Το "Who is Who" του οικονομικού επιτελείου

Αντιμέτωπο με μεγάλες προκλήσεις έρχεται από σήμερα το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης και το κύριο βάρος για το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα επωμίζονται ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και η κ. Λ. Κατσέλη.

Το Who is Who του οικονομικού επιτελείου
Αντιμέτωπο με μεγάλες προκλήσεις έρχεται από σήμερα το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης και το κύριο βάρος για το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα και την ανάταξη της οικονομίας επωμίζονται ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών και η κ. Λούκα Κατσέλη στο υπουργείο Οικονομίας.

Στη νέα του δομή το μέχρι πρότινος υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αφενός διασπάται, αφετέρου στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ενσωματώνονται το υπουργείο Ανάπτυξης (πλην των αρμοδιοτήτων ενέργειας που ενσωματώνονται στο αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (πλην των αρμοδιοτήτων Λιμενικού Σώματος, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής που "μετακομίζουν" στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη).

Στο υπερυπουργείο Οικονομίας η κ. Κατσέλη θα έχει την ευθύνη και για τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις (ΕΣΠΑ και επενδυτικός νόμος), τομέας στον οποίο αναμένεται να επικεντρωθεί ο υφυπουργός κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος έχει θητεύσει στην ευρωβουλή και έχει γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων και διαδικασιών.

Ο έτερος υφυπουργός Οικονομίας κ. Μάρκος Μπόλαρης θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, μετά την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

Στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα είναι ο συνομιλητής των Βρυξελλών και καλείται να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά του ελλείμματος, να νοικοκυρέψει τον προϋπολογισμό και τις ΔΕΚΟ και να ασκήσει τη φορολογική και κοινωνική πολιτική για την οποία έχει δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ.

Θα είναι επί της ουσίας ο νέος "τσάρος" της οικονομίας με το σύνολο των αρμοδιοτήτων των μέχρι σήμερα υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, πλην των επενδύσεων. Στο πλευρό του ο υφυπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος έχει πολύ καλή γνώση του τραπεζικού τομέα.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα ορκιστεί στις 11 το πρωί και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης - παραλαβής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v