Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΑΣΟΚ: Σοβαρά ερωτηματικά σε θέματα της γεωργίας

Απαράδεκτη πρακτική η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να τροποποιήσει  πριν από τις εκλογές τους κανόνες των επενδύσεων μεταποίησης και εμπορίας υποστηρίζει ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ , Βασίλης Έξαρχος.

ΠΑΣΟΚ: Σοβαρά ερωτηματικά σε θέματα της γεωργίας
Απαράδεκτη πρακτική η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να τροποποιήσει δύο μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές τους κανόνες των επενδύσεων μεταποίησης και εμπορίας, υποστηρίζει ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος.

Αναλυτικά, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος, σχετικά με την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη, να τροποποιήσει δύο μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές τους κανόνες των επενδύσεων μεταποίησης και εμπορίας και τις αντίστοιχες διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξακολουθεί να χειρίζεται κρίσιμα θέματα για την ελληνική γεωργία, με τρόπο που προκαλεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά. Δύο μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές, σπεύδει να αυξήσει από 15 σε 55 εκατ. ευρώ το ανώτερο όριο των επενδύσεων μεταποίησης, αποκλειστικά για τη χοιροτροφία, καθώς και το ποσοστό της επιδότησης για τις επενδύσεις αυτές, τροποποιώντας την προηγούμενη απόφασή του, που είχε εκδώσει στις 13 Ιουλίου. Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας χαρακτηρίζει την ενέργεια του κ. Χατζηγάκη «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους».

Μια και μόνη επένδυση τέτοιου μεγέθους αρκεί για να απορροφήσει το 10% των συνολικών κονδυλίων της χώρας για το μέτρο της εμπορίας και μεταποίησης για όλα τα γεωργικά μας προϊόντα, αποκλείοντας έτσι από τα επενδυτικά προγράμματα παραγωγικούς τομείς με διαρθρωτικά προβλήματα καθώς και μικρές και μεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, που αποτελούν και τον κορμό της αγροτικής μας οικονομίας.

Ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τους λόγους που τον οδήγησαν στην εσπευσμένη και ακατανόητη αυτή απόφαση. Θα πρέπει να απολογηθεί στον αγροτικό κόσμο για το κατά πόσο το τετραπλάσιο από ότι ισχύει για όλους τους υπόλοιπους κλάδους, επενδυτικό όριο της χοιροτροφίας προέκυψε από διαβούλευση με τους παραγωγικούς εκπροσώπους, ποιος εισηγήθηκε αυτή την τροποποίηση, αν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και σε αποδεκτά για την ελληνική πραγματικότητα μεγέθη επενδύσεων καθώς και ποια συγκεκριμένα αιτήματα των παραγωγικών εκπροσώπων της χοιροτροφίας ικανοποιεί με την απόφασή του αυτή.

Σε μια περίοδο που η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας μας δοκιμάζεται και που η ανεπάρκεια των κονδυλίων οδηγεί σε αποκλεισμούς από τις επενδύσεις των νέων αγροτών και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η απερχόμενη κυβέρνηση όφειλε να διαχειρίζεται με σύνεση και διαφάνεια τα κονδύλια της αγροτικής ανάπτυξης. Κονδύλια, που ο πρωθυπουργός, με την αδυναμία του στην ΕΕ κατάφερε να είναι ήδη μειωμένα και που σε ένα μεγάλο μέρος τους προικοδοτούνται από το εισόδημα των ίδιων των αγροτών, αφού προέρχονται από μεταφορές επιδοτήσεων των γεωργών και ιδιαίτερα των καπνοπαραγωγών και βαμβακοπαραγωγών.

Αυτές οι πρακτικές είναι πολιτικά, ηθικά και δεοντολογικά απαράδεκτες και προκαλούν αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο, που ζητά αλλαγή αγροτικής πολιτικής. Μια διαφορετική πορεία για την ύπαιθρο και τους αγρότες, που μόνο το ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις του μπορεί να εγγυηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v