ΤτΕ: Νέα μείωση στα έσοδα από τουρισμό-ναυτιλία

Νέα μείωση εμφάνισαν τον Ιούλιο τα έσοδα από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, με αποτέλεσμα το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών να περιοριστεί κατά 953 εκατ. ευρώ.

ΤτΕ: Νέα μείωση στα έσοδα από τουρισμό-ναυτιλία
Νέα μείωση εμφάνισαν τον Ιούλιο τα έσοδα από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, με αποτέλεσμα το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών να περιοριστεί κατά 953 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καθαρές εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως ναυτιλιακές) μειώθηκαν κατά 503 εκατ. ευρώ, ενώ από τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 404 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν σε ποσοστό 16,7% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2008, ενώ αντίθετα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 9,3%.

Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως ναυτιλιακές) εμφάνισαν σημαντική μείωση σε ποσοστό 38,1%.

Στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2009 οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν σημαντικά 30,1%, με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 1,983 δισ. ευρώ.

Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν 15,5%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν 3,3%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις για ταξιδιωτικές υπηρεσίες να παρουσιάσουν κάμψη κατά 867 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο α΄ εξάμηνο της χρήσης οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν σημαντικά σε ποσοστό 28,4%, με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 1,48 δισ. ευρώ.

Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους και οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους της Ελλάδας μειώθηκαν σε ποσοστά 14,7% και 5,4% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις για ταξιδιωτικές υπηρεσίες να μειωθούν κατά 463 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πτώση κατά 537 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2008 και διαμορφώθηκε σε 1,875 δισ. ευρώ, ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2009, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 4,944 δισ. ευρώ, ή 22,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και διαμορφώθηκε σε 16,614 δισ. ευρώ.

* Το ισοζύγιο πληρωμών: Ιούλιος 2009 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v