Οι προτάσεις του ΣΕΓΜ για την έξοδο από την κρίση

Το ΔΣ του ΣΕΓΜ με υπόμνημά του προς όλα τα πολιτικά κόμματα παραθέτει τις προτάσεις του, για την έξοδο από την κρίση και τη βελτίωση του πλαισίου εκπόνησης μελετών και συναφών υπηρεσιών.

Οι προτάσεις του ΣΕΓΜ για την έξοδο από την κρίση
Η χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών και των έργων παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου, αποτελούν σημαντικά προαπαιτούμενα για τη σωστή προετοιμασία και την επιτυχή υλοποίηση όλων των έργων και παρεμβάσεων και ειδικά εκείνων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Οι υπηρεσίες αυτές δεν είναι περιττή πολυτέλεια, αλλά απολύτως αναγκαίες για τη διασφάλιση της καλής ποιότητας των έργων, άρα τελικά του δημόσιου συμφέροντος.

Τα παραπάνω επισημαίνει το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών - Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), με υπόμνημά του προς όλα τα πολιτικά κόμματα, εν όψει των εκλογών της 5ης Οκτωβρίου 2009.

Για την έξοδο από την κρίση ο ΣΕΓΜ προτείνει:

Οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να αποτελέσουν την ατμομηχανή της οικονομίας. Είναι αναγκαίο να αξιοποιήσει η χώρα μας το πλεονέκτημα της χρηματοδοτικής ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αυξήσει την παραγωγή δημοσίων έργων, ώστε να εισρεύσουν χρήματα στον δημόσιο τομέα. Το αναπτυξιακό πλαίσιο για τη χώρα μας πρέπει να κινηθεί σε τρεις τομείς που εμφανίζουν σημαντικές προκλήσεις και συγκεκριμένα στην ενέργεια, το περιβάλλον και τις μεταφορές.

Ενέργεια

- Η χώρα πρέπει να επιτύχει τους εθνικούς στόχους για το 2020, που προβλέπουν ότι οι ΑΠΕ συνολικώς πρέπει να συμμετέχουν με 18% στην τελική ενέργεια χρήσεως που αντιστοιχεί περίπου στο 35% στην ηλεκτροπαραγωγή.

- Η ανάπτυξη των ΑΠΕ, η μείωση των εκπομπών CO2, η εξοικονόμηση ενέργειας και η διείσδυση των βιοκαυσίμων στις μεταφορές να αποτελέσουν τα κύρια πεδία δράσεως όλων των παρα¬γωγικών ομάδων της χώρας.

- Η εξοικονόμηση ενέργειας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στα κτίρια και σε όλους τους τομείς της οικονομίας, πρέπει να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο μιας μακροπρό¬θεσμης πολιτικής.

- Η ανάπτυξη των υδροηλεκτρικών έργων πρέπει να σχεδιασθεί και να γίνει με πολλαπλό σκοπό, για ύδρευση, άρδευση, ενεργειακή αξιοποίηση.

- Πρέπει να αρθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες διαφόρων υπουργείων και φορέων, που σήμερα βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Περιβάλλον

- Το υπουργείο Περιβάλλοντος που θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές, πρέπει να διασφαλίσει την εφαρμογή ενός εθνικού προγράμματος δράσης για τα στερεά απόβλητα που θα έχει χρονικό ορίζοντα την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ και το οποίο θα καλύπτει όλες τις προτεραιότητες διαχείρισής τους (μείωση, ανακύκλωση, ενεργειακή αξιοποίηση, εκτροπή από την ταφή, ασφαλής διάθεση υπολειμμάτων).

- Για το φυσικό περιβάλλον απαιτείται ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής, το οποίο να καλύπτει την οργάνωση της συστηματικής παρακολούθησής του, τους τρόπους αξιολόγησης των προστατευόμενων περιοχών, την ανάπτυξη διαχειριστικών μέσων και τους τρόπους τήρησης των όρων προστασίας.

- Για τη διαχείριση και προστασία των υδάτων τα κρίσιμα ζητήματα αφορούν τις κατευθύνσεις για τα διαχειριστικά σχέδια και τα προγράμματα μέτρων για τις περιοχές των λεκανών απορροής ποταμού, την εφαρμογή κοστολογικής και τιμολογιακής πολιτικής και την οργάνωση της παρακολούθησης των επιφανειακών και υπόγειων νερών ποσοτικά και ποιοτικά.

- Στον τομέα της χωροταξίας και πολεοδομίας, το πλαίσιο των πρόσφατων χωροταξικών ρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο (γενικό χωροταξικό και ειδικά χωροταξικά) πρέπει να βελτιωθεί όπου χρειάζεται, με γνώμονα την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.

Μεταφορές

Στο πλαίσιο των συνδυασμένων μεταφορών, επιβάλλεται:

- Η ενίσχυση της χρήσης του σιδηρό¬δρομου, επειδή το μεταφορικό αυτό μέσο πλεονεκτεί έναντι των άλλων μέσων σε θέματα κατανάλωσης ενέργειας, κόστους μεταφοράς, επιπτώσεων στο περιβάλλον και ασφάλειας επιβατών.

- Η δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου εμπορευματικών κέντρων στην Ελλάδα, πρακτική που εκτεταμένα χρησιμοποιείται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κύριο ρόλο στην ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών θα πρέπει να έχει και ο ιδιωτικός τομέας (σε θέματα οργάνωσης και διάθεσης κεφαλαίων), μέσω των συμβάσεων παραχώρησης.

Ανταγωνισμός - Διασφάλιση ποιότητας - Αντιμετώπιση της διαφθοράς

Για την αποτελεσματική λειτουργία του ανταγωνισμού, τη διασφάλιση της ποιότητας των μελετών και γενικότερα των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και για την αντιμετώπιση της διαφθοράς ο ΣΕΓΜ προτείνει - μεταξύ άλλων - τα εξής: 

*  Υποχρεωτική, συστηματική και πλήρης εφαρμογή της χρήσης μελετητικών πτυχίων για την ανάθεση και εκπόνηση μελετών και συναφών συμβουλευτικών υπηρεσιών. 

*  Αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από ΑΕΙ, ερευνητικά κέντρα και ΜΚΟ (σαφής διάκριση μεταξύ μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων). 

* Δημιουργία αυτοχρηματοδοτούμενης από τα παράβολα Ανεξάρτητης Αρχής για την επίλυση των διαφορών επί τεχνικών θεμάτων στους διαγωνισμούς για την ανάθεση δημο¬σίων συμβάσεων, καθώς επίσης και κατά την υλοποίησή τους. 

* Καθιέρωση δελτίου ταυτότητας έργου που θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες μέσω του διαδικτύου. 

* Σύσταση Παρατηρητηρίου για τις μελέτες που εκπονούνται, καθώς και έγκαιρη δημοσιοποίηση κυλιόμενου προγράμματος μελετών που θα προκηρύσσονται ανά εξάμηνο. 

* Διασφάλιση ότι οι υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου ή/και μελετητή στα ΣΔΙΤ, θα παρέχονται από νομιμοποιημένους προς τούτο οργανισμούς και διασφάλιση της εύλογης αποζημίωσης των υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου ή/και μελετητή.

* Αλλαγή στο σύστημα τιμολόγησης των έργων και εφαρμογή συστήματος που θα περιλαμβάνει πλήρεις αναλύσεις εργασιών, κατάλογο εγκεκριμένων τεχνικών οδηγιών για τις επί μέρους εργασίες, κατάλογο προτύπων για υλικά και διαδικασίες.

* Επανεξέταση του συστήματος επίβλεψης των μελετών με εμπλοκή σε αυτήν των μελετητικών γραφείων και υποχρεωτική συμμετοχή του μελετητή στην επίβλεψη σημαντικών έργων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v