Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοκρατικοί: Όχι άλλα κομματικά συσσίτια

"Κατάργηση του συσσίτιου για τα ανεπάγγελτα κομματικά στελέχη" ζητά ο πανεπιστημιακός κ. Αναστάσιος Τσάμης του νέου Κόμματος των Δημοκρατικών. Δείτε τις προτάσεις τους για "περισσότερη Δημοκρατία".

  • Συνέντευξη στην Ελένη Γλάρου
Δημοκρατικοί: Όχι άλλα κομματικά συσσίτια
Τη δική του πρόταση για την κυβερνητική αλλά και την κοινοβουλευτική λειτουργία καταθέτει το νεοπαγές Κόμμα των Δημοκρατικών, που μεταξύ άλλων εντοπίζει την ανάγκη για "κατάργηση του δημόσιου συσσίτιου για πολλά ανεπάγγελτα κομματικά στελέχη".   

O κ. Αναστάσιος Δ. Τσάμης, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και ανώτερο τραπεζικό στέλεχος, υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών, δεν είναι και δεν θυμίζει παραδοσιακό πολιτικό: Δεν μιλά πολύ, δεν υπόσχεται και δεν αντιμετωπίζει την πολιτική ως μέσο προσωπικής προβολής. "Οι Δημοκρατικοί είναι ένα κόμμα που ιδρύθηκε στοχεύοντας στην αναμόρφωση της εν Ελλάδι πολιτικής", λέει ο ίδιος.    

Το ασυμβίβαστο της βουλευτικής υπουργικής ιδιότητας, η εκλογή των ανώτατων δικαστικών από τους δικαστές και η άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό είναι ορισμένες μόνο από τις καινοτομίες που προτείνουν οι Δημοκρατικοί στην κατεύθυνση μιας δημοκρατικότερης ελληνικής πολιτείας.

Παράλληλα, τονίζει την ιδιαίτερη σημασία της υλοποίησης και όχι απλώς της εξαγγελίας της ανασύστασης του φορολογικού συστήματος, που θα στοχεύει σε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, που θα ενισχύει τις επενδύσεις και θα αποκαθιστά παράλληλα το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών.  

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Τσάμη:  

Γιατί ένα ακόμα κόμμα;

Διότι υπάρχει μία θεμελιώδης ειδοποιός διαφορά: Οι Δημοκρατικοί είναι κόμμα που ιδρύθηκε και στελεχώθηκε από πολίτες και όχι από επαγγελματίες πολιτικούς. Πολίτες υπεύθυνους και εργαζόμενους, οι οποίοι θεωρούν ότι το παρόν πολιτικό σύστημα έχει εξαντλήσει τα όριά του και μόνο αρνητικές συνέπειες σωρεύει στον τόπο η αναπαραγωγή του.

Τι θεωρείτε μείζον πολιτικό πρόβλημα;

Οι Δημοκρατικοί εκτιμούν ότι υπάρχει ουσιαστικό έλλειμμα Δημοκρατίας. Ειδικά για την πολιτική μεταρρύθμιση και την ενίσχυση της πραγματικής Δημοκρατίας προτείνουν μία δέσμη θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό και με ενισχυμένες αρμοδιότητες, την εκλογή των ανώτατων δικαστών από το δικαστικό σώμα, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας βουλευτή και υπουργού, τον περιορισμό των βουλευτικών εδρών και των προνομίων κ.ά.

Η χώρα, όμως, αντιμετωπίζει άμεσα και κρίσιμα οικονομικά προβλήματα.

Η δραστική περιστολή της κρατικής σπατάλης είναι το πρώτο μέτρο και η προϋπόθεση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό, βέβαια, συνεπάγεται την κατάργηση του δημόσιου συσσίτιου για πολλά ανεπάγγελτα κομματικά στελέχη, αλλά δεν γίνεται αλλιώς.

Δεύτερος πυλώνας πραγματικής και σωστικής αλλαγής είναι η υλοποίηση, και όχι απλώς η εξαγγελία, της ανασύστασης του φορολογικού συστήματος, η οποία θα στοχεύει και στη δημιουργία σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος ενισχυτικού των επενδύσεων αλλά και στην αποκατάσταση κοινωνικού αισθήματος δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης των πολιτών.

Τρίτος πυλώνας είναι η αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, η οποία έχει εξαγγελθεί πολλές φορές επί δεκαετίες, αλλά έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστα. Οι Δημοκρατικοί προτείνουν άμεσα μέτρα παρέμβασης για τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών από την άναρχη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την κακοποίηση του περιβάλλοντος και παράλληλα για την ενίσχυση της περιφέρειας καθώς και επιλεγμένων τομέων παραγωγής με συγκριτικά για τη χώρα πλεονεκτήματα.

Τέταρτη συνιστώσα ευημερίας και ανάπτυξης είναι η ουσιαστική κοινωνική συνοχή, η οποία θα ενισχυθεί με σειρά μέτρα υπέρ της μητρότητας, των νέων και άλλων ευπαθών ομάδων.

Η ατζέντα για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας τι περιλαμβάνει;

Οι Δημοκρατικοί εισηγούνται την άσκηση δυναμικής, εξωστρεφούς και προδραστικής εξωτερικής πολιτικής με επιχειρήματα και στρατηγική, καθώς και ενίσχυση αποτελεσματικών συνεργιών στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και όχι την απαθή συμμετοχή σε αυτούς, έτσι ώστε οι "κόκκινες γραμμές" να αποκτούν ουσιαστικό και όχι επικοινωνιακό περιεχόμενο. Παράλληλα, η ποιοτική βελτίωση των αμυντικών μηχανισμών θα υποστηρίζει τον στόχο αυτό.

Για το εσωτερικό έχει κατατεθεί ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων που αποσκοπεί στην αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, η οποία αποτελεί γενεσιουργό παράγοντα πολλών μορφών προβλημάτων.

Και η Παιδεία;

Γνωρίζετε την προσωπική μου ευαισθησία για την περιοχή αυτή. Για τους Δημοκρατικούς η Παιδεία είναι ο Μοχλός τόσο για την οικονομία όσο και για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ευημερία αυτού του τόπου. Η ενίσχυσή της και η συνεχής αξιολόγησή της με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του περιεχομένου της και των διδασκόντων αποτελούν μονόδρομο.

Ένα τελευταίο γενικό σχόλιο για τις επικείμενες εκλογές;

Εύχομαι και ελπίζω ο ελληνικός λαός να αναδείξει εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες θα υπηρετήσουν την ενεργοποίηση και την επάνοδο των πολιτών στην πολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v