Η Αθήνα, το χειρότερο επιχειρηματικό κέντρο

Την τελευταία θέση της κατάταξης με τις ευρωπαϊκές πόλεις που προσφέρονται ως επιχειρηματικά κέντρα καταλαμβάνει και φέτος η Αθήνα σύμφωνα με την έρευνα European Cities Monitor της Cushman & Wakefield.

Η Αθήνα, το χειρότερο επιχειρηματικό κέντρο
Την τελευταία θέση της κατάταξης με τις ευρωπαϊκές πόλεις που προσφέρονται ως επιχειρηματικά κέντρα καταλαμβάνει και φέτος η Αθήνα.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα European Cities Monitor του οίκου Cushman & Wakefield που κατατάσσει 34 ευρωπαϊκές πόλεις ανάλογα με την καταλληλότητά τους για την εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων, η ελληνική πρωτεύουσα βρέθηκε για ακόμη μια χρονιά στη τελευταία θέση του σχετικού πίνακα, στην κορυφή του οποίου βρέθηκε για εικοστή συνεχόμενη χρονιά το Λονδίνο.

Σημειώνεται πως η ετήσια αυτή έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις που πραγματοποιούνται με υψηλόβαθμα στελέχη των 500 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, στελέχη που είναι υπεύθυνα για την επιλογή της εγκατάστασης της κάθε εταιρίας.

Από την έρευνα προκύπτει μια συνολική κατάταξη ευρωπαϊκών πόλεων που θεωρούνται από την επιχειρηματική κοινότητα ως «η καλύτερη για επιχειρήσεις» και «η καλύτερη για την εγκατάσταση μιας επιχείρησης σήμερα.»

Στην συνολική κατάταξη οι 34 πόλεις κρίνονται σύμφωνα με έναν αριθμό κριτηρίων, όπως η ποιότητα ζωής, οι τηλεπικοινωνίες, η πρόσβαση στις αγορές, η διαθεσιμότητα και η ποιότητα προσωπικού, το κόστος των χώρων γραφείων και οι συγκοινωνίες.

Σε ότι αφορά στην Αθήνα, σε σχέση με τις επιμέρους βαθμολογίες η ελληνική πρωτεύουσα βελτίωσε μόνο τη θέση της στην διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων, ενώ υψηλή θέση καταλαμβάνει στο παράγοντα κόστος προσωπικού όπου παρά την πτώση σε σχέση με το 2008 συνεχίζει να βρίσκεται υψηλά στη βαθμολογία και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

«Από την έρευνα προκύπτει ότι οι άλλες πόλεις αναπτύσσονται με πολύ γρηγορότερους και σταθερούς ρυθμούς από την Αθήνα που όπως αποδεικνύεται δεν θεωρείται ελκυστικός προορισμός για επιχειρήσεις.» αναφέρει η Νίκη Σύμπουρα, διευθύνουσα σύμβουλος της Cushman & Wakefield Αθήνας.

Πόλος έλξης η Βαρσοβία

Σε ότι αφορά στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, η Βαρσοβία στη Πολωνία ανακηρύχτηκε από την ετήσια έρευνα ως η πόλη που μπορεί να αναμένει τη μεγαλύτερη εισροή εταιρειών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αντικαθιστώντας σε δημοτικότητα τη Μόσχα που έπεσε στη δεύτερη θέση.

Το Λονδίνο είναι για ακόμα μια φορά η καλύτερη πόλη της Ευρώπης για την εγκατάσταση μιας εταιρείας, ενώ το Παρίσι και η Φρανκφούρτη διατήρησαν τη 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Οι ισπανικές πόλεις της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης προτιμήθηκαν ιδιαίτερα και έλαβαν την 4η και 6η θέση στην κατάταξη του 2009.

Σημειώνεται, επίσης, πως το Λονδίνο απέσπασε την κορυφαία θέση στους μισούς από τους 12 σημαντικούς παράγοντες που προσμετρώνται στην κατάταξη, όπως στην πρόσβαση στις αγορές, τη διαθεσιμότητα εξειδικευμένου προσωπικού και τους διεθνείς και εσωτερικούς κόμβους μεταφοράς. Παρόλα αυτά, η βαθμολογία του είναι χαμηλή στο κόστος προσωπικού, στο κόστος γραφειακών χώρων και στα επίπεδα μόλυνσης.

Ο James Young, επικεφαλής του γραφείο της Cushman & Wakefield στο City του Λονδίνου, σχολιάζει: «Μετά τη κατάρρευση της Lehman Brothers μόλις ένα χρόνο πριν, το Λονδίνο πέρασε ένα δύσκολο διάστημα. Η έρευνα αυτής της χρονιάς, παρόλα αυτά, είναι η απόδειξη ότι δεν έχασε τη θέση του ως το ηγετικό επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο της Ευρώπης και ίσως του κόσμου.

Παρόλο που οι γραφειακοί χώροι παραμένουν σχετικά ακριβότεροι απ’ ότι σε άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα κόστη μειώθηκαν σημαντικά αυτή τη χρονιά και οι χρήστες που ψάχνουν να εγκατασταθούν εδώ θα βρουν ιστορικά χαμηλά ενοίκια τα οποία είναι πιθανόν να παραμείνουν ανταγωνιστικά έως το 2010 τουλάχιστον. Καθώς πρόκειται να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 θα επωφεληθούν επίσης από μία από τις μεγαλύτερες τοπικές επενδύσεις σε υποδομή που έχουμε δει ποτέ.»

Η Elaine Rossall, επικεφαλής του τμήματος έρευνας της Cushman & Wakefield, αναφέρει: «Καθώς οι εταιρείες αναμφίβολα περιορίσανε τις επιχειρήσεις τους στην παρούσα φάση, ο αντίκτυπος του να είναι εγκατεστημένες στη σωστή τοποθεσία κάνει τεράστια διαφορά στην επιτυχία ενός οργανισμού και θεωρούν την επιλογή τοποθεσίας σοβαρή υπόθεση.

Ενώ ένας αριθμός πόλεων ξεχωρίζουν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα το Λονδίνο, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη οι οποίες έχουν καλή βαθμολογία σε όλες τις κατηγορίες, αυτό που είναι προφανές σε αυτές τις πόλεις είναι ότι «προκαλούνται» από αρκετές πόλεις σε μεμονωμένους παράγοντες.

Για παράδειγμα, το Βερολίνο φαίνεται να είναι μια φοβερή πόλη στις εσωτερικές συγκοινωνίες και διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων, ενώ η Γενεύη σημείωσε υψηλή βαθμολογία στο επενδυτικό κλίμα και την ποιότητα ζωής. Είναι αναγκαίο όλες οι πόλεις να προωθούν τον εαυτό τους αποτελεσματικά, υπογραμμίζοντας τα δυνατά τους σημεία, εάν θέλουν να προσελκύσουν μεγάλη εισροή εταιρειών όταν η Ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει.

Η έρευνα European Cities Monitor ρώτησε επίσης τις εταιρείες ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που λαμβάνονται υπ’ όψιν όταν πρόκειται να αποφασίσουν για την μετεγκατάσταση της επιχείρησης. Εύκολη πρόσβαση στις αγορές, οι πελάτες ως ο μοναδικός σημαντικός παράγοντας, με τις τηλεπικοινωνίες να βρίσκονται οριακά μπροστά από τις εθνικές και διεθνείς συγκοινωνίες συνδέσεις.

Αυτοί που έλαβαν μέρος στη μελέτη είπαν επίσης ότι φόβοι για τις επιδόσεις της Ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία ακολουθείται από την διαθεσιμότητα κεφαλαίων των εταιρειών είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που πιθανόν να επηρεάσουν τις επιχειρήσεις τους μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θεωρείται λιγότερο σημαντικός παράγοντας αυτή τη χρονιά καθώς το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιοχής επηρεάστηκε σημαντικά από την παγκόσμια οικονομική ύφεση.


European Cities Monitor2009: Οι 10 καλύτερες πόλεις για την εγκατάσταση επιχείρησης

Κατάταξη 2009 (2008)

Πόλη

1. (1)

Λονδίνο

2. (2)

Παρίσι

3. (3)

Φρανκφούρτη

4. (5)

Βαρκελώνη

5. (4)

Βρυξέλες

6. (7)

Μαδρίτη

7. (9)

Μόναχο

8. (6)

Άμστερνταμ

9. (8)

Βερολίνο

10. (13)

Μιλάνο



European
Cities Monitor2009: Κατάταξη βάσει διαφορετικών παραγόντων

Παράγοντας

Νούμερο 1 Πόλη

#2

#3

Πόλεις που βελτιώνονται

Βαρκελώνη

Λονδίνο

Βερολίνο

Ευρωπαϊκή εξάπλωση: πόλεις που μπορούν να περιμένουν τη μεγαλύτερη είσοδο εταιρειών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια

Βαρσοβία

Μόσχα

Βουκουρέστι

Πόλεις που περιμένουν την μεγαλύτερη είσοδο εταιρειών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια

Νέα Υόρκη

Σαγκάη

Σάο Πάολο

Καλύτερες πόλεις εξειδικευμένου προσωπικού

Λονδίνο

Παρίσι

Φρανκφούρτη

Καλύτερες πόλεις για πρόσβαση στις αγορές

Λονδίνο

Παρίσι

Φρανκφούρτη

Καλύτερες πόλεις στην ποιότητα τηλεπικοινωνιών

Λονδίνο

Παρίσι

Φρανκφούρτη

Καλύτερες πόλεις στην εξωτερική σύνδεση συγκοινωνιών

Λονδίνο

Παρίσι

Φρανκφούρτη

Καλύτερες πόλεις στο κόστος προσωπικού

Βουκουρέστι

Κων/πολη

Βουδαπέστη

Καλύτερες πόλεις στο κλίμα που δημιουργείται από την κυβέρνηση

Δουβλίνο

Γενεύη

Βαρσοβία

Καλύτερες πόλεις όσον αφορά στις γλώσσες

Λονδίνο

Βρυξέλλες

Άμστερνταμ

Καλύτερες πόλεις στη σχέση ποιότητας-τιμής γραφειακού χώρου

Μπέρμιγχαμ = Λιντς =

Βαρσοβία

Καλύτερες πόλεις στο δίκτυο εσωτερικών συγκοινωνιών

Λονδίνο

Παρίσι

Βερολίνο

Καλύτερες πόλεις στην διαθεσιμότητα γραφειακού χώρου

Βερολίνο

Λονδίνο

Μαδρίτη

Καλύτερες πόλεις στην ποιότητα ζωής

Βαρκελώνη

Γενεύη

Μόναχο

Καλύτερες πόλεις στην μειωμένη ρύπανση

Γενεύη

Όσλο

Στοκχόλμη


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v