Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι

Με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, τη διοίκηση του ΟΛΠ και το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας θα συναντηθεί σήμερα το πρωί διαδοχικά η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λ.Κατσέλη.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι
Με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, με τη διοίκηση του ΟΛΠ και με το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας θα συναντηθεί σήμερα το πρωί διαδοχικά η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, η οποία θα βρίσκεται στο κτίριο του ΥΕΝΑΝΠ στον Πειραιά.

Οι σημερινές συναντήσεις της υπουργού συμπίπτουν με τη νέα 48ωρη απεργία για σήμερα και αύριο, που αποφάσισε ομόφωνα η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος για τους λιμενεργάτες του ΟΛΠ.

Σημειώνεται ότι αίτημα των λιμενεργατών είναι η ακύρωση της ανάθεσης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στην κινεζική Cosco.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές φορέων της αγοράς και επιχειρηματιών, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που προκαλούνται από τη συνεχιζόμενη απεργία στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, η κατάσταση αυτή δυναμιτίζει τη λειτουργία της αγοράς, της εθνικής οικονομίας και του συνόλου των επιχειρήσεων, οι οποίες αδυνατούν να εξαγάγουν αλλά και να εισαγάγουν πρώτες ύλες και εμπορεύματα, παγώνοντας με αυτόν τον τρόπο την παραγωγική διαδικασία.

Στον πλαίσιο αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς απηύθυνε την περασμένη Παρασκευή επιστολή στον ΟΛΠ, στην ΟΜΥΛΕ, στην ΕΣΕΕ, στο ΕΒΕΠ, στο ΕΒΕΑ, στη ΔΝΕ, στον ΣΥΝΔΔΕ&L και στον ΠΣΕΟΕΜ για συντονισμό κοινών ενεργειών, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα προκληθούν στη λειτουργία της αγοράς από τις προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών Ελλάδος. Επίσης απέστειλε σχετική επιστολή στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ. Κατσέλη καθώς και στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα.

ΣΕΛΠΕ: Έκκληση για λύση της απεργίας

Έκκληση, αφενός στην κυβέρνηση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας στο λιμάνι, και αφετέρου στους εργαζόμενους του ΟΛΠ να αναστείλουν άμεσα την απεργία τους απευθύνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

"Οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΜΥΛΕ δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση στο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της χώρας. Η αγορά επιβαρυμένη από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης και τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που μεταφράζονται σε μείωση της αγοραστικής κίνησης , εκφράζει την αγωνία της για τις διαφαινόμενες αρνητικές εξελίξεις στις ήδη πληττόμενες εξαγωγικές και εισαγωγικές εμπορικές επιχειρήσεις και στην εν γένει επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση στο πλαίσιο του σεβασμού τήρησης της αρχής της συνέχειας του κράτους ορθώς δήλωσε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι «…δεν έχει την δυνατότητα ακύρωσης του διαγωνισμού ».

Έχει βέβαια το δικαίωμα επανεξέτασης και επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης παραχώρησης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, διαδικασία την οποία όπως δήλωσε θα πραγματοποιήσει.

Ύστερα από την κυβερνητική τοποθέτηση και την εξέλιξη της υπόθεσης στο Συμβούλιο Επικρατείας όσον αφορά την προσφυγή της ΟΜΥΛΕ για ακύρωση του διαγωνισμού:

• η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει, μέσω των διαπραγματεύσεων με την ΟΜΥΛΕ, το σύνολο των θέσεων εργασίας στο λιμάνι, και

• οι εργαζόμενοι οφείλουν να αναστείλουν άμεσα την απεργία τους διασφαλίζοντας την ελεύθερη διακίνηση των εισαγομένων ή εξαγόμενων προϊόντων διότι η αγορά δεν αντέχει άλλο εν όψει και του τελευταίου εορταστικού τριμήνου του έτους

Αναμένουμε λοιπόν, από την Υπουργό Οικονομίας λήψη συγκεκριμένης πολιτικής απόφασης, ιδιαίτερα όταν σύμφωνα με στοιχεία του ΟΛΠ υπάρχουν 6000 κοντέινερ με προϊόντα τα οποία περιμένουν για εκτελωνισμό ενώ ήδη πολλά πλοία αλλάζουν πορεία και κατευθύνονται σε άλλα λιμάνια της Ευρώπης και έχει αρχίσει η επιβολή επίναυλου για το λιμάνι του Πειραιά".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v