Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται βελτίωση της ρύθμισης για ημιυπαίθριους

Τη βελτίωση και σε καμία περίπτωση κατάργηση του νόμου 3775/2009 που προβλέπει «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων ζητά από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων.

Ζητείται βελτίωση της ρύθμισης για ημιυπαίθριους
Τη βελτίωση και σε καμία περίπτωση την κατάργηση του νόμου 3775/2009 που προβλέπει την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων ζητά με επιστολή προς την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων.

Σύμφωνα με τους εργολάβους οικοδομών, η αναστολή εφαρμογής του μέτρου οδηγεί σε ακύρωση μεγάλου αριθμού πωλήσεων ακινήτων με ανυπολόγιστες συνέπειες για την εθνική οικονομία και την απασχόληση. Οι κατασκευαστές υπογραμμίζουν, επίσης, πως τυχόν κατάργηση ή μεταρρύθμιση του νόμου θα φέρει χιλιάδες κατασκευαστές σε άκρως δυσμενή θέση μέχρι και οικονομική καταστροφή.

Στην επιστολή που απέστειλε σήμερα η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων επισημαίνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός ημιϋπαιθρίων χώρων οικοδομών κλείσθηκε και μετατράπηκε σε δωμάτια για την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών. «Με την επί δεκαετίες πρακτική του κλεισίματος των ημιϋπαιθρίων, δημιουργήθηκε πραγματική και νομική κατάσταση, μη σύννομος, αλλά και μη αναστρέψιμος.
 

Τα εκατομμύρια των κλειστών ημιϋπαιθρίων και οι λειτουργικές ανάγκες που εξυπηρετεί το κλείσιμο τούτων, οι οποίες όπως έχουν διαμορφωθεί δεν δύνανται να αναπληρωθούν ή υποκατασταθούν, συνιστά μείζον κοινωνικό θέμα, το οποίο αναφέρεται, απασχολεί και ενδιαφέρει εκατομμύρια συμπολιτών μας σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η εφαρμογή κατεδάφισης και επιβολής προστίμων κατασκευής και διατήρησης είναι εκ των πραγμάτων αδύνατος και αλυσιτελής», αναφέρεται στην επιστολή και τονίζεται πως «η αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού με κοινωνικά κριτήρια και η συναφής αντικειμενική αδυναμία διαφόρου αντιμετώπισης κατέστησε αναγκαία την νομοθετική παρέμβαση της πολιτείας για την ρύθμιση της ιδιάζουσας αυτής πραγματικής και νομικής κατάστασης.

Η ιστορική ρύθμιση ομοειδών καταστάσεων αυθαίρετης δόμησης ( Ν. 1337/1983) προς την οποία εξομοιούται και το κλείσιμο των ημιϋπαιθρίων, μας δίδει την αιτιολογική και νομική βάση ανάλογης ρύθμισης που εφαρμόζεται με το νόμο».

Στην ίδια επιστολή προς την υπουργό Περιβάλλοντος οι κατασκευαστές σημειώνουν ότι «από την ισχύ του νόμου, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί χιλιάδες δηλώσεις τακτοποίησης ημιυπαιθρίων χώρων.

Τούτο συνεπάγεται την ύπαρξη χιλιάδων ακινήτων τα οποία προσφέρονται στην αγορά με κλειστούς / τακτοποιημένους ημιυπαίθριους χώρους. Είναι αυτονόητο ότι τα ακίνητα με μη τακτοποιημένους ημιυπαίθριους χώρους μειονεκτούν εκείνων για τα οποία έχει συντελεσθεί η τακτοποίηση. Τούτο δημιουργεί μείζονα αρρυθμία στην αγορά, ειδικά σε μία περίοδο όπου η ύφεση έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την οικοδομή και συνακόλουθα την ανάπτυξη».

Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν, επίσης, πως έχουν ήδη καταρτισθεί και χιλιάδες πράξεις πωλήσεως με τακτοποιημένους ημιυπαίθριους χώρους και επομένως τυχόν μεταρρύθμιση του σχετικού νόμου θα αποτελέσει πηγή αυτοδικιών μεταξύ πωλητών και αγοραστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v