ΕΕ: 10η η Ελλάδα σε κλίμακα τραπεζικής ακρίβειας

Τα χέρια ψηλά σήκωσαν ακόμα και οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν αποπειράθηκαν να αποκωδικοποιήσουν τις τραπεζικές προμήθειες στην Ε.Ε.

ΕΕ: 10η η Ελλάδα σε κλίμακα τραπεζικής ακρίβειας
Τα χέρια ψηλά σήκωσαν ακόμα και οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν αποπειράθηκαν να αποκωδικοποιήσουν τις τραπεζικές προμήθειες στην Ε.Ε.

Για το 66% των τραπεζών στις οποίες έγινε έρευνα, οι τραπεζικές προμήθειες ήταν τόσο ασαφείς ώστε οι εμπειρογνώμονες που εκπόνησαν την έκθεση χρειάζονταν πρόσθετες διευκρινιστικές επαφές με την τράπεζα για να βρουν το πραγματικό κόστος ενός λογαριασμού, όπως προκύπτει από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

Και σε αυτή την έκθεση, η Ελλάδα έχει την …τιμητική της. Βρίσκεται στη δέκατη θέση της κλίμακας ακρίβειας στην τιμολόγηση τραπεζικών προϊόντων, φιγουράρει στην πρώτη πεντάδα των χωρών με τις πιο περίπλοκες και λιγότερο διαφανείς διαδικασίες τιμολόγησης και εμφανίζει υψηλότερο του μέσου όρου κόστος πιστωτικών καρτών.

Ακόμα χειρότερα όμως , οι Έλληνες είναι οι πλέον απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι ( από κοινού με τους Ούγγρους) καθώς σε ποσοστό 88% δηλώνουν απαισιόδοξοι σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης σε προσωπικό επίπεδο.

Στην έκθεση αναλύονται οι επιβαρύνσεις των λογαριασμών για 224 τράπεζες που καλύπτουν κατά μέσο όρο το 81% της αγοράς της ΕΕ και δείχνει: 

* Αδιαφανείς τραπεζικές προμήθειες . Οι δομές επιβαρύνσεων των τρεχόντων λογαριασμών είναι συχνά αδιαφανείς. Σχεδόν το ένα τρίτο των καταναλωτών που ρωτήθηκε δεν είναι σε θέση να συγκρίνει προσφορές για τρέχοντες λογαριασμούς. 

* Η διαδικτυακή ενημέρωση για τις επιβαρύνσεις είναι ατελής. Στο 66% των περιπτώσεων οι εμπειρογνώμονες που επιμελήθηκαν την έκθεση για τις τραπεζικές προμήθειες χρειάστηκαν πρόσθετες επαφές με την τράπεζα για να αποσαφηνίσουν τις πληροφορίες για την τιμολόγηση όσον αφορά τις επιβαρύνσεις.

Ακόμη και τότε οι τράπεζες σε πολλές περιπτώσεις πρόσφεραν μόνον προφορικές πληροφορίες σχετικά με τα τιμολόγιά τους, αλλά αρνούνταν να στείλουν τιμοκαταλόγους. Το 10% περίπου των τραπεζών είχε μικρή ή καθόλου πληροφόρηση διαθέσιμη στο δικτυακό τόπο του και το 33% είχε ατελή πληροφόρηση για τις τιμές στα τιμολόγιά τους. 

* Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, οι καταναλωτές πληρώνουν σημαντικά περισσότερα για τρέχοντες λογαριασμούς από ό,τι σε άλλες. Οι τιμές των λογαριασμών με μέση χρήση κυμαίνονται από ένα μέγιστο 253 ευρώ στην Ιταλία έως ένα ελάχιστο 27 ευρώ στη Βουλγαρία. Για «εντατικούς» χρήστες, η διαφορά είναι ακόμη σαφέστερη: από ένα μέγιστο 831 ευρώ στην Ιταλία έως ένα ελάχιστο 28 ευρώ στη Βουλγαρία. Η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν κακή βαθμολογία όσον αφορά τη διαφάνεια και συγκαταλέγονται στις πιο ακριβές χώρες για τις τραπεζικές υπηρεσίες. Η Βουλγαρία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και η Πορτογαλία έχουν χαμηλή βαθμολογία όσον αφορά τις τιμές των τρεχόντων λογαριασμών.

Οι καταναλωτές σε χώρες με αδιαφανείς δομές τιμών είναι πιθανόν να πληρώνουν περισσότερα για τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα στοιχεία της έκθεσης θα τροφοδοτήσουν το συνεχιζόμενο έργο στον τομέα των λιανικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που η Επιτροπή ανακοίνωσε στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Η υλοποίηση της ευρωπαϊκής ανάκαμψης» του Μαρτίου του 2009.

Η οδηγία της ΕΕ για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές απαγορεύει ήδη τις πρακτικές που παραπλανούν τους καταναλωτές και στρεβλώνουν την επιλογή, π.χ. την παράληψη των πληροφοριών που συνδέονται με τραπεζικούς λογαριασμούς ή την παροχή τόσο ακατάληπτων πληροφορίών ώστε ο μέσος καταναλωτής δεν μπορεί να υπολογίσει την επιβάρυνση. Τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να επιβάλουν αυτούς τους νόμους στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Την 1η Νοεμβρίου 2009 θα εφαρμοστούν (εθελοντικές) κοινές αρχές του κλάδου για τη διευκόλυνση της μεταστροφής των τραπεζικών λογαριασμών. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί προσεκτικά την εφαρμογή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v