Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια Υπουργεία συγχωνεύονται

Ενεκρίθησαν τα Προεδρικά Διατάγματα για τις αλλαγές στα υπουργεία που προωθεί το ΠΑΣΟΚ. Συγκροτείται Υπουργείο Προστασίας Πολίτη. Οι αλλαγές στο Υπουργείο Οικονομίας.

Ποια Υπουργεία συγχωνεύονται
Σε εξέλιξη βρίσκεται η τελική διαμόρφωση του υπουργικού συμβουλίου, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να συγκλίνουν στα εξής ονόματα.

Επικρατέστερη για την ανάληψη του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι η κ. Λούκα Κατσέλη ενώ για το Υπουργείο Οικονομικών, ακούγεται το όνομα του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.  

Για το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, "ακούγεται" το όνομα του κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για το Υπουργείο Εξωτερικών η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, για το Άμυνας ο κ. Χρήστος Παπουτσής, για το Υπουργείο Υποδομών ο κ. Δημήτρης Ρέππας, για το Υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Γιάννης Ραγκούσης.  

Η ανακοίνωση των προσώπων που θα σχηματίσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται το απόγευμα, ενώ η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις 11:00, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου.


Τα Υπουργεία που συγχωνεύονται  

Νωρίτερα, ενεκρίθησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα Προεδρικά Διατάγματα για τις αλλαγές στα υπουργεία που προωθεί το ΠΑΣΟΚ.

Πιο συγκεκριμένα, με τα ΠΔ συγκροτείται το Υπουργείο Προστασίας Πολίτη, συγχωνεύονται τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης, ενώ το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μετονομάζεται σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και απορροφά τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Σημειώνεται ότι σχετικά με τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων, που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αφορούν συγχωνεύσεις κ.λπ. υπουργείων, από το Συμβούλιο της Επικρατείας διευκρινίζεται ότι θα υπάρξουν δύο οικονομικά υπουργεία.

Πρώτον, συστήνεται το υπουργείο Οικονομικών και δεύτερον συγχωνεύεται το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομιών με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μετονομάζεται σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Nωρίτερα, το Ε' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Κωνσταντίνου Μενουδάκου, έκρινε νόμιμα -με ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις- τρία σχέδια Προεδρικού Διατάγματος, που υπογράφονται από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, και με τα οποία συγχωνεύονται και συγκροτούνται υπουργεία.

Eιδικότερα, συγκροτείται Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο θα μεταφερθούν:

1. Από το υπουργείο Εσωτερικών, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

2. Από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (το οποίο συγχωνεύεται με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών), η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα.

Ακόμα, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης συγχωνεύονται σε Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Επίσης, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μετονομάζεται σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και συγχωνεύονται σε αυτό τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τέλος, το Yπουργείο Μακεδονίας - Θράκης μετατρέπεται σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης και οι αρμοδιότητές της υπάγονται στο Yπουργείο Εσωτερικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v