Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aegean: Επιστολή προς ΥΠΑ για τις άγονες γραμμές

Η Aegean με επιστολή της προς την ΥΠΑ θέτει στη διάθεση της τον στόλο της για την εκτέλεση του κοινωνικού έργου των πτήσεων όλων των άγονων γραμμών, εφόσον δεν καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και 50% φθηνότερα.

Aegean: Επιστολή προς ΥΠΑ για τις άγονες γραμμές
Η Aegean με επιστολή της προς την ΥΠΑ θέτει στη διάθεση της τον στόλο της για την εκτέλεση του κοινωνικού έργου των πτήσεων όλων των άγονων γραμμών, εφόσον δεν καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και δεδομένου ότι εκ του νόμου η εταιρία Ολυμπιακές Αερογραμμές δεν θα διαθέτουν από 1η Οκτωβρίου πλέον άδεια εκμετάλλευσης και πιστοποιητικό αερομεταφορέα.

Στο πλαίσιο αυτό και βάση διαδικασιών διαβουλεύσεων με την ΥΠΑ και με λοιπούς αερομεταφορείς, η Aegean δύναται να αναλάβει όποιο μέρος του έργου των γραμμών, στις οποίες η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιβάλει υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας, ήθελε κρίνει η ΥΠΑ, προτείνοντας συνάμμα συμβολικό αντιστάθμισμα, ήτοι το 50% του αντισταθμίσματος που καταβάλλεται σήμερα στις Ολυμπιακές Αερογραμμές για την εκτέλεση αντίστοιχων γραμμών.

----Η ανακοίνωση της Aegean προς ΥΠΑ


Αξιότιμε κε Διοικητά,

Ως γνωστόν, βρίσκεται σε εξέλιξη ο δημόσιος διαγωνισμός για την ανάθεση από 1η Οκτωβρίου 2009 σε αερομεταφορείς με επιδότηση για την ανάληψη εκτέλεσης δρομολογίων σε άγονες γραμμές, που συνιστούν παροχή δημόσιας υπηρεσίας κατά τα οριζόμενα στον ΕΚ 1008/2008 (σχ. ενημερωτική ανακοίνωση της 10ης Ιουνίου 2009 - αρ. C 131/15 – Εφ. Ευρωπαικών Κοινοτήτων). Πράγματι, στις 26 Αυγούστου 2009 κατετέθησαν και ανοίχθηκαν οι τεχνικές προσφορές των 7 αερομεταφορέων που συμμετέχουν στην ως άνω διαγωνιστική διαδικασία, μεταξύ δε αυτών και η εταιρία μας με την κατάθεση καθ’όλα νόμιμης, παραδεκτής και τεχνικά άψογης προσφοράς για την ανάληψη 17 δρομολογίων. Με δεδομένο αυτό και το έντονο ενδιαφέρον όλων των αερομεταφορέων που συμμετείχαν αναμένεται εντός του προβλεπομένου εκ του νόμου χρονοδιαγράμματος η έκδοση κατακυρωτικών αποφάσεων.

Ωστόσο, και σε κάθε περίπτωση, εάν παρ’ελπίδα και για οιονδήποτε νόμιμο λόγο και παρά τις προσπάθειες της Υπηρεσίας σας δεν καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως λόγω βουλευτικών εκλογών βάσει δημοσιευμάτων των ημερών, και δεδομένου ότι εκ του νόμου η εταιρία Ολυμπιακές Αερογραμμές δεν θα διαθέτουν από 1η Οκτωβρίου πλέον άδεια εκμετάλλευσης και πιστοποιητικό αερομεταφορέα, και άρα παύει από τότε η εξυπηρέτηση του δικτύου των άγονων γραμμών, προκειμένου δε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκτέλεση των πτήσεων στις άγονες γραμμές, η Εταιρεία μας θέτει στη διάθεση της Υ.Π.Α. τον στόλο της για την εκτέλεση του κοινωνικού έργου των πτήσεων όλων των άγονων γραμμών, με σκοπό παράλληλα με λοιπούς αερομεταφορείς που συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία να συμβάλει ουσιαστικά στο έργο αυτό.

Ακόμη και σε μία τέτοια περίπτωση, η Υπηρεσία σας θα πρέπει να διασφαλίσει την εφαρμογή των βασικών αρχών της Κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία του αεροπορικού έργου στη χώρα μας. Ειδικότερα, και βάσει της παρ. 12β του άρθρου 16 του ΕΚ 1008/2008, η Υπηρεσία σας οφείλει να διασφαλίσει ότι:
«ΑΡΘΡΟ 16
12. ..............
Β. Η επιλογή πραγματοποιείται μεταξύ κοινοτικών αερομεταφορέων σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας και τη μη εισαγωγής διακρίσεων».

Στο πλαίσιο αυτό και βάση διαδικασιών διαβουλεύσεων με την Υπηρεσία σας και με λοιπούς αερομεταφορείς, η Εταιρεία μας δύναται να αναλάβει όποιο μέρος του έργου των γραμμών, στις οποίες η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιβάλει υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας, ήθελε κρίνει η Υπηρεσία σας, προτείνοντας συνάμμα συμβολικό αντιστάθμισμα, ήτοι το 50% του αντισταθμίσματος που καταβάλλεται σήμερα στις Ολυμπιακές Αερογραμμές για την εκτέλεση αντίστοιχων γραμμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος του στόλου της Εταιρείας μας, η 10ετής επιχειρησιακή της εμπειρία και η κερδοφόρος οικονομική της κατάσταση, εγγυόνται την απρόσκοπτη εκτέλεση των πτήσεων σε γραμμές στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητο από την πλευρά σας για συζήτηση και συνάντηση με εσάς ή/και με άλλους αερομεταφορείς προκειμένου να βρεθεί η δέουσα υπό τις περιστάσεις λύση, σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο.

Κλείνοντας, εκφράζουμε την άποψη και είμαστε βέβαιοι ότι η Υπηρεσία σας θα ενεργήσει κατά τρόπο, ώστε να εφαρμόσει τις διατάξεις του ΕΚ 1008/2008, προτάσσοντας το κοινωνικό συμφέρον, διασφαλίζοντας τη μείωση του κόστους για το δημόσιο και διαφυλάσσοντας τον υγιή ανταγωνισμό.

Με εκτίμηση,

Για την εταιρία «ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.»,

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v