Οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς για τις εκλογές

Θετικό για την αγορά, λόγω της ισχυρής αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζουν το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών εκπρόσωποι της αγοράς οι οποίοι ωστόσο σημειώνουν πως τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς για τις εκλογές
Θετικό για την αγορά, λόγω της ισχυρής αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζουν το χθεσινό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών εκπρόσωποι της αγοράς, οι οποίοι ωστόσο σημειώνουν πως τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν, για τον λόγο αυτό δεν δίνουν επί της ουσίας καμία περίοδο χάριτος στη νέα κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε πριν από λίγο στο euro2day ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Δημήτρης Αρμενάκης, ο οποίος σημείωσε πως "η οικονομία χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση για να μπορεί να πηγαίνει καλά κι αυτό χθες επιτεύχθηκε".

Σημείωσε δε ότι χρειάζεται, υπό την παρούσα κατάσταση, και άμεσες ενέργειες ειδικά για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε την ανάγκη συνέχισης και επιτάχυνσης των προγραμμάτων στήριξης, τα οποία έχουν εξαγγελθεί.

"Η κρίση είναι εδώ" επισήμανε ο κ. Αρμενάκης τονίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις, ενώ συμπλήρωσε με έμφαση ότι "τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν, τα χρονικά περιθώρια είναι γνωστά σε όλους, δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε για μία μέρα καθυστέρησης".

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται συνταγματική κατοχύρωση της τετραετίας της εκάστοτε Βουλής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος ανέφερε στο euro2day πως όλη η αγορά ζητούσε ισχυρή αυτοδυναμία για να μπορέσει να εφαρμόσει πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο ίδιος ζητά από τη νέα κυβέρνηση να στρέψει το βλέμμα της στην πραγματική οικονομία που αποτελείται από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους καταναλωτές.

Η ΓΣΕΒΕΕ, όπως ανέφερε ο κ. Ασημακόπουλος, θα συνεργαστεί με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης αλλά και θα είναι κριτικά αντίθετη σε όποιες πράξεις θεωρεί ότι βλάπτουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ο ίδιος επισήμανε πως έξω από ένα λογικό περιθώριο 10 ημερών δεν υπάρχει κανένα χρονικό περιθώριο χάριτος για τη νέα κυβέρνηση.

"Ο επιχειρηματικός κόσμος συγχαίρει και εύχεται καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου. Ταυτόχρονα, αναμένει με μεγάλη αγωνία και ενδιαφέρον τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, τη δημοσιονομική εξυγίανση, την επίλυση του ασφαλιστικού και του εργασιακού ζητήματος, την ενίσχυση της απασχόλησης αλλά κυρίως για τη λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων, που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά και θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις", σχολίαζε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ Κ. Μίχαλος.

"Σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η νέα κυβέρνηση απαιτείται να επιδείξει αποφασιστικότητα και πυγμή και να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές μη υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος. Ακόμη και αν απαιτηθεί να συγκρουσθεί με συντεχνιακά συμφέροντα, απ’ όπου και εάν αυτά προέρχονται", τόνισε.

"Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις αποφάσεις της που έχουν αντίκτυπο στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων, καθώς αυτό που έχει ανάγκη η χώρα σήμερα είναι η εργασιακή ειρήνη και η αποφυγή συγκρούσεων στον παραγωγικό τομέα. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι μόνο με την τόνωση των επιχειρήσεων, της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας θα πετύχουμε περιορισμό της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης και εν κατακλείδι την πολυπόθητη κοινωνική συνοχή".

"Το Ε.Β.Ε.Α., όπως έπραττε πάντα, έτσι και σήμερα θα επιτελέσει στο ακέραιο το έργο του, καταθέτοντας εποικοδομητικές προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου και της οικονομίας", κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v