Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πακέτο μέτρων 10 δισ. για έλλειμμα - ανάκαμψη

Πακέτο μέτρων στο 4% του ΑΕΠ ή 10 δισ. ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση για το 2010, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος και την ανάκαμψη της οικονομίας. Παρεμβάσεις σε έσοδα και δαπάνες. Αποκλείεται αύξηση ΦΠΑ.

Πακέτο μέτρων 10 δισ. για έλλειμμα - ανάκαμψη
Πακέτο μέτρων τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ ή 10 δισ. ευρώ προετοιμάζει η κυβέρνηση για το 2010 προκειμένου να υποχωρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε μονοψήφιο μέγεθος και να υποστηριχθεί η προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας.

Με το δημοσιονομικό έλλειμμα να παραμένει ακόμα άγνωστος "Χ" και λαμβάνοντας ως τιμή αναφοράς την τελευταία επίσημη εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος για έλλειμμα 12%, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν σήμερα ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η υποχώρηση του ελλείμματος σε μονοψήφιο αριθμό το επόμενο έτος, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του πακέτου μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας 2,5 - 3 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι το πακέτο μέτρων δεν θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις σχεδόν εξίσου στο μέτωπο εσόδων και δαπανών.

Ανοιχτές αφήνονται παρεμβάσεις στο μέτωπο των έμμεσων φόρων, κατηγορηματικά αποκλείεται αύξηση του ΦΠΑ, ενώ ανοίγει διάπλατα και το ζήτημα των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, όπου το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και το Ασφαλιστικό βρίσκονται στην πρώτη γραμμή  προτεραιοτήτων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για νέα προσφυγή σε δανεισμό έως το τέλος του έτους και κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εκφράζει την ελπίδα ότι "δεν θα πιάσουμε τα 70 δισ. ευρώ φέτος".

"Μαξιλάρι δεν υπάρχει" διευκρίνισε σήμερα η ίδια πηγή, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα είναι μικρότερα από τις υποχρεώσεις, και πρόσθεσε πως η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v