Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολύμηνη καθυστέρηση για το ΕΚΑΣ

Περισσότερο από εννέα μήνες έχουν περάσει από την αρχή του έτους και ακόμη δεν έχουν καθοριστεί τα εισοδηματικά κριτήρια που απαιτούνται για την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ).

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Πολύμηνη καθυστέρηση για το ΕΚΑΣ
Περισσότερο από εννέα μήνες έχουν περάσει από την αρχή του έτους και ακόμη δεν έχουν καθοριστεί τα εισοδηματικά κριτήρια που απαιτούνται για την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) αφήνοντας στο σκοτάδι αρκετές χιλιάδες μικροσυνταξιούχους οι οποίοι δεν έχουν λάβει αυξήσεις από τις αρχές του έτους.

Όπως εκτιμούν στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών το όλο θέμα στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του μήνα αν και δεν αποκλείεται αυτό "να τραβήξει" ακόμη περισσότερο.
 
Πάντως αρκετοί δικαιούχοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ καταγγέλλουν ότι έχει διακοπεί η καταβολή του ΕΚΑΣ διότι δεν έχουν καθοριστεί τα κριτήρια και οι αυξήσεις για το 2009. Πρόβλημα από τον μη καθορισμό των κριτηρίων για το ΕΚΑΣ έχει προκύψει και για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προωθούσε, αλλά εν τέλει δεν εφάρμοσε, αλλαγές στις προϋποθέσεις καταβολής του ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, το ΕΚΑΣ για το 2009 αναμενόταν να αυξηθεί κατά 10 - 15 ευρώ (στα 240 - 245 ευρώ από 230 ευρώ).

Επίσης, σχεδίαζε να αυξήσει τις κλίμακες από τέσσερις σε επτά και οι δικαιούχοι από τους 350.000 να φτάσουν τους 420.000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v