Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέκα μέτρα-ανάχωμα στην ανεργία από τον ΣΕΒ

Την ανάγκη να θωρακιστεί η εργασία έθεσε ως άμεση προτεραιότητα ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο της σημερινής πρώτης συνάντησής του με τον Υπουργό Εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, καταθέτοντας 10 μέτρα-ανάχωμα στην ανεργία.

Δέκα μέτρα-ανάχωμα στην ανεργία από τον ΣΕΒ
Την ανάγκη να θωρακιστεί η εργασία από τις συνέπειες της κρίσης έθεσε ως άμεση προτεραιότητα ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο της σημερινής πρώτης συνάντησής του με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδο, καταθέτοντας 10 συγκεκριμένα μέτρα-ανάχωμα στην περαιτέρω διόγκωση της ανεργίας.

Πολλά από τα μέτρα αυτά διασταυρώνονται με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχουν συζητηθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν και με τη ΓΣΕΕ.

Λόγω απουσίας του πρόεδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου στο εξωτερικό, με τον Υπουργό συναντήθηκαν οι αντιπρόεδροι του ΣΕΒ κ.κ.: Χάρης Κυριαζής, Νίκος Καραμούζης και Θεόδωρος Φέσσας, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας κ. Σάκης Καλλιτσάντσης.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και χιλιάδες επιχειρήσεις της χώρας βιώνουν οδυνηρά τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Το φάσμα νέων λουκέτων και νέων απολύσεων απαιτεί την άμεση εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων, τα οποία μπορούν να οριστικοποιηθούν μέσα από ένα διάλογο μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, της ΓΣEΕ και του ΣΕΒ. Ως βάση διαλόγου κατέθεσε ο ΣΕΒ τα 10 μέτρα – ανάχωμα στην ανεργία.

Η ριζική αντιμετώπιση της κρίσης συνεπάγεται, βέβαια ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών –μόνο αυτό μπορεί να διασφαλίσει ουσιαστικά και μακρόχρονα το δικαίωμα στην εργασία. Ο ΣΕΒ προσβλέπει σε νέα συνάντηση με τον Υπουργό, προκειμένου να γίνει μία εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του.

Τα δέκα μέτρα – ανάχωμα στην ανεργία

1. Άμεση λειτουργία και καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. Να καθοριστούν προτεραιότητες ενίσχυσης των ασθενέστερων και να προβλεφθεί η συμμετοχή των Κοινωνικών Εταίρων στη διαχείριση.

2. Κατάργηση των φορολογικών αντικινήτρων που αποτρέπουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στη διανομή κερδών και στην πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη ειδικά στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

3. Υποστήριξη των νέων προσλήψεων με προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο για εκείνες τις επιχειρήσεις, που θα αυξήσουν την απασχόληση μέχρι το τέλος του 2010 (η διαφορά μπορεί να καλυφθεί από το Κράτος με κόστος που είναι μικρότερο από το κόστος του επιδόματος ανεργίας).

4. Προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο επίπεδο του βασικού μισθού και μέχρι το τέλος του 2011, σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρή μείωση της δραστηριότητάς τους στη διετία 2009 – 2010.

5. Επιδότηση για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης εκείνων των εργαζόμενων που μέσα στο 2009 και στο 2010 υποχρεώνονται να έχουν μειωμένη απασχόληση.

6. Εξυγίανση και ενίσχυση των προληπτικών και κατασταλτικών μηχανισμών για την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

7. Crash Program για αναβάθμιση παρεμβατικού ρόλου του ΟΑΕΔ. Μεταξύ άλλων: Ολοκλήρωση της διαδικασίας για την απογραφή εργοδοτών και πλήρης μηχανογραφική αποτύπωση των προσλήψεων - Αναστολή της καταβολής του επιδόματος ανεργίας σε περιπτώσεις που απορρίπτονται διαδοχικές προσφορές θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ.

8. Υποχρεωτική εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας (98/59) για την κατάρτιση κοινωνικού σχεδίου εργαζομένων, στις περιπτώσεις όπου η αναδιάρθρωση μίας επιχείρησης συνεπάγεται ομαδικές απολύσεις.

9. Άμεση προώθηση εφαρμογής του νόμου περί εγγυημένου δανεισμού των επιχειρήσεων και επίβλεψη της εφαρμογής του από τις τράπεζες, έτσι ώστε τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου να διοχετευθούν άμεσα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

10. Προσαύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 25% μέχρι το τέλος του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v