά.

Τι ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, μετά τις εξαγγελίες των οικονομικών προγραμμάτων των Κομμάτων και την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων τους για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, απέστειλε κωδικοποιημένο υπόμνημα σε όλους τους υποψήφιους Βουλευτές της Α΄ περιφέρειας Πειραιά, από τους οποίους ζήτησε να τοποθετηθούν σχετικά.

Το κείμενο του εν λόγω υπομνήματος, έχει ως εξής:

«Με στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη ημέρα των εκλογών και με σκοπό να προχωρήσουμε ταχύτερα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να προωθήσουμε τις αλλαγές που θα μας οδηγήσουν στη σύγχρονη, δομημένη και καλά ρυθμιζόμενη ανταγωνιστική οικονομία που χρειαζόμαστε, μέσω συντονισμένων ενεργειών και με την ενεργοποίηση όλων, σας υποβάλλουμε ένα σύντομο και συνοπτικό υπόμνημα με τα σημαντικότερα από τα θέματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Πειραιά.

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1.Περιορισμός του κράτους και ολιγομελές - ευέλικτο Υπουργικό Συμβούλιο.
2. Εφαρμογή εθνικού σχεδίου δράσης εξόδου από την κρίση με γρήγορους ρυθμούς και στοχευμένες ενέργειες.
3. Εφαρμογή των νόμων, τόσο από πλευράς πολιτών, όσο και από πλευράς διοίκησης, γενικής και τοπικής, μέσα από διαδικασίες συστηματικού και αδιάβλητου ελέγχου. Να σταματήσει η συστηματική παραβίαση των διατάξεων περί υπαιθρίου εμπορίου με την υποβοήθηση και ανοχή των ΟΤΑ και των τοπικών βουλευτών.
4. Ασφαλιστικό:
- Αποποινικοποίηση των οφειλών εισφορών στον ΟΑΕΕ.
- Ρυθμίσεις οφειλών σε αντιστοιχία με τις ανάλογες του ΙΚΑ.
- Διαδοχική ασφάλιση.
- Άρση των ανισοτήτων στην απονομή συντάξεων του ΤΕΒΕ – ΤΑΕ.
- Αναδιάρθρωση των κριτηρίων υπαγωγής στην κύρια ασφάλιση του ΟΑΕΕ ή άλλων ασφαλιστικών φορέων (τζίρος, πληθυσμιακά κριτήρια κ.λπ.)
5. Εμπορική χωροταξία-Όροι χρήσης γης-Πολεοδομική Ανασυγκρότηση.
6. Υπαίθριο εμπόριο – παρεμπόριο. Να σταματήσει άμεσα η παράνομη λειτουργία των παζαριών Πειραιά και Σχιστού.
7. Λαθρομετανάστευση και σύνδεσή της με το παράνομο υπαίθριο εμπόριο και την εγκληματικότητα.
8. Αναθεώρηση όρων λειτουργίας της αγοράς (προσφορές, προωθητικές ενέργειες, εκποιήσεις κ.λπ.), σύμφωνα με τις υποδείξεις των εμπορικών οργανώσεων και τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.
9.Διασφάλιση ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων – Κυριακάτικης αργίας.
10. Λιγότερο Κράτος σε συναλλαγές και σπατάλες – Περισσότερο Κράτος για την στήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

1. Σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα, χωρίς αιφνιδιασμούς. Κανένας νέος ή επιπλέον φόρος στην τρέχουσα χρήση και όσο διαρκεί η κρίση.
2. Επαναφορά του αφορολογήτου αποθεματικού των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για επενδύσεις, πάντα μέσα στα όρια του de minimis.
3. Αύξηση των ορίων υπαγωγής επιχειρήσεων στο καθεστώς της αυτοπεραίωσης για τις εμπορικές επιχειρήσεις από 300.000€ που είναι σήμερα στα όρια των βιβλίων της β’ κατηγορίας.
4. Άρση του δικαιώματος του Κράτους να επεκτείνει κατά το δοκούν το χρόνο παραγραφής των χρήσεων.
5. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του από έναν απλό κώδικα διακίνησης αγαθών.
6. Μείωση των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους και των συντελεστών εμπορικότητας.
7. Κατάργηση της ποινικής ευθύνης για τις επιταγές που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 3.000 € και επέκταση του χρόνου χάρητος αναγγελίας και εγγραφής στον Τειρεσία των σφραγισμένων επιταγών από τις 8+8 στις 30 ημέρες.
8. Δυνατότητα ιδρυμάτων και οργανισμών Δημοσίου να αποδέχονται μείωση των μισθωμάτων για τα ακίνητα που μισθώνουν, όταν οι συνθήκες και οι τάσεις της αγοράς το επιβάλλουν.
9. Κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών κ.λπ. και αντικατάστασή της με ανάλογη ανάρτηση σε δωρεάν διαδικτυακή διεύθυνση των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, στην οποία θα έχει πρόσβαση ο καθένας (ΓΕΜΗ).
10. Παρέμβαση στην πολιτική των Τραπεζών, για μείωση των επιτοκίων καταναλωτικής πίστης, και ιδιαίτερα των πιστωτικών καρτών, προκειμένου να τονωθεί η κατανάλωση. Κατάργηση της εισφοράς 0,6% επί των επιχειρηματικών δανείων.
11. Αφορολόγητη μεταβίβαση επιχείρησης ή εταιρικού μεριδίου από γονέα/σύζυγο/παππού σε παιδιά, σύζυγο ή εγγόνια, ανεξαρτήτως αιτίας.
12. Άμεση υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με διάθεση δανείων τύπου ΤΕΜΠΜΕ και αναστολή καταβολών δόσεων επαγγελματικών δανείων για ένα (1) χρόνο.
13. Κατάργηση του ΕΤΑΚ στα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά και οικιακά ακίνητα.

ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1. Ο Πειραιάς βρίσκεται σε τροχιά υποβάθμισης και μετά την απομάκρυνση των κατοίκων και των παραδοσιακών ναυτιλιακών επιχειρήσεων από την πόλη, παρατηρείται κλείσιμο δεκάδων εμπορικών επιχειρήσεων στο ιστορικό εμπορικό κέντρο του Πειραιά.
2. Το υψηλό ποσοστό ανεργίας και ιδιαίτερα στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής.
3. Η έλλειψη υποδομών και υπόγειων χώρων στάθμευσης.
4. Το συγκοινωνιακό και κυκλοφοριακό - Χρονοδιαγράμματα υλοποίησης επέκτασης μέσων σταθερής τροχιάς (Τραμ – Μετρό), καθώς και η έλλειψη Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Λεωφορειόδρομοι–Μονοδρομήσεις-Ελεγχόμενη στάθμευση.
5. Κυριακάτικη Αγορά. Οριστική κατάργηση του σημερινού Κυριακάτικου παζαριού και μεταφορά του εκτός πόλεως.
6. Η δημιουργία Κεντρικής Αγοράς Τροφίμων Πειραιά «Ιπποδάμειος Αγορά».
7. Η δημιουργία χονδρεμπορικού-εξαγωγικού και εφοδιαστικού πάρκου.
8. Η μετεγκατάσταση θεραπευτικής Μονάδας ΟΚΑΝΑ από το κέντρο του Πειραιά.
9. Άμεση υποβολή προτάσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς, για την αξιοκρατική συμμετοχή του Πειραιά στο γενικό χωροταξικό σχέδιο.
10. Η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και άλλων πολιτιστικών πόλων έλξης επισκεπτών-τουριστών, ως μια βασική προτεραιότητα για την ανάπτυξη της πόλης.

Από την νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές, ζητούμε να μας βγάλει από την κρίση με γρήγορους ρυθμούς, στοχευμένες ενέργειες και ξεκάθαρες θέσεις».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, επειδή πιστεύει ακράδαντα στην ικανότητα της αγοράς να επιβιώνει στις κρίσεις, δεν εστιάζει τόσο την προσοχή του στο ποιος θα μας βγάλει από την κρίση, αλλά κυρίως στο πώς και πότε θα βγούμε από την κρίση.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v