Περαιτέρω μείωση στα επιτόκια καταθέσεων-δανείων

Περαιτέρω μείωση παρουσίασαν τα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων τον Αύγουστο. Εξαίρεση τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, που παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα.

Περαιτέρω μείωση στα επιτόκια καταθέσεων-δανείων
Περαιτέρω μείωση παρουσίασαν γενικά τα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων τον Αύγουστο του 2009. Εξαίρεση αποτελούν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, που παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα, καθώς και το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος και για μικρά σχετικώς ποσά, το οποίο σημείωσε μικρή αύξηση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σημείωσαν μικρή μείωση τον Αύγουστο του 2009 και διαμορφώθηκαν σε ποσοστά 0,50% και 0,40% αντίστοιχα.

Στην κατηγορία των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρατηρήθηκε μείωση του μέσου επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,24%, ενώ πτώση (8 μονάδες βάσης) σημείωσε και το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos), που διαμορφώθηκε στο 0,28%.

Όσον αφορά στα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοιχτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) σημείωσε πτώση κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,33%.

Μικρή πτώση παρατηρήθηκε και στο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, το οποίο διαμορφώθηκε στο 5,83% από 5,87% το προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, άνοδο (κατά 8 μονάδες βάσης) σημείωσε το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος, και για μικρά σχετικώς ποσά (δάνεια μέχρι και 1 εκατ. ευρώ) και διαμορφώθηκε στο 4,41%.

Στην κατηγορία των νέων επιχειρηματικών δανείων, με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος και για μεγάλα σχετικώς ποσά (δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ), το μέσο επιτόκιο σημείωσε μείωση κατά 22 μονάδες βάσης, στο 3,22%.

Σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων. Πιο συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων, με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος διατηρήθηκε στο 3,27% και το επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό για πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη παρουσίασε οριακή άνοδο κατά 4 μονάδες βάσης, στο 4,65%.


ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ

Περαιτέρω μείωση σημείωσαν τον Αύγουστο του 2009 και τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων και δανείων.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη παρουσίασε πτώση κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε τον Αύγουστο του 2009 στο 2,99% και το αντίστοιχο επιτόκιο για τις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, στο 1,95%.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών σημείωσε οριακή πτώση (κατά 3 μονάδες βάσης) στο 4,15%, ενώ το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,29%.

* Οι αναλυτικοί πίνακες με τα επιτόκια νέων καταθέσεων και δανείων σε ευρώ και τα μέσα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων και δανείων σε ευρώ επισυνάπτονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v