Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένεση ρευστότητας ως 24 δισ. ευρώ στην τριετία

Πλέγμα μέτρων ενίσχυσης ρευστότητας της αγοράς εξετάζει η κυβέρνηση. Η προίκα των 14 δισ. ευρώ στο Ταμείο Αναχρηματοδότησης, αλλαγές σε ΤΕΜΠΜΕ. Τι εξετάζει για επιταγές. Οφέλη για τράπεζες, εταιρίες.

Ένεση ρευστότητας ως 24 δισ. ευρώ στην τριετία
Κεφάλαια που σε βάθος τριετίας ίσως φθάσουν και τα 24 δισ. ευρώ προτίθεται να ρίξει στην αγορά η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να τονώσει τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, ενώ την ίδια στιγμή επεξεργάζεται μέτρα για την αντιμετώπιση των ακάλυπτων επιταγών και την έλλειψη εμπιστοσύνης που προκαλεί η αύξησή τους στην αγορά.

Μία από τις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα έχει διακηρύξει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, θα είναι η άμεση εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, την οποία έχει καταγράψει ήδη το Euro2day.

Η άμεση λήψη δανεισμού κρίνεται τόσο πολιτικά όσο και με καθαρούς όρους αγοράς προκριτέα σε σχέση με την έκδοση ομολόγων από τα νοσοκομεία και τα ταμεία, με εγγύηση του Δημοσίου και τιτλοποίηση των απαιτήσεων από τις τράπεζες, καθώς οι συνθήκες στην αγορά το ευνοούν (χαμηλά spreads για ελληνικά ομόλογα).

Η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς κατασκευαστικές, φαρμακευτικές εταιρίες, εταιρίες πληροφορικής, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα εκτιμάται ότι θα τονώσει άμεσα την ρευστότητα της αγοράς, αποσοβώντας ακόμη και "κανόνια" σε κλάδους που πιέζονται ισχυρά, όπως οι φαρμακαποθήκες, τα φαρμακεία και οι μικρές και μεσαίες τεχνικές εταιρίες, οι οποίες πνίγονται από προβλήματα άμεσης ρευστότητας.

Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι το Δημόσιο θα δανειστεί μεν άμεσα τα κεφάλαια που απαιτούνται για να αποπληρωθούν μετρητοίς οι οφειλές νοσοκομείων και ταμείων, αλλά οι ρυθμίσεις προβλέπεται να ξεκινήσουν εντός του α΄ τριμήνου του επόμενου έτους.

Και αυτό γιατί ξεκινά μια χρονοβόρος διαδικασία αντικατάστασης διοικητών σε νοσοκομεία και σε ταμεία. Οι νέοι διοικητές θα πρέπει να ενημερωθούν για τα θέματα και εν συνεχεία να εγκρίνουν, ως απαιτείται, τα παραστατικά που θα τους αποστείλουν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί για τις απαιτήσεις τους.

Με τιμολόγια τα δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άμεση αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης δανείων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ. Με τις τροποποιήσεις που θα διενεργηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δανειοδοτούνται με την προσκόμιση τιμολογίων κεφαλαίου κίνησης (τιμολόγια, για παράδειγμα, αγοράς πρώτων υλών ή εμπορευμάτων κ.ά.).

Μέτρα εξετάζονται και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην αγορά πέραν των αλλαγών στο σύστημα Τειρεσίας. Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέχεται εγγύηση από το Δημόσιο και την τράπεζα για κάθε επιταγή που εκδίδεται από πρόσωπο (φυσικό ή νομικό), το οποίο με καθαρά τραπεζικά κριτήρια πληροί τις προϋποθέσεις του αξιόχρεου.

Με τον τρόπο αυτό, όσοι έχουν τις επιταγές στα χέρια τους θα είναι σίγουροι ότι σε ένα εξάμηνο θα εξοφληθούν ή στη χειρότερη περίπτωση θα στραφούν εναντίον της τράπεζας και αυτή με τη σειρά της εναντίον του Δημοσίου για να εισπράξουν το οφειλόμενο ποσό.

Bad bank για δάνεια προβληματικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το τρίτο μέτρο για άμεση τόνωση της ρευστότητας αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είναι η λειτουργία του Ταμείου Αναχρηματοδότησης.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι τράπεζες συστήνουν ένα Ταμείο Κεφαλαίου. Σε αυτό εκχωρούν τις απαιτήσεις τους (δάνεια, πιστώσεις, εγγυήσεις κ.λπ.) απέναντι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Μετά την εκχώρηση των απαιτήσεων οι τράπεζες ανοίγουν όρια πίστωσης προς το Ταμείο Κεφαλαίου, για τις οποίες λαμβάνουν εγγυήσεις από την πλευρά του Δημοσίου.

Όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί προεκλογικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και η κ. Κατσέλη, νυν υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για τη χρηματοδότηση του ταμείου θα χρησιμοποιηθούν τα ανενεργά 14 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης των τραπεζών που έμειναν αχρησιμοποίητα.

Το ταμείο θα έχει τη δυνατότητα μετοχοποίησης του κεφαλαίου κίνησης που θα παρέχει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποκτώντας μέρος του μετοχικού κεφαλαίου τους, το οποίο εν συνεχεία θα διατίθεται σε ενδιαφερόμενους επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ουσιαστικά θα λειτουργεί ως ένα ιδιότυπο κρατικό distress fund ή bad bank, αγοράζοντας προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες και ενισχύοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων με στόχους να διευκολύνει την είσοδο φρέσκου ιδιωτικού χρήματος και τη σωτηρία τους.

Βασική στρατηγική του ταμείου θα είναι σε συνεργασία με τις διοικήσεις των εταιριών που υπάγονται σε αυτό να προωθούνται προγράμματα εξυγίανσης καθώς θα έχει αντιμετωπιστεί το άμεσο πρόβλημα της ρευστότητάς τους.

Η επιλογή των επιχειρήσεων θα γίνεται από τριμερή επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι τράπεζες, η ΓΣΕΕ ή και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς και το υπουργείο Οικονομίας. Κριτήρια επιλογής θα είναι συνδυαστικά η απασχόληση και το τεχνολογικό και παραγωγικό δυναμικό της επιχείρησης.

Αύξηση χορηγήσεων και μείωση επισφαλειών για τράπεζες

Ενδεχόμενη λειτουργία του ταμείου θα σημάνει μείωση των επισφαλειών για τις τράπεζες, επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση υιοθετεί ουσιαστικά για τη στήριξη της οικονομίας προγράμματα αγοράς προβληματικών δανείων που έχουν ήδη τρέξει στην Αμερική και στην Ευρώπη (Γαλλία).

Ευνοημένες, ως εκ τούτου, πέραν των προβληματικών επιχειρήσεων που έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, θα είναι και οι τράπεζες. Οι τελευταίες θα εκχωρούν τις απαιτήσεις για δάνεια και εγγυήσεις στο ταμείο και θα λαμβάνουν εγγυήσεις του Δημοσίου, δηλαδή ομόλογα για τις νέες χορηγήσεις κεφαλαίου κίνησης.

Σε περίπτωση όπου η επιχείρηση κλείσει, οι τράπεζες γράφουν ζημία για τα παλαιά δάνεια, για τα οποία έχουν σχηματίσει όμως προβλέψεις, και στρέφονται εναντίον του Δημοσίου για την κατάπτωση της εγγύησης αναφορικά με τα νέα δάνεια που έχουν δώσει στο ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v