Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ράβε - ξήλωνε" για τα διαγνωστικά κέντρα

Στην κατάργηση του Π.Δ. το οποίο υπογράφηκε πριν από τις εκλογές της 4/10 και απελευθέρωνε την παροχή υπηρεσιών πρόληψης και διάγνωσης από κλινικές και επιχειρήσεις προχώρησε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Ράβε - ξήλωνε για τα διαγνωστικά κέντρα
Στην κατάργηση του προεδρικού διατάγματος 180 το οποίο υπογράφηκε δύο ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και απελευθέρωνε την παροχή υπηρεσιών πρόληψης και διάγνωσης από κλινικές και επιχειρήσεις προχώρησε η νέα υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Το καταργούμενο προεδρικό διάταγμα έφερνε δύο μεγάλες αλλαγές στον τομέα των διαγνωστικών κέντρων. Η πρώτη αφορούσε στις κλινικές οι οποίες επιτρέπεται με το Π.Δ. 180 να δημιουργούν διαγνωστικά κέντρα εκτός των κλινικών και να ελέγχουν το μετοχικό τους κεφάλαιο κατά 100%.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή σχετιζόταν με την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόληψης και διάγνωσης να κατέχουν έως και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου των διαγνωστικών κέντρων.

Σημειώνεται ότι έπειτα από χρόνια δικαστικών αγώνων η ολομέλεια του ΣτΕ στο τέλος του 2007 απέρριψε το προεδρικό διάταγμα 84 του 2001 (γνωστό ως διάταγμα του Αλ. Παπαδόπουλου), κρίνοντας αντισυνταγματική τη διάταξη που επέβαλε οι ιατροί ή ο ιατρός, στο όνομα του οποίου εκδίδεται η άδεια, να κατέχει τουλάχιστον το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του διαγνωστικού κέντρου.

Από τότε στην αγορά επικρατεί πλήρης αναρχία καθώς υπάρχουν νομαρχίες που αποδέχονται την απόφαση του ΣτΕ και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αποκτούν μέχρι και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου διαγνωστικών κέντρων και άλλες οι οποίες έχουν μείνει με το παλαιό Π.Δ. και επιβάλλουν ο ιατρός ή σχήμα ιατρών να κατέχει τουλάχιστον το 51% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η αγορά ζητούσε εδώ και μία διετία από τον κ. Αβραμόπουλο να λύσει το θέμα και το υπουργείο Υγείας επέλεξε να το κάνει δύο ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι πρόκειται για προεκλογικό ρουσφέτι.

Υπό την πίεση των αντιδράσεων από ιατρούς, μικροβιολόγους κ.ά. η νέα υπουργός κατάργησε το Π.Δ. 180 του κ. Αβραμόπουλου, χωρίς να δώσει στίγμα για το αν και πότε θα υπάρξει νέο για τις υπηρεσίες διάγνωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v