Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξομειώσεις στα διόδια Μεταμόρφωση – Σκάρφεια

Αυξήσεις αλλά και μειώσεις του κόστους χρήσης του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο τμήμα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια θα υπάρξουν από την προσεχή Τρίτη 29/9, καθώς το ύψος των διοδίων θα υπολογίζεται με τη χιλιομετρική απόσταση.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Αυξομειώσεις στα διόδια Μεταμόρφωση – Σκάρφεια
Αυξήσεις αλλά και μειώσεις του κόστους χρήσης του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο τμήμα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια θα υπάρξουν από την προσεχή Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, καθώς στο εξής το ύψος των διοδίων θα υπολογίζεται με βάση τη χιλιομετρική απόσταση που διανύει το κάθε αυτοκίνητο.

Ειδικότερα, για τη διαδρομή των 172,5 χιλιομέτρων από τη Μεταμόρφωση έως στη Σκάρφεια τα διόδια θα στοιχίζουν πλέον 6,30 ευρώ έναντι 5,50 ευρώ (αύξηση 14,5%) που καταβάλουν σήμερα οι οδηγοί των Ι.Χ. αυτοκινήτων, ενώ για την αντίθετη διαδρομή το κόστος αυξάνεται κατά 129% αφού οι οδηγοί θα πρέπει να πληρώνουν 6,30 ευρώ (σε συνολικά τρεις σταθμούς διοδίων) από 2,75 ευρώ (πληρώνουν μόνο σε ένα σταθμό) που καταβάλουν σήμερα.

Συνολικά, δηλαδή, για να μετακινηθεί κάποιος μέχρι τη Σκάρφεια και να επιστρέψει, θα πληρώσει στους σταθμούς διοδίων (Αφιδνών, Θηβών και Τραγάνας) το ποσό των 12,60 ευρώ έναντι 8,25 ευρώ που καταβάλει τώρα. 

Ωστόσο το ύψος των διοδίων που θα πληρώνουν οι οδηγοί που κατευθύνονται από την Αθήνα σε κοντινούς προορισμούς (Χαλκίδα) θα είναι μικρότερο κατά περίπου 33%, καθώς σήμερα για τη συγκεκριμένη διαδρομή  καταβάλλουν 5,50 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα χρέωσης θα πληρώνουν 3,70 ευρώ.
 
Επισημαίνεται, ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των οχημάτων που χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο κατευθύνονται σε κοντινούς προορισμούς. 

Τα διόδια, θα καταβάλλονται σε τρεις μετωπικούς σταθμούς και πέντε πλευρικούς σταθμούς και στις δύο κατευθύνσεις, έχουν οριστεί στα 1,85 ευρώ ανά διέλευση στον σταθμό Αφιδνών, στα 2,25 ευρώ στον σταθμό της Θήβας και στα 2,20 ευρώ στον σταθμό Τραγάνας. Στους πλευρικούς σταθμούς το εύρος χρέωσης έχει καθοριστεί από 0,35 έως 1,75 ευρώ. 
 
Επισημαίνεται πως εκτός των μετωπικών, από την προσεχή Τρίτη θα λειτουργούν και πλευρικοί σταθμοί, ώστε όσοι οδηγοί εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο από περιοχές όπως το Καπανδρίτι, τη Μαλακάσα ή τα Οινόφυτα να καταβάλουν τίμημα ανάλογο της απόστασης που θα διανύσουν. Το κόστος των διοδίων έχει οριστεί στο 0,031 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) ανά χιλιόμετρο.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρία Νέα Οδός (ανήκει στους ομίλους ΓΕΚ – Τέρνα, Cintra και ACS) που έχει αναλάβει τη διαχείριση του αυτοκινητοδρόμου με σύμβαση παραχώρησης (αυτή που αφορά στην Ιόνια Οδό) επισημαίνει πως το νέο σύστημα είναι δικαιότερο του υφιστάμενου, καθώς εισάγει την πληρωμή διοδίων ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση που διανύει ο χρήστης.

«Το νέο σύστημα διοδίων (νέα τέλη και νέοι σταθμοί, μετωπικοί και πλευρικοί) τίθεται σε λειτουργία σε εφαρμογή των όρων της Σύμβασης Παραχώρησης του ανωτέρω έργου, η οποία κυρώθηκε με τον Νόμο 3555/2007 και προβλέπει την εφαρμογή του νέου συστήματος μετά την 18η Αυγούστου 2009, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι και οι δοκιμές», τονίζεται στην ανακοίνωση, ο οποία σημειώνει επίσης πως το νέο σύστημα:

* είναι πιο δίκαιο για τους χρήστες από το σημερινό, επειδή η χρέωσή τους γίνεται σε αναλογία με τα χιλιόμετρα που διανύουν (μείωση χρέωσης στις μικρές αποστάσεις, αύξηση στις μεγάλες). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι όσοι χρήστες πηγαίνουν σήμερα στα Οινόφυτα ή στο Σχηματάρι (Χαλκίδα), με το υφιστάμενο σύστημα πληρώνουν για τη εν λόγω διαδρομή μετ’ επιστροφής συνολικά 5,50 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα η χρέωση μειώνεται στα 3,70 ευρώ, δηλαδή στα δύο τρίτα της υφιστάμενης χρέωσης (μείωση κατά περίπου 33%). 

* εξυπηρετεί ταχύτερα τους χρήστες, επειδή στους μετωπικούς σταθμούς διοδίων αυξήθηκε ο αριθμός των θυρίδων πληρωμής. 

* διευκολύνει τους χρήστες, επειδή έχει κατασκευαστεί μεγάλος αριθμός λωρίδων ηλεκτρονικής συλλογής διοδίων προσωρινά θα εξυπηρετούν τους χρήστες με ΤΕΟ ) και υπάρχει επίσης η δυνατότητα της ρίψης σε ειδικό υποδοχέα του ακριβούς τιμήματος σε κέρματα (πληρωμή χωρίς παρέμβαση υπαλλήλου).

Για τους χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών σύντομα θα προβλέπονται εκπτώσεις στο τιμολόγιο, στο πλαίσιο της έναρξης λειτουργίας του συστήματος της Νέα Οδός Α.Ε. Η χρέωση αυτοκινήτου ΙΧ είναι 0,031 ευρώ ανά χιλιόμετρο (τελική τιμή, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Ζώνες πληρωμής – νέοι μετωπικοί και πλευρικοί Σταθμοί Διοδίων Με το νέο σύστημα εφαρμόζονται τρεις (3) ζώνες πληρωμής, ήτοι: 

* Α/Κ Μεταμόρφωσης Α/Κ Σχηματαρίου (Σύνολο 51km) 

* Α/Κ Σχηματαρίου Α/Κ Μαρτίνου (Σύνολο 61,7km) 

* Α/Κ Μαρτίνου Πέρας Ε.Π. (Σύνολο 59,8km)

Θα λειτουργούν οι παρακάτω Σταθμοί Διοδίων: Μετωπικά διόδια 

* Αφιδνών 

* Θηβών 

* Τραγάνας

Πλευρικά διόδια (Κατεύθυνση Αθήνα Λαμία/ Κατεύθυνση Λαμία Αθήνα)

*Καπανδριτίου (Εισόδου/ Εξόδου)

* Μαλακάσας (Εισόδου/ Εξόδου)

* Οινοφύτων (Εισόδου/ Εξόδου) 

* Θήβας (Εξόδου /Εισόδου) 

* Τραγάνας (Εξόδου /Εισόδου)

Σε κάθε μετωπικό σταθμό θα χρεώνεται σε κάθε κατεύθυνση μόνο το μήκος της ζώνης του. Στους πλευρικούς σταθμούς εξόδου θα χρεώνεται μόνο το μήκος που διανύθηκε από την αρχή της ζώνης τους. Στους πλευρικούς σταθμούς εισόδου θα χρεώνεται μόνο το μήκος που θα διανυθεί μέχρι το τέλος της ζώνης τους. Επισημαίνεται ότι με τα έσοδα των διοδίων στον ΠΑΘΕ χρηματοδοτείται:

* η αναβάθμιση του ΠΑΘΕ σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Έχει ήδη διαπλατυνθεί το τμήμα Ριτσώνα Θήβα, μήκους 15 χλμ., έχει γίνει νέα ασφαλτόστρωση σε πάρα πολλά τμήματα συνολικού μήκους 106 χλμ. , ολοκληρώνονται οι δύο νέες παρακάμψεις στην Υλίκη, έχουν κατασκευαστεί νέα κτίρια Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, Πυροσβεστικής και Συντήρησης, έξι κέντρα αποχιονισμού, 150 χλμ σωληνώσεων για οπτικές ίνες κλπ. 

* η κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ. Πρόσφατα παραδόθηκε στην κυκλοφορία η ευρεία παράκαμψη Αγρινίου, μήκους 35 χλμ., ολοκληρώνεται η παράκαμψη Άρτας, μήκους 15 χλμ., και έχει αρχίσει η κατασκευή πολλών άλλων τμημάτων.


*** Οι νέες χρεώσεις διοδίων αλλά και οι σταθμοί δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v