Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΟΕ: Εκδόθηκε η απόφαση του ΟΜΕΔ - Η νέα ΣΣΕ

Την έκδοση της δεύτερης Διαιτητικής Απόφασης του ΟΜΕΔ, με την οποία καταρτίσθηκε η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων για το 2009, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΟΤΟΕ.

ΟΤΟΕ: Εκδόθηκε η απόφαση του ΟΜΕΔ - Η νέα ΣΣΕ
Την  έκδοση της δεύτερης Διαιτητικής Απόφασης του Οργανισμού μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), με την οποία καταρτίσθηκε η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων για το 2009, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΟΤΟΕ.

H Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων για το 2009, κοινοποιήθηκε σήμερα προς την ΟΤΟΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις των Τραπεζών.

Τα βασικά σημεία της νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που περιλαμβάνονται στην Διαιτητική Απόφαση αριθμ. 37/2009 του ΟΜΕΔ, έχουν ως εξής:

Αυξήσεις βασικών μισθών

Οι βασικοί μισθοί του Ενιαίου Μισθολογίου για κάθε κατηγορία προσωπικού (κύριο, βοηθητικό και καθαριότητας) βάσει της Δ.Α. 39/2008, αυξάνονται από 4-6-09 κατά ποσοστό 3% και όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 30/9/09 αυξάνονται περαιτέρω από 1/10/09 κατά ποσοστό 2,5% και διαμορφώνονται, στρογγυλοποιούμενοι στην πλησιέστερη ακεραία μονάδα ευρώ. Η συνολική αύξηση που χορηγείται είναι 5,5% στα κλιμάκια του Ενιαίου Μισθολογίου.

Αύξηση Επιδόματος Πολυετίας

Το επίδομα πολυετίας:

α) Αυξάνεται από 1,80% σε 1,85% κατ’ έτος και για όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες.

β) Ενισχύονται οικονομικά οι νέοι εργαζόμενοι στις Τράπεζες, αφού το επίδομα πολυετίας χορηγείται σε όλους τους νέους με τη συμπλήρωση του πρώτου έτους υπηρεσίας (μέχρι σήμερα το επίδομα πολυετίας χορηγείτο με τη συμπλήρωση του 3ου έτους υπηρεσίας).

Συγκρότηση Επιτροπής για την απασχόληση

Συγκροτείται διμερής επιτροπή, με αντικείμενο την μελέτη του ενδεχομένου μετατροπής της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου σε αιτιώδη και την υποβολή σχετικών προτάσεων. Η σύνθεση της Επιτροπής θα είναι 7μελής και θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της «Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών» (Ε.Ε.Τ.), έναν της «Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ), έναν του «Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)» με τους αναπληρωματικούς τους και τρία μέλη που υποδεικνύονται από την ΟΤΟΕ, με τους αναπληρωματικούς τους.

Ως Πρόεδρος ορίζεται πρόσωπο κοινής επιλογής των μερών και σε περίπτωση αδυναμίας συμφωνίας ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ή πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους που αυτός θα υποδείξει.

Ο Πρόεδρος ορίζει τον αναπληρωτή του.

Η Επιτροπή έχει απαρτία, όταν είναι παρόντα τέσσερα τουλάχιστον μέλη της. Συγκροτείται το αργότερο εντός τριμήνου από τη θέση σε ισχύ της παρούσας και πρέπει να υποβάλει τα πορίσματά της εντός εξαμήνου από τη συγκρότησή της, ούτως ώστε να ληφθούν αυτά υπόψη στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την σύναψη της επόμενης συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η συγκρότηση αυτής της επιτροπής ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη και πληρέστερη προστασία της απασχόλησης των εργαζομένων στις Τράπεζες, που αποτελεί κεντρικό στόχο της ΟΤΟΕ.

Ακόμα στη Διαιτητική Απόφαση του ΟΜΕΔ περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν βελτιώσεις στα επιδόματα Βρεφονηπιακών Σταθμών, στο Επίδομα τοκετού, στην οικονομική ενίσχυση των Ερευνητικών και Επιμορφωτικών δραστηριοτήτων του ΙΝΕ/ΟΤΟΕ, των Πολιτιστικών και Αθλητικών δραστηριοτήτων κ.α.

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, η παραπάνω Διαιτητική Απόφαση του ΟΜΕΔ (η οποία θα δημοσιευθεί αναλυτικά σε ειδικό φυλλάδιο) αποτελεί δικαίωση του αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων και της εμπιστοσύνης τους στους χειρισμούς της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής τους οργάνωσης, η οποία μεθοδικά και αποφασιστικά απέδειξε στην πράξη, ότι οι Δημοκρατικοί Θεσμοί που κατακτήθηκαν από το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους είναι πιο ισχυροί και πιο αποτελεσματικοί από τα σχέδια υπονόμευσης και τις δικαστικές επιθέσεις των τραπεζιτών και της Κυβέρνησης.

Η διατήρηση του θεσμού της Κλαδικής Σ.Σ.Ε. των τραπεζοϋπαλλήλων αποτελεί μεγάλη θεσμική νίκη της ΟΤΟΕ που καταξιώνει τους συνδικαλιστικούς αγώνες των εργαζομένων.

Αυτή η νίκη ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες αλλά και σε ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας γιατί είναι νίκη των θεσμών του διαλόγου, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της Δημοκρατίας.

Τώρα είναι η ώρα οι Τράπεζες να αντιληφθούν τις ανάγκες της εποχής και να κλείσουν με δική τους πρωτοβουλία των κύκλο της αντιπαράθεσης με τη κοινωνία και τους εργαζόμενους που οδήγησαν οι πρακτικές τους.

Η ΟΤΟΕ θα παρακολουθεί τις κινήσεις τους και τις ενέργειές τους και θα είναι έτοιμη είτε για ειρηνική επίλυση των διαφορών, είτε για νέους αγώνες αν η αδιαλλαξία και οι προκλήσεις συνεχισθούν, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v