Με έλλειμμα 13% το προσχέδιο προϋπολογισμού

Στο 12%-13% του ΑΕΠ ανεβαίνει ο πήχης του ελλείμματος για το 2009. Οι πληροφορίες φέρουν το οικονομικό επιτελείο να επιδιώκει συρρίκνωση στο 9% του ΑΕΠ το 2010. Πόσο κοστίζει η προσαρμογή, τι ζητά η Ε.Ε.

Με έλλειμμα 13% το προσχέδιο προϋπολογισμού
Τον γρίφο του ελλείμματος καλείται να λύσει το συντομότερο δυνατό ο υπουργός Οικονομικών ώστε να προσδιορίσει στη συνέχεια τα περιθώρια ελιγμών και τις απαντήσεις που ζητά η Κομισιόν.

Χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις για την καταγραφή της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας με τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Καραγιώργη Σερβίας ώστε να γίνει καταγραφή των εκκρεμοτήτων και να τεθούν οι βάσεις για την κατάρτιση προσχεδίου προϋπολογισμού.

Οι τελευταίες πληροφορίες ανεβάζουν τον πήχη του ελλείμματος στο 12% - 13% του ΑΕΠ για το 2009 και φέρουν το οικονομικό επιτελείο να επιδιώκει μείωση στο 9% του ΑΕΠ το 2010.

Η προσαρμογή αυτή απαιτεί εξοικονομήσεις της τάξεως των 7,2 - 9,6 δισ. ευρώ και η Κομισιόν έχει απαιτήσει όχι μόνο η πτώση του ελλείμματος να στηριχτεί από την πλευρά των εσόδων -όπως επιχειρήθηκε με φορολογικά μέτρα από την απελθούσα κυβέρνηση- αλλά και να επιστρατευτούν και μέτρα συγκράτησης των δαπανών.

Το εγχείρημα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ύφεσης και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου θα υποστεί φέτος κάμψη 1,5%.

Η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει δείγμα γραφής για τους δημοσιονομικούς χειρισμούς που θα ακολουθήσει την ερχόμενη Παρασκευή με τις προγραμματικές της δηλώσεις.

Τη Δευτέρα, άλλωστε, θα ακολουθήσει το πρώτο κρίσιμο τεστ του νέου υπουργού Οικονομικών στο συμβούλιο Eurogroup, ενώ στο τέλος του μήνα αναμένεται η κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή.

Όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το προσχέδιο θα είναι μια ολιγοσέλιδη καταγραφή της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας και των προοπτικών της, ενώ τα οριστικά μεγέθη θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2010 που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v