Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Πτώση ΑΕΠ 1,5% το ΄09 - Εκτίναξη για χρέος

Ύφεση της τάξεως του 1,5% θα εμφανίσει φέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις προβλέψεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Άμεση η ανάγκη για τονωτική "ένεση" 2,5 - 3 δισ. ευρώ.

ΥΠΟΙΚ: Πτώση ΑΕΠ 1,5% το ΄09 - Εκτίναξη για χρέος
Ύφεση της τάξεως του 1,5% θα εμφανίσει φέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις προβλέψεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμής.

Η εξέλιξη αυτή θέτει τις άμεσες προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου, την τονωτική ένεση ύψους 2,5 - 3 δισ. ευρώ για την άμεση ανάταξη της οικονομίας.

Αυτό διευκρίνισαν σήμερα πηγές του νέου οικονομικού επιτελείου, σημειώνοντας ότι όλα τα μέτρα ενίσχυσης θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2010 και έως το τέλος του έτους κύριο μέλημα της κυβέρνησης θα είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα προγραμματισμένα έσοδα και να τιθασευτούν οι δαπάνες, ώστε να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού το έλλειμμα.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το νέο οικονομικό επιτελείο δείχνουν ότι στο τέλος του α΄ εξαμήνου το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης εκτινάχτηκε στα 292 δισ. ευρώ, από 282 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου, με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ελαφρώς υψηλότερα των 9 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, τα στοιχεία που εστάλησαν στις Βρυξέλλες έδειξαν έλλειμμα 5,7% για το 2008, και εκτίμηση (της προηγούμενης κυβέρνησης) για έλλειμμα 6% στο τέλος του 2009, πρόβλεψη η οποία θεωρείται έωλη από τη νέα κυβέρνηση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αλληλογραφία με τη Eurostat για τα στοιχεία του ελλείμματος, η οποία θα ανακοινώσει επισήμως τις εκτιμήσεις της στις 22/11.

Σημειώνεται ότι το νέο οικονομικό επιτελείο έχει δύο παράλληλες προτεραιότητες:

Η πρώτη αφορά στην τόνωση της αγοράς και στην πρώτη γραμμή βρίσκονται τα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων. Όμως, πηγές του υπουργείου Οικονομίας σημειώνουν ιδίως για το φορολογικό ότι "δεν θα αιφνιδιάσουμε την αγορά, θέλουμε να κάνουμε σοβαρή διαβούλευση".

Η δεύτερη παράλληλη προτεραιότητα αφορά στη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για το χρονικό περιθώριο που θα δοθεί στη χώρα μας σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος.

Ήδη ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει τόσο με τον πρόεδρο της Κομισιόν όσο και με τον προεδρεύοντα του Eurogroup, ενώ διαρκείς επαφές θα έχει το επόμενο διάστημα και ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Σπάει κοντέρ το δημόσιο χρέος

Στα 293,3 δισ. ευρώ εκτινάχτηκε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στις 30 Ιουνίου 2009, περίπου 18 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού για το σύνολο του έτους.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης θα πρέπει φέτος να συγκρατηθεί στα 274,710 δισ. ευρώ, στόχος που θεωρείται αδύνατον να επιτευχθεί.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου στις 30 Ιουνίου ήταν 9,555 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v