Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατατέθηκαν στη Eurostat τα στοιχεία για έλλειμμα

Τα στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους το 2008 αλλά και τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη των μεγεθών το 2009 απέστειλε σήμερα στη Eurostat η ΕΣΥΕ.

Κατατέθηκαν στη Eurostat τα στοιχεία για έλλειμμα
Τα στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους το 2008 αλλά και τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη των κρίσιμων δημοσιονομικών μεγεθών το 2009 απέστειλε σήμερα στη Eurostat η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομίας αλλά και της ΕΣΥΕ αρνούνται να δώσουν την παραμικρή επίσημη πληροφορία σχετικά με τα στοιχεία που εστάλησαν, σημειώνοντας πως έχει υπάρξει συμφωνία εμπιστευτικότητας με τη Eurostat.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, το έλλειμμα θα κλείσει εφέτος στο 6% του ΑΕΠ, εάν εφαρμοστούν σειρά κυβερνητικών μέτρων όπως η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, η επανακυκλοφορία του Ξυστό, η είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη και 1 δισ. ευρώ από το ΕΤΑΚ ή στο 8% εάν αυτά τα μέτρα δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Όσον αφορά στο έλλειμμα του 2008, οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΟ αφορούσαν σε έλλειμμα 5% του ΑΕΠ ενώ για το δημόσιο χρέος, η Κομισιόν, με τις τελευταίες της προβλέψεις ανέβαζε το χρέος εφέτος στο 103,4% του ΑΕΠ, από 97,6% πέρυσι.

Τα στοιχεία αναμένεται να συζητηθούν στις άτυπες συνεδριάσεις των συμβουλίων Ecofin και Eurogroup αύριο και μεθαύριο στη Στοκχόλμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v