Τι έδειξε ο έλεγχος για το μέτρο των Αθεωρήτων

Διασταυρωτικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε εταιρίες που έχουν ενταχθεί στο ευνοϊκό μέτρο έκδοσης Αθεωρήτων Στοιχείων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 17.802 εταιρίες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης.

Τι έδειξε ο έλεγχος για το μέτρο των Αθεωρήτων
Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εγκαθίδρυση κλίματος φορολογικής ισότητας, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πραγματοποίησε διασταυρωτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο ευνοϊκό μέτρο έκδοσης Αθεωρήτων Στοιχείων.

Οι επιχειρήσεις που θεωρούν τα στοιχεία τους μέσω των ΔΟΥ ελέγχονται για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά και για τα ασφαλιστικά τους χρέη σε κάθε θεώρηση και όταν δεν είναι συνεπείς, δεν δύνανται να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, εκτός εάν τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο μέτρο έκδοσης αθεωρήτων τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης όσον αφορά τον έλεγχο των υποχρεώσεών τους, αφού ο έλεγχος ενεργείται από τους ίδιους και μόνο για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, μία φορά ανά διαχειριστική περίοδο, ενώ συγχρόνως τους παρέχεται επιπλέον διάστημα ενός μηνός για την τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους.

Αποτελεί αντικοινωνική συμπεριφορά για τις επιχειρήσεις που επωφελούνται να μην πληρούν τις εκ του νόμου προϋποθέσεις για την ένταξη τους στο ειδικό αυτό καθεστώς.

Για το λόγο αυτό, η ΓΓΠΣ πραγματοποίησε διασταυρωτικούς ελέγχους. Ειδικότερα ελέγχθηκε η τήρηση των υποχρεώσεων για 163.756 επιχειρήσεις για το 2007.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης.

Ειδικότερα βρέθηκαν 17.802 επιχειρήσεις που είτε:

1. Όφειλαν ποσά άνω των 6.000 Ευρώ.
2. Δεν είχαν υποβάλει εκκαθαριστικές δηλώσεις Φ.Π.Α.
3. Δεν είχαν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α.
4. Δεν είχαν υποβάλει Δηλώσεις Εισοδήματος.

Τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων αποστέλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ ώστε να διαπιστωθούν οι όποιες παραβάσεις και να δρομολογηθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες και κυρώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v