Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Χρυσοχοϊδης: Αναδιάταξη του Λιμενικού Σώματος

Την αναδιάταξη της επιχειρησιακής δράσης του Λιμενικού Σώματος στα πρότυπα ακτοφυλακής ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά τη σημερινή σύσκεψη για θέματα λαθρομετανάστευσης.

Μ. Χρυσοχοϊδης: Αναδιάταξη του Λιμενικού Σώματος
Την αναδιάταξη της επιχειρησιακής δράσης του Λιμενικού Σώματος στα πρότυπα ακτοφυλακής ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά τη σημερινή σύσκεψη στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για θέματα λαθρομετανάστευσης.
 
Όπως τόνισε ο υπουργός, προς την κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκαν τα εξής:

1) Αποφασίστηκε η αναδιάταξη της επιχειρησιακής δράσης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, με στόχο να μεγιστοποιηθεί η επιτήρηση, ο έλεγχος για την πρόληψη και αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.

Το Λ.Σ θα μετατραπεί σε μια επιχειρησιακή δύναμη με υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες ακτοφυλακής. Με την νέα διάταξη του Υπουργείου, το Λ.Σ. απαλλάσσεται σταδιακά από όλες λειτουργίες και δραστηριότητες που είχε μέχρι σήμερα, ενώ όπου θα παρέχει λειτουργίες σε τρίτους αυτό θα γίνεται με το καθεστώς της αμοιβής.

Από εκεί και πέρα το Λ.Σ θα γίνει ένα σώμα καταπολέμησης της εγκληματικότητας στη θάλασσα, καταπολέμησης του εγκλήματος και ακτοφυλακή για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων.

2) Από εδώ και στο εξής όλοι οι παράνομα εισερχόμενοι στη χώρα θα καταγράφονται, θα δακτυλοσκοπούνται και θα ταυτοποιούνται. Η πολιτική αυτή σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ταυτόχρονα όμως θωρακίζει και την ασφάλεια της χώρας, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στην παράνομη αθρόα προσέλευση μεταναστών.

3) Δημιουργείται εθνικό πλαίσιο κινήτρων για τον εθελούσιο επαναπατρισμό αυτών του διαβιώνουν παράνομα στη χώρα. Αυτοί δηλαδή που δεν έχουν άδεια παραμονής.

Προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούνται οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου επιστροφών σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για επιστροφή με αξιοπρέπεια, θα το ακολουθήσουν αρκετοί μετανάστες οι οποίοι προφανώς πίστεψαν ότι ήρθαν στη Γη της Επαγγελίας και αντιμετώπισαν προβλήματα σοβαρά επιβίωσης και επίσης η εκμετάλλευση που γίνεται των ψυχών από διάφορους επιτήδειους.

4) Αναλαμβάνουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε το εθνικό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να αναδειχθεί σε ένα κεντρικό ευρωπαϊκό ζήτημα. Σκοπός είναι να αναζητηθούν λύσεις αντιμετώπισης από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Η χώρα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της ένα τέτοιο βάρος, οικονομικά τουλάχιστον, ούτε διπλωματικά και πολιτικά.
 
Η Ε.Ε. πρέπει να συνεργαστεί με όλες τις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης. Δεν μπορεί λοιπόν η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση να είναι μόνο χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων αλλά μεγάλες δράσεις πολιτικές και διπλωματικές και επιχειρησιακές. Θα θέσουμε πολύ σύντομα το ζήτημα σε επίπεδο σε όλα τα επίπεδα της ΕΕ, μέχρι το τελευταίο επίπεδο του Συμβουλίου Κορυφής. Ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε την αυστηρή και συστηματική εφαρμογή των υφιστάμενων συμφωνιών επανεισδοχής.

5) Επιπλέον θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή στους διακινητές ανθρώπων. Κανείς από τους διακινητές δεν θα κρατείται σε χώρους υποδοχής λαθρομεταναστών. Θα συλλαμβάνεται και θα ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος.

6) Τέλος, υπάρχει το θέμα με την Τουρκία., το οποίο είναι ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και ζήτημα που αφορά πρωτίστως της Ε.Ε. με τη χώρα αυτή. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να φυλαχθούν τα σύνορα μας γιατί το πρόβλημα είναι κοινό, αφορά όλους μας και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες.

Θα υπάρξουν λοιπόν και διμερείς προσπάθειες και πρωτοβουλίες και συνεργασίες των αρμοδίων υπηρεσιών και σε υψηλό πολιτικό επίπεδο αλλά από την άλλη πλευρά η Ε.Ε. πηγαίνοντας προς τον Δεκέμβριο το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης πρέπει να βρεθεί λύση για αυτήν, πολύ σημαντική προτεραιότητα σε σχέση με την Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v