Γ. Παπανδρέου: "Δεν θα ανεχθώ τα φέουδα"

Τα χαρτιά του για τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει σε οικονομία- εξωτερική πολιτική ανοίγει στην "Καθημερινή" ο Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει ομοσπονία ημιαξενάρτητων φεουδαρχών.

Γ. Παπανδρέου: Δεν θα ανεχθώ τα φέουδα
Δύο ισχυρά μηνύματα, προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και προς το σώμα των ψηφοφόρων, στέλνει ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου μέσω συνέντευξής του στην "Καθημερινή".

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ανοίγει τα χαρτιά του για τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει στα πεδία της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και των θεσμών, στην περίπτωση κατά την οποία επικρατήσει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, προειδοποιεί τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα προσωπικών στρατηγικών. "Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ ομοσπονδία ημιανεξάρτητων φεουδαρχών. Όποιοι σκέπτονται έτσι έχουν κάνει λάθος τη διεύθυνση", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αν και ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφήνει σαφώς να διαφανούν οι δυσχέρειες άσκησης έντονα φιλολαϊκής πολιτικής.

Όπως σημειώνει στην "Καθημερινή", "εμείς δεν θα κρύψουμε τις αλήθειες για το πού βρίσκεται η χώρα, όχι για να ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν, αλλά για να αξιολογήσει και ο ελληνικός λαός τα περιθώρια στα οποία θα κινηθούμε".

Επίσης, προσδιορίζει ως βασική προτεραιότητα των επόμενων μηνών το νοικοκύρεμα της οικονομίας και την τόνωση της αγοράς, διότι άλλως "θα μπούμε σε βαθύτερη ύφεση", και προαναγγέλλει τη δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνει ακόμα πως οι θέσεις του κατά της διαπλοκής δεν συνιστούν "σημαία ευκαιρίας" και ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ακόμη και εάν υπάρξουν αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματός του.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου προαναγγέλλει την ενίσχυση του ρόλου του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ για τη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πως "κατάφερε να σπαταλήσει πεντέμισι χρόνια χωρίς να αφήσει πίσω της κανένα απολύτως έργο".


ΕΚΤΕΝΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


* Το προφίλ του νέου υπουργού Οικονομικών

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε σκεφτεί να ξεχωρίσετε το υπουργείο Οικονομικών από το Οικονομίας και υπάρχει κάποιος αρκετά «τρελός» και αποφασισμένος για να αναλάβει αυτό το πόστο;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στόχος μου είναι να είναι όλοι οι υπουργοί αποφασισμένοι στον τομέα τους γιατί η χώρα βρίσκεται πραγματικά στα πρόθυρα -και δεν θέλω να καταστροφολογήσω- μιας οδυνηρής κατάστασης και χρειάζεται στο τιμόνι κάθε υπουργείου άνθρωπος που θα είναι αποφασισμένος να βάλει τάξη στα πράγματα. Και στο υπουργείο Οικονομικών αυτός που θα αναλάβει τα έσοδα και τα έξοδα, τις δαπάνες, το φορολογικό σύστημα, πρέπει να είναι ένας άνθρωπος ικανός και με το στομάχι και την αντοχή ώστε να μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές σε όλο αυτό το σύστημα. Αλλαγές που ξεκινούν από την καταπολέμηση της διαφθοράς και φθάνουν στη σοβαρή αναδιανομή του πλούτου που παράγει αυτή η χώρα.

* Τα σχέδια για Ολυμπιακή-ΟΤΕ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ολυμπιακή, ΟΤΕ, τι σχεδιάζετε; Θεωρείτε εφικτή την αναστροφή αποφάσεων των κυβερνήσεων Ν.Δ. Ποιο θα είναι το κόστος στη διεθνή μας εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εμείς δεν είμαστε κρατιστές, θέλουμε τον ανταγωνισμό. Αλλά θέλουμε να μπορούμε να αποφασίζουμε για τις εθνικές στρατηγικές μας. Καμία δυτικοευρωπαϊκή χώρα δεν εκχώρησε το βασικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της σε άλλη χώρα και μάλιστα σε κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία. Αυτές οι πρακτικές της Ν.Δ. είναι τριτοκοσμικές και παρωχημένες. Έχουν πια εγκαταλειφθεί από τις περισσότερες κυβερνήσεις, ακόμη και συντηρητικές. Όλες οι σοβαρές κυβερνήσεις δίνουν μάχη για να μην περνάει ο έλεγχος κρίσιμων επιχειρήσεων σε ξένα χέρια. Μόνη η Ν.Δ. έκανε το αντίθετο. Εμείς θέλουμε οι αποφάσεις για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών να λαμβάνονται στην Ελλάδα με βάση τα συμφέροντα της χώρας και των Ελλήνων καταναλωτών.

Η Ν.Δ. έκανε ό,τι μπορούσε για να δημιουργήσει τετελεσμένα, πουλώντας μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές πρόσθετο μερίδιο του ΟΤΕ. Παρά αυτό το τετελεσμένο, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που έχουμε για να έχει έλεγχο το Δημόσιο στις κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας. Επειδή η Ν.Δ. αναφέρεται συνέχεια στο κόστος, να θυμίσω επίσης τη σημαντική απώλεια εσόδων του Δημοσίου από τη μείωση της συμμετοχής του σε μια κερδοφόρα επιχείρηση. Τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του ΟΤΕ φέτος είναι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

Στην περίπτωση της Ολυμπιακής, είμαστε υπέρ ενός μεικτού σχήματος με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, σε στρατηγική συμμαχία με ξένο αερομεταφορέα. Θέλουμε να έχουμε λόγο στις εξελίξεις και κυρίως να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του ανταγωνισμού στον κρίσιμο για τη χώρα μας κλάδο των αερομεταφορών. Αυτή είναι η βάση της διαπραγμάτευσης που θα κάνουμε με τον σημερινό ιδιοκτήτη.

* Οι θέσεις για την Εθνική Τράπεζα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την Εθνική Τράπεζα, τίθεται ζήτημα επανακρατικοποίησής της; Τι εννοείτε με τον κρατικό τραπεζικό πυλώνα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε συνθήκες σταθερότητας και υγιούς ανταγωνισμού, με αποτελεσματική εποπτεία για τη διατήρηση ικανοποιητικής κεφαλαιακής επάρκειας όλων των Τραπεζών. Εχουμε καταστήσει σαφές πως, εφόσον χρειασθεί, το Δημόσιο δεν θα διστάσει να προβεί σε αγορές μετοχών για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Εξάλλου αυτό έκαναν όλες οι κυβερνήσεις που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με το τραπεζικό τους σύστημα.

Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα σημαίνει ενεργός παρουσία του κράτους, ώστε να διασφαλίζονται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και σταθερότητας, να στηρίζεται η πραγματική οικονομία, και να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με καταναλωτές και επενδυτές, προστατεύοντάς τους από αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές.

* Η αντιμετώπιση της διαφθοράς

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει αποδειχθεί πως τα θέματα της διαφθοράς είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στους κομματικούς μηχανισμούς. Πώς θα τα αντιμετωπίσετε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πριν απ’ όλα με την πολιτική μας βούληση! Γιατί όπως λέει ο θυμόσοφος λαός: «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Η διαφθορά εξαπλώνεται και γιγαντώνεται όταν η εξουσία δίνει το κακό παράδειγμα, εκπέμπει λάθος σήμα, την ανέχεται όταν δεν την καλλιεργεί κιόλας.

Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι φαινόμενα αλαζονείας, κομματισμού και πελατειακής λογικής θα χτυπηθούν αμείλικτα εν τη γενέσει τους! Το κόμμα μας έχει σοβαρότατο ρόλο να παίξει διατηρώντας την αυτοτέλεια και τον διακριτό του ρόλο από την κυβέρνηση και δεν θα εμπλακεί σε εξουσιαστικές συμφύσεις που γεννούν τη διαφθορά. Το κόμμα έχει ρόλο για τη διαβούλευση, τη συμμετοχή, τη διαμόρφωση θέσεων, την επιμόρφωση στελεχών. Όχι την άσκηση κρατικής εξουσίας ή νόμων.

Επιπλέον, έχω ήδη μιλήσει για τα θεσμικά μέτρα που θα πάρουμε, προκειμένου να θωρακίσουμε το πολιτικό σύστημα από τη διαφθορά: νέος εκλογικός νόμος που θα πλήξει στην καρδιά το «μαύρο πολιτικό χρήμα», νέος νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, νέο και αυστηρότερο «πόθεν έσχες».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ειλικρινώς ότι μπορεί να εξαλειφθούν φαινόμενα τόσο διαδεδομένα όπως η διαφθορά στις εφορίες και τις πολεοδομίες; Πώς;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι! Το πιστεύω! Δεν τρέφω βέβαια αυταπάτες ότι αυτό θα συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη. Ξέρω πολύ καλά πόσο δύσκολο θα είναι το έργο μας. Αλλά θα πετύχουμε καθοριστικά χτυπήματα στη διαφθορά.

Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Με αυστηρούς κανόνες, αυστηρό έλεγχο και με το παράδειγμά μας: όταν η κυβέρνηση δίνει ένα στίγμα σαφές σε όλους, τότε ο κάθε επίορκος λειτουργός, ο καθένας που θα θέλει να ενδώσει σε πρακτικές συναλλαγής και να παρανομήσει με το αζημίωτο, θα το σκεφτεί δύο φορές! Και μάλλον δεν θα το κάνει, γιατί θα ξέρει ότι οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή στην Ελλάδα ζούμε, όλα αυτά που λέτε για τη διαφάνεια κ.λπ. θα πάρουν κάποιο χρόνο για να εμπεδωθούν στον κρατικό μηχανισμό. Το πιθανότερο είναι πως έτσι όπως είναι η χώρα, η κοινωνία, τα κόμματα, κάποιος θα έρθει τους πρώτους μήνες και θα σας δώσει ένα φάκελο με κάποια στοιχεία για κάποια υπόθεση που κάποιος έχει χειριστεί από τον κρατικό μηχανισμό. Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα από όλα εμείς θα δώσουμε το δείγμα γραφής από την πρώτη μέρα με τις αλλαγές σε κυβερνητικό επίπεδο και στη λειτουργία μας, που θα είναι λειτουργία πρακτική, συλλογική, με άμεσες αποφάσεις και ισχυρή εποπτεία και από το πρωθυπουργικό γραφείο. Φαινόμενα διαφθοράς, φαινόμενα χρηματισμού, παράτυπων κινήσεων οποιουδήποτε στελέχους θα αντιμετωπίζονται άμεσα χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Μέσα από μια διαδικασία δικαίου βεβαίως, αλλά θα πρέπει να δούμε ένα τρόπο γρήγορης απονομής δικαιοσύνης. Αυτή η λογική ότι μπορεί να σέρνεται ένα θέμα επί δύο χρόνια και να μην γνωρίζουμε τι γίνεται, μπορεί να αδικήσει έναν πολιτικό ή να αθωώσει έναν ένοχο.

Αυτή η υπόθεση π.χ. με τους λεγομένους βατοπεδινούς. Δυστυχώς πιστεύω έχει μείνει ένα στίγμα σε αυτούς τους ανθρώπους για όλη τους την ζωή, επειδή δεν πέρασαν από μια διαδικασία δικαιοσύνης γρήγορη, που εκείνοι πράγματι που ήταν αθώοι να αθωωθούν αλλά και οι πραγματικοί ένοχοι να τιμωρηθούν. Αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό. Αλλά ή άμεση αντίδραση η δικιά μου και της κυβέρνησης θα είναι να φτιάξουμε εκείνους τους μηχανισμούς που θα υπάρχει ένας σοβαρός έλεγχος τέτοιων φαινομένων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να επιμείνω στο θέμα της διαφθοράς γιατί είναι ένα φαινόμενο βαθιά ριζωμένο σε αυτή τη χώρα, και στα κόμματα και στην κοινωνία και παντού. Έχετε κατά νου ένα μήνυμα, μια χειρονομία, κάτι που θα δώσει ένα σήμα διαφορετικό τις πρώτες εβδομάδες;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Βέβαια. Έχω κάνει πολλή συζήτηση με πολλούς ηγέτες σε διάφορες χώρες για το θέμα της διαφθοράς, το οποίο αντιμετωπίζεται αλλού επιτυχώς και αλλού ανεπιτυχώς.

Ένα πρώτο στοιχείο –δεν είναι το μόνο– είναι η διαφάνεια. Η διαφάνεια βοηθά στον έλεγχο και των ίδιων των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και της κοινής γνώμης. Είτε μέσα από τα μέσα ενημέρωσης είτε μέσω Διαδικτύου, υπάρχει ο έλεγχος. Και η διαφάνεια μπορεί να βοηθήσει στο να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να γίνουν πιο γρήγορες, πιο απλές αλλά και να μην είναι δυνατές πράξεις κάτω από το τραπέζι.

Δεν είναι να ανακαλύπτεις τον τροχό. Αυτά είναι θέματα πολιτικής βούλησης. Όπως πολιτική βούληση είναι να αλλάξεις το πολιτικό σύστημα και ένα βασικό στοιχείο είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, όχι μια παραλλαγή αυτού του υπάρχοντος αλλά με το σπάσιμο των εδρών, ώστε και ο πολιτικός να ξεφύγει από τις οικονομικές εξαρτήσεις που έχει.

* Τι λέει για "φεουδάρχες"

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι που έχετε μάθει από τον πατέρα σας σε σχέση με αυτό που σας περιμένει;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να είναι κάνεις αποφασισμένος για τα δύσκολα, να δουλέψει με στόχους και αρχές.

Αυτό δεν το έμαθα μόνο από τον πατέρα μου αλλά και από την εμπειρία μου. Θα έλεγα ότι έχοντας αξιολογήσει τη λειτουργία, των προηγούμενων πρωθυπουργικών γραφείων χρειάζεται μία ενίσχυση το πρωθυπουργικό γραφείο σε στελεχιακό δυναμικό ώστε να μπορεί να παρακολουθεί στενά τα χρονοδιαγράμματα και βεβαίως να έχει γρήγορα αντανακλαστικά στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Είναι κάτι το οποίο θεωρώ σημαντικό.

Και από διεθνείς μελέτες έχει αναδειχθεί ότι στη χώρα μας, δυστυχώς, οι κυβερνήσεις έχουν έναν πρωθυπουργό αλλά με υπουργούς φεουδάρχες. Που συνήθως δεν επικοινωνούν μεταξύ τους ή και δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τις προτεραιότητες που θέτει ο πρωθυπουργός και συνολικά το κίνημα και αυτό πρέπει να σπάσει.

Να υπάρξει μία συλλογική λειτουργία, κοινών στόχων, συνεργασίας αλλά και γρήγορων αποφάσεων όπου υπάρχουν συναρμοδιότητες οι οποίες δημιουργούν δυσκολίες.



*** Το κείμενο της συνέντευξης του Γ. Παπανδρέου στην "Καθημερινή" επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v