Ευρωπαϊκό "διαβατήριο" για τα ενημερωτικά δελτία

Έξι αλλαγές στα ενημερωτικά δελτία κινητών αξιών προωθεί η Κομισιόν, η οποία υιοθέτησε χθες πρόταση για την αναθεώρηση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Ευρωπαϊκό διαβατήριο για τα ενημερωτικά δελτία
Έξι αλλαγές στα ενημερωτικά δελτία κινητών αξιών προωθεί η Κομισιόν, η οποία υιοθέτησε χθες πρόταση για την αναθεώρηση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Βασική καινοτομία της οδηγίας η καθιέρωση ενός μηχανισμού "διαβατηρίου" σύμφωνα με τον οποίο το ενημερωτικό δελτίο που έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή σε ένα κράτος μέλος ισχύει για τη διάθεση τίτλων στο κοινό και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση κινητών αξιών σε οργανωμένη αγορά σε ολόκληρη την Ε.Ε.
 
Στόχοι της πρότασης ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και του διοικητικού φόρτου για τους εκδότες και τους διαμεσολαβητές στην Ε.Ε., η αύξηση της νομικής σαφήνειας των ενημερωτικών δελτίων και η μέγιστη δυνατή προστασία των επενδυτών.

Η οδηγία λαμβάνει υπόψη τη σημασία της ενίσχυσης του επιπέδου προστασίας των επενδυτών και της εξασφάλισης ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι επαρκείς και ικανές να καλύψουν τις ανάγκες των ιδιωτών επενδυτών και καθορίζει τους κανόνες που διέπουν το ενημερωτικό δελτίο το οποίο πρέπει να διατίθεται στο κοινό όταν πραγματοποιείται στην Ε.Ε. διάθεση τίτλων στο κοινό ή εισαγωγή προς διαπραγμάτευση κινητών αξιών σε οργανωμένη αγορά.

Οι κυριότερες αλλαγές που προτείνονται είναι οι εξής: 

* Οι υποχρεώσεις γνωστοποίησης θα είναι λιγότερο πολύπλοκες για ορισμένες κατηγορίες εκδόσεων κινητών αξιών (μικρές επιχειρήσεις, μικρά δανειοδοτικά ιδρύματα, εκδόσεις δικαιωμάτων και κρατικά προγράμματα εγγυήσεων). 

* Το περιληπτικό σημείωμα του ενημερωτικού δελτίου θα έχει βελτιωμένη μορφή και περιεχόμενο. 

* Είναι σαφέστερες οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση δημοσίευσης ενημερωτικού δελτίου για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω μεσολαβητών ("αλληλουχία λιανικών συναλλαγών") και για προγράμματα διάθεσης μετοχών στους εργαζομένους. 

* Θα καταργηθούν οι υποχρεώσεις γνωστοποίησης που αλληλεπικαλύπτονται με την οδηγία περί διαφάνειας.

* Οι εκδότες μη μετοχικών κινητών αξιών θα μπορούν να επιλέγουν το κράτος-μέλος καταγωγής τους. 

* Θα εναρμονιστούν οι ορισμοί των ειδικών επενδυτών της οδηγίας της Ε.Ε. για το ενημερωτικό δελτίο και των επαγγελματικών πελατών όπως ορίζονται στην οδηγία της Ε.Ε. για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων.

Η οδηγία προωθείται από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v