Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης

Υψηλότερη τιμή από την τιμή κλεισίματος του περασμένου Απριλίου εκτίμησε χθες ότι θα έχει το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ κ. Μ. Κοντοπυράκης.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης
Υψηλότερη τιμή από την τιμή κλεισίματος του περασμένου Απριλίου εκτίμησε χθες ότι θα έχει το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Μανώλης Κοντοπυράκης.

Αυτή την εκτίμηση, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται να ασπάζονται αρκετοί πρατηριούχοι οι οποίοι θεωρούν πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί στα επίπεδα των 62 - 65 λεπτών το λίτρο.

Αντίθετη πάντως είναι η εκτίμηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος κ. Μ. Κιούσης, ο οποίος υπολογίζει ότι η τιμή εκκίνησης θα κυμανθεί στα 50 λεπτά το λίτρο όσο ήταν και στο κλείσιμο του περασμένου Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, αυτή όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς θα εξαρτηθεί αφενός από το πόσο βαρύς θα είναι ο χειμώνας και αφέτερου από τη διείσδυση του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά.

Αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά και ειδικότερα με την κατανάλωση βενζίνης, οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι η διυλιστηριακή πτώση κινείται στο 3% - 4%, ενώ στα πρατήρια η κάμψη της κατανάλωσης υπολογίζεται στο 6%. Ωστόσο σημειώνουν ότι η κάμψη στα επονομαζόμενα και ακριβά πρατήρια σήμερα ξεπερνά το 25%. Την ίδια ώρα πάντως, όπως σημειώνουν, λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν βάλει λουκέτο περισσότερα από 100 πρατήρια υγρών καυσίμων από την αρχή του έτους.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την έξοδο της BP και της Shell από την αγορά, παράγοντες του κλάδου εξέφρασαν στο Euro2day τον έντονο προβληματισμό τους, σημειώνοντας ότι η αγορά περιχαρακώνεται σε δύο επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι πλέον θα ελέγχουν το 50% της χονδρικής και της λιανικής και αυτό όπως επισήμαναν οι ίδιοι "είναι ένα θέμα που πρέπει να ανησυχήσει πολλούς και κυρίως τους νέους κυβερνώντες".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v