Ασφαλιστικές: Αναμονή για συμβόλαια ζωής Ασπίς

Στάση αναμονής για το χαρτοφυλάκιο συμβολαίων ζωής και υγείας της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ τηρούν οι μεγάλες ασφαλιστικές.

Ασφαλιστικές: Αναμονή για συμβόλαια ζωής Ασπίς
Στάση αναμονής για το χαρτοφυλάκιο συμβολαίων ζωής και υγείας της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ τηρούν οι μεγάλες ασφαλιστικές, ενώ στον αντίποδα η μάχη για την προσέλκυση των πρακτόρων που συνεργάζονταν στον χώρο του αυτοκινήτου με τις πέντε εταιρίες, των οποίων η άδεια ανακλήθηκε, ξεκίνησε χωρίς όμως να σημειώνονται… υπερβολές όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

Στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης της Interamerican για τον πρώτο απολογισμό Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Γ. Κώτσαλος δήλωσε ότι η ασφαλιστική, όπως πιθανώς και οι άλλες μεγάλες εταιρίες, δεν είναι αδιάφορη για το χαρτοφυλάκιο προγραμμάτων ζωής και υγείας της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ.

"Το αν το ενδιαφέρον μας θα μετουσιωθεί και σε πρόταση για την εξαγορά του θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της αναλογιστικής μελέτης, που θα διενεργηθεί μετά την εγκατάσταση του επόπτη χαρτοφυλακίου ζωής της Ασπίς (σ.σ.: του κ. Γριβογιάννη) καθώς και από το είδος και τη διάρκεια των εγγυήσεων που θα παράσχει το Δημόσιο" υπογράμμισε ο κ. Κώτσαλος.

"Βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας που εφαρμόζεται για πρώτη φορά και επομένως μένουν να διευκρινιστούν πολλά" συμπλήρωσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 65% των προγραμμάτων ζωής της Ασπίς είναι ουσιαστικά νοσοκομειακά προγράμματα που σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο κατατάσσονται στις ζημίες και μόνο στην Ελλάδα στη ζωή.

"Θα παρασχεθούν εγγυήσεις για τις μελλοντικές ζημίες νοσοκομειακών προγραμμάτων; Θα εγγυηθεί το Δημόσιο και για τις εκκρεμείς ζημίες αυτών των προγραμμάτων;". Αυτό αναρωτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, ενώ διατύπωσε την απορία του για δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομίας ότι τα προγράμματα ζωής της Ασπίς θα μεταβιβαστούν κομμάτι-κομμάτι.

"Δεν κάνει νόημα να σπάσει το χαρτοφυλάκιο" τόνισε ο κ. Κώτσαλος, σημειώνοντας ότι όποιος πάρει τα αποταμιευτικά προγράμματα και τα unit linked θα πρέπει να
πάρει και τα νοσοκομειακά.

Οι ασφαλιστικές που έβαλαν εκπροσώπους στην ομάδα εργασίας για Ασπίς

Ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Euro2day για την απόφαση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) να συσταθεί ομάδα εργασίας από εκπροσώπους ασφαλιστικών η οποία θα γνωματεύσει στον κ. Γριβογιάννη για το πώς θα στελεχώσει και θα διαχειριστεί το τμήμα προγραμμάτων ζωής της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ.

Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν εκπρόσωποι των εταιριών Εθνική Ασφαλιστική, Ιnteramerican, Alico, International Life και ΑΤΕ Ασφαλιστική, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συμμετέχουν και αναλογιστές και δικηγόροι άλλων ασφαλιστικών.

Η ομάδα θα έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο και η συμμετοχή σε αυτή εκπροσώπων των εταιριών δεν συνεπάγεται προνομιακή πρόσβαση στα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης που θα ξεκινήσει δηλώνουν στελέχη της ΕΑΕΕ και της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης στην οποία θα αναφέρεται ο επόπτης ζωής της Ασπίς Πρόνοια.

Στους κόλπους της ΕΑΕΕ είχε πέσει στο παρελθόν η ιδέα δημιουργίας bad bank για ασφαλιστικές που πτωχεύουν. Κατά το προηγούμενο των Lloyds ο οργανισμός θα αναλάμβανε τα χαρτοφυλάκια ζωής των ασφαλιστικών η άδεια των οποίων ανακαλείται και θα τα έτρεχε μέχρι να λήξει και το τελευταίο.

Η ιδέα απορρίφθηκε από το υπουργείο και την ΕπΕΙΑ που επέλεξαν τη λύση της παροχής εγγυήσεων από το Δημόσιο στα "ορφανά" προγράμματα ζωής ή στις εταιρίες που θα τα εξαγοράσουν.

Ουδείς πρόθυμος για πόλεμο προσέλκυσης πρακτόρων

Ο κ. Κώτσαλος επιβεβαίωσε ότι η Interamerican δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε πόλεμο προσέλκυσης των πρακτόρων που συνεργάζονταν με τις εταιρίες των οποίων οι άδειες ανεστάλησαν. Αντίστοιχη δήλωση φέρεται να έχει κάνει στο περιθώριο της συζήτησης στην Ένωση και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Δ. Παλαιολόγος.

Σημειώνεται ότι το Euro2day έχει καταγράψει την απροθυμία των μεγάλων ασφαλιστικών να μπουν σε πόλεμο προσέλκυσης πρακτόρων προσφέροντας κάλυψη χωρίς ασφάλιστρα για τα υφιστάμενα συμβόλαια αστικής ευθύνης αυτοκινήτου των εταιριών των οποίων οι άδειες ανεστάλησαν.

Οι μεγάλες ασφαλιστικές είχαν πράξει κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Εγνατίας πιστεύοντας ότι θα επιτύγχαναν στις ανανεώσεις να διατηρήσουν με ακριβότερα ασφάλιστρα μέρος της παραγωγής που προσεταιρίστηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν το σύνολο σχεδόν της παραγωγής και να εγγράψουν ζημίες από το εγχείρημα.

Ο προσεταιρισμός πρακτόρων που συνεργαζόταν με τις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union, General Trust και Σκούρτης έχει ήδη ξεκινήσει χωρίς όμως οι ασφαλιστικές να παζαρεύουν τις προμήθειες που δίνουν στους πράκτορες και τα ασφάλιστρά τους.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της General Union και της General Trust παραγόταν από το πρακτορείο του κ. Διαμαντόπουλου, τέως ιδιοκτήτη των δύο ασφαλιστικών εταιριών, ο οποίος είχε ξεκινήσει τις συζητήσεις με μεγάλες ασφαλιστικές ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v