Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Στον αέρα τα κόστη συνεργείων

Στον αέρα απειλεί να τινάξει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού του κόστους επισκευής αυτοκινήτων η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά την απόφασή της να επιβάλει πρόστιμα άνω των 30 εκατ. ευρώ στις ασφαλιστικές.

Ασφαλιστικές: Στον αέρα τα κόστη συνεργείων
Στον αέρα απειλεί να τινάξει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού του κόστους επισκευής αυτοκινήτων η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά την απόφασή της να επιβάλει πρόστιμα άνω των 30 εκατ. ευρώ στις ασφαλιστικές, που εφαρμόζουν την ηλεκτρονική πραγματογνωμοσύνη!

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε μια μάλλον πρωτότυπη απόφαση, καταδίκασε το σύστημα ηλεκτρονικού προσδιορισμού των τιμών, που εφαρμόζουν οι ασφαλιστικές και τα συνεργεία αυτοκινήτων στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη διαπιστώνοντας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρακτική καθορισμού τιμής!

Για τον λόγον αυτό επέβαλε πρόστιμα που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ στις ασφαλιστικές εταιρίες Εθνική Ασφαλιστική, ΑΤΕ Ασφαλιστική, Interamerican και Groupama Φοίνιξ, που αποτελούν τους μετόχους της Audatex.

Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού διενεργήθηκε κατόπιν καταγγελίας της Ένωσης Φανοποιών Χανίων. Σύμφωνα με την έρευνα προέκυψε ότι μέσω των πρακτικών του Audatex καθοριζόταν η τιμή εργατοώρας και ο τελικός χρόνος αποπεράτωσης με τα συνεργεία.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ρήτρες αποκλειστικής παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες το συνεργαζόμενο συνεργείο δεσμεύεται να μην παρέχει ευνοϊκότερους όρους και τιμές από αυτές που παρέχει στις ασφαλιστικές εταιρίες χρήστες του συστήματος.

Το γεγονός ότι η πρακτική αυτή δεν υπήρξε αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με τα συνεργεία, αλλά υιοθετήθηκε ομοιόμορφα και ταυτόχρονα από τις ασφαλιστικές εταιρίες μέσω της Audatex αποδεικνύει, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, συμφωνία και εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ των επίμαχων ασφαλιστικών εταιριών, με σκοπό τον καθορισμό πάγιων τιμών αποτίμησης. Τα παραπάνω συνιστούν καθορισμό τιμών (καρτέλ).

Θα εφεσιβάλουν την απόφαση οι ασφαλιστικές

Οι ασφαλιστικές θα εφεσιβάλουν την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφού τους κοινοποιηθεί. Τα πρόστιμα παγώνουν τις συζητήσεις που διεξάγονταν με την ελβετική Audatex προκειμένου να της επαναπωλήσουν οι Εθνική, ΑΤΕ Ασφαλιστική, Interamerican και Groupama Φοίνιξ τα ποσοστά τους.

Το σύστημα Audatex δημιουργήθηκε για να εξορθολογίσει τα κόστη σε μια αγορά ανεξέλεγκτη της οποίας ο ετήσιος πληθωρισμός, πριν από την εφαρμογή του συστήματος, "έτρεχε" με ετήσιο ρυθμό υψηλότερου του 20%.

Μέχρι την εφαρμογή του συστήματος οι ασφαλιστικές ήταν υποχρεωμένες να διατηρούν πολλαπλάσιο προσωπικό στην πραγματογνωμοσύνη, χιλιάδες υποθέσεις έφταναν στα δικαστήρια, ενώ είχαν έλθει σε γνώση τους και κυκλώματα συνεργείων με πελάτες και πραγματογνώμονες, που μέσω υπερτιμολογήσεων έκλεβαν τις εταιρίες.

Σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές είχαν αγοράσει από την ελβετική Audatex τα δικαιώματα χρήσης του συστήματος για την ελληνική αγορά και έτσι συστήθηκε η Audatex Hellas.

Η Εθνική Ασφαλιστική κατέχει το 70% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ από 10% έχουν η Groupama - Φοίνιξ, η ΑΤΕ Ασφαλιστική και η Interamerican. Το σύστημα όμως της Audatex Ελλάς χρησιμοποιούν όλες οι ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στο αυτοκίνητο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v