Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρώτο Σ/Ν για "πράσινες" επενδύσεις

Σε τρεις μήνες θα επιχειρεί να μειώσει το χρόνο ίδρυσης και αδειοδότησης εταιριών που επενδύουν σε ΑΠΕ το σ/ν για την απλοποίηση σύστασης επιχειρήσεων. Τα τρία στάδια ίδρυσης και αδειοδότησης και οι όροι εναντίωσης.

Το πρώτο Σ/Ν για πράσινες επενδύσεις
Στη δραστική σύντμηση του χρόνου σύστασης και αδειοδότησης των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο για την απλοποίηση σύστασης επιχειρήσεων που θα δοθεί σε διαβούλευση στους φορείς το προσεχές διάστημα.

Προτεραιότητα του σχεδίου νόμου θα αποτελέσει η απαγκίστρωση των επενδύσεων πράσινης ανάπτυξης από το πλέγμα της γραφειοκρατίας και των ενστάσεων που εμποδίζουν αυτήν τη στιγμή την πλειονότητα από τις 3.000 κατατεθειμένες αιτήσεις.

Το σχέδιο νόμου θα επιχειρεί να μειώσει σε 3 μόλις στάδια από 27, που ισχύουν σήμερα, τις διαδικασίες για τη σύσταση και αδειοδότηση επένδυσης σε ΑΠΕ. Στόχος είναι η σύσταση και η τελική αδειοδότηση μιας επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να διενεργείται με διαδικασίες-εξπρές.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η ίδρυση της εταιρίας (ομόρρυθμης, ετερόρρυθμης ή ανώνυμης) θα διενεργείται με τη λήψη του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Εν συνεχεία προβλέπεται η κατάθεση όλων των δικαιολογητικών σε μια υπηρεσία (υπηρεσία μιας στάσης) και η προέγκριση της επένδυσης με την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Η τελική άδεια θα παρέχεται μετά την υποβολή ενστάσεων. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει χρόνο 2 έως 3 μηνών το πολύ για την υποβολή ενστάσεων για όλα τα στάδια αδειοδότησης. Μετά την παρέλευση του διμήνου ή τριμήνου δεν θα παρέχεται δυνατότητα προσφυγής εναντίον της επένδυσης.

Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί να συντμηθεί σημαντικά ο χρόνος αδειοδοτήσεων.

Για το σκέλος της σύντμησης του χρόνου υποβολής ενστάσεων θα απαιτηθεί και η γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας ώστε να μην κριθεί αντισυνταγματική η ρύθμιση.

Ο χρόνος διαβούλευσης υπολογίζεται να είναι σύντομος καθώς οι βασικές αρχές του σχεδίου νόμου έχουν ήδη συζητηθεί και έχουν συμφωνηθεί με τους φορείς, αφού αντίστοιχο νομοσχέδιο είχε καταρτίσει αλλά δεν πρόλαβε να το καταθέσει η τελευταία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η σύντμηση του χρόνου αδειοδότησης για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί το πρώτο βήμα στην κυβερνητική στόχευση για πράσινη ανάπτυξη. Αυτός ο τομέας είναι ο βασικός άξονας της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για επαναπροσδιορισμό της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Πέραν της επιχειρούμενης απλοποίησης και σύντμησης του χρόνου ίδρυσης και αδειοδότησης εταιρίας για επενδύσεις σε ΑΠΕ, οι φορείς ζητούν να προωθηθούν και άμεσες πρακτικές δράσεις για να αποσυμφορηθεί το σύστημα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 3.000 κατατεθειμένες αιτήσεις συνολικού ύψους περίπου 40.000 MW. Εξ αυτών περίπου 3.000 ΜW έχουν λάβει όρους σύνδεσης και δεν προχωρούν είτε λόγω των ενστάσεων ή αρχαιολογικών ευρημάτων, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους επιδιώκουν να μεταπωλήσουν την επένδυση σε ένα ιδιότυπο χρηματιστηριακό παζάρι που ανθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας ακριβώς της δυσκολίας στη σύσταση και αδειοδότηση των επενδύσεων.

Για τον λόγο αυτό οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς ζητούν επανεξέταση ακόμα και των επενδύσεων που έχουν ξεκινήσει την αδειοδοτική διαδικασία από μηδενική βάση προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα από επενδυτές με καθαρά μεταπρατική λογική.

Η περίοδος παραμένει ευνοϊκή αφού η κρίση είχε ως αποτέλεσμα οι εταιρίες που παράγουν εξοπλισμό για επενδύσεις σε ΑΠΕ να βρεθούν με υπερβολική παραγωγή, ενώ η ζήτηση διεθνώς μειώνεται

Έτσι, οι τιμές του εξοπλισμού έχουν πέσει και όσες από τις επενδύσεις στην Ελλάδα δεν έχουν λάβει οριστική άδεια μπορούν να αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητα της επένδυσης διατηρώντας σταθερό το ύψος της…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v