Γ. Παπανδρέου: Τι θα αλλάξει σε υπουργεία, ΔΕΚΟ

Τη δημιουργία τριών νέων υπουργείων, αλλά και σημαντικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση (ΔΕΚΟ, ασυμβίβαστο) εξήγγειλε στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου της Τρίτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Γ. Παπανδρέου: Τι θα αλλάξει σε υπουργεία, ΔΕΚΟ
Τη δημιουργία τριών νέων υπουργείων, του -αυτόνομου- Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξήγγειλε στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Το αυτόνομο Υπουργείο Οικονομικών θα είναι υπεύθυνο για τη δημοσιονομική πολιτική και θα διασφαλίζει την ανάταξη της οικονομίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα το στηρίζει και θα το παρακολουθεί ομάδα επιφανών οικονομολόγων.

Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι θα υπαχθούν, η δημόσια ασφάλεια, η πυροσβεστική και η πολιτική προστασία.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί Υπουργείο Υποδομών το οποίο συγχωνεύει το χαρτοφυλάκιο δημόσιων έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ με το Υπουργείο Μεταφορών.

Ο ίδιος εξήγγειλε την ανάληψη των θέσεων στις ΔΕΚΟ με διαγωνισμό, καθώς και το ασυμβίβαστο της θέσης του κομματικού στελέχους με αυτό του δημόσιου λειτουργού.

"Όλες οι θέσεις πολιτικής ευθύνης, ακόμα και στο ανώτερο επίπεδο, από τους Γενικούς Γραμματείς, τα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΚΟ, μέχρι και το Περιφερειακό Δημόσιο Νοσοκομείο, όλες αυτές οι θέσεις θα δημοσιοποιηθούν. Αυτές που πρέπει να πληρωθούν θα δημοσιοποιηθούν, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να υποβάλλει την υποψηφιότητά του", υπογράμμισε.

Για τη θέσπιση ασυμβίβαστου, τόνισε: "Θεσπίζουμε το ασυμβίβαστο ανάμεσα στο κράτος και στο κόμμα, ανάμεσα στα κομματικά και τα κρατικά αξιώματα. Στο κόμμα θα δουλεύουν στελέχη, που η πορεία και η αντίληψή τους δεν θα απορρέει και δεν θα καθορίζεται από τη θέση τους στο κράτος, διότι θα υπάρχει ακριβώς αυτός ο διαχωρισμός.

Το κράτος θα υπηρετεί τους πολίτες, όλους τους πολίτες και δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα για μικροκομματικές σκοπιμότητες - όπως αυτές που ζούμε, με ένταση δυστυχώς, σήμερα, από τη Νέα Δημοκρατία.

Φέρνω ένα παράδειγμα: Εάν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ επιλέξει, και κριθεί βεβαίως ικανό, για θέση κρατικού λειτουργού, θα πρέπει να παραιτηθεί από το κομματικό αξίωμα".


Το εισαγωγικό κείμενο και το σύνολο της διακαναλικής συνέντευξης του Γ. Παπανδρέου δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".     

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v