Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης"

Μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τόνωση της οικονομίας και βαθιές διαρθρωτικές τομές περιέχουν οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου. Το πλήρες κείμενο.

  • Επιμέλεια: Γιώργος Φλώκας
Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την τόνωση της οικονομίας αλλά και βαθιές διαρθρωτικές τομές περιλαμβάνουν οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή.  

Ο πρωθυπουργός έθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, της φορολόγησης, του ασφαλιστικού, της διαφάνειας και της ανεργίας. 

Ειδικότερα, όπως τόνισε, η κυβέρνηση, για την τόνωση της οικονομίας σχεδιάζει την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, αλλαγές στον Τειρεσία, το ΤΕΜΠΜΕ, την ίδρυση του Ταμείου Αναχρηματοδότησης, την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ το 2010 με στόχο να οδηγηθεί στο 5% του ΑΕΠ στο τέλος της τετραετίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα δώσει άμεσες εγγυήσεις στις επιχειρήσεις για δανειοδότηση από τις τράπεζες.   

Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για αυξήσεις άνω του πληθωρισμού το 2010 σε μισθούς και συντάξεις, προανήγγειλε άμεση αύξηση 30 ευρώ στους συνταξιούχους του ΟΓΑ από 1/10, χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης με την πρώτη δόση να δίνεται πριν το τέλος του έτους, ενώ τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμμία αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ το 2010.

Ακόμη, εξήγγειλε την φορολογική μεταρρύθμιση με νέο φορολογικό νομοσχέδιο και προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη κλίμακα, προσθέτοντας ότι δεν θα εξαιρούνται τα ακίνητα και η επιχειρηματική δραστηριότητα της εκκλησίας, αλλά και τα ακίνητα των offshore εταιριών.

Για την ανεργία, ανήγγειλε την ενίσχυση του ΣΕΠΕ, την κατάργηση του stage στο δημόσιο, και τη σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας ώστε να φτάσει στο 70% του βασικού μισθού.

Για το ασφαλιστικό, τόνισε την αυτονόητη υποχρέωση εξασφάλισης ρευστότητας στα ταμεία, δεσμευόμενος ότι η σύνταξη θα απονέμεται το αργότερο σε τρεις μήνες μέχρι το τέλος του 2010.

Έως τέλος Δεκεμβρίου, υπογράμμισε, θα καταταθεί το ενεργειακό σχέδιο της κυβέρνησης, με φιλόδοξους στόχους, όπως το 20% της παραγωγής ενέργειας να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2020.



***ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Όπως υπογράμμισε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπορυργός: "Η κατάσταση της οικονομίας μας είναι εκρηκτική. ....Είναι η δυσκολότερη στιγμή για την οικονομία από το 1993 όταν πάλι μια κυβέρνηση της ΝΔ είχε παραδώσει την οικονομία σε ύφεση και τα δημόσια οικονομικά με τεράστιο έλλειμμα και χρέος.

...Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι κανένας σας από οποιαδήποτε παράταξη και εάν προέρχεται δεν πιστεύει ότι αυτό που ζούμε είναι και η μοίρα μας.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Έχουμε μπροστά μας μια τετραετία που δεν είναι εύκολη, αλλά θέλουμε να είναι γόνιμη και δημιουργική για όλους τους Έλληνες. Και έχουμε σε λίγους μήνες μπροστά μας ένα σταθμό, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την οποία θέλω να επαναλάβω τη θέση μας.

Η δική μας πρόταση -εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί- είναι η επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια. Και χαίρομαι, διότι με τη θέση που έχει πάρει και η ΝΔ η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να επανεκλέξει για μια δεύτερη θητεία Πρόεδρο που ασκεί με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του και τιμά το αξίωμά του".


* Περιβάλλον - Πράσινη ανάπτυξη

"Αίτημα που γιγαντώνεται μπροστά στα λάθη και την κακοδιαχείριση των ελίτ του κόσμου που μας έφεραν τις μεγάλες κρίσεις στην οικονομία, στην σίτιση, στην ενέργεια και στο περιβάλλον.
Κρίσεις που μας απείλησαν και μας απειλούν.

Και σε δύο μήνες, στην Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβρη, οι ηγεσίες όλων των χωρών του πλανήτη καλούνται να συζητήσουν και να λάβουν αποφάσεις ακριβώς για την μεγαλύτερη σύγχρονη απειλή: την Κλιματική Αλλαγή.

Σηματοδοτεί την αρχή μιας επανάστασης στο πρότυπο παραγωγής, στο πρότυπο ανάπτυξης, στο πρότυπο οικονομίας που αλλάζει ριζικά τις κοινωνίες μας.

Για την Ελλάδα, η εξέλιξη αυτή μπορεί να είναι είτε απειλή, είτε ευκαιρία. ....Στόχος λοιπόν της κυβέρνησής μας είναι να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρα στην πράσινη ανάπτυξη.

Να κάνουμε το περιβάλλον δική μας αξία αντί να απαξιώνουμε τον φυσικό μας πλούτο και την κληρονομιά μας. Πρώτα απ’ όλα προστατεύοντας αυτό το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό.

Ξεκινάμε από τώρα με γοργά βήματα. Με ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την όσο το δυνατό καλύτερη προστασία όλου του πρασίνου. Με ένα σχέδιο διάσωσης της Αττικής (και τόσων άλλων περιοχών όπως της Πελοποννήσου) από τις τεράστιες καταστροφές.

Στέλνουμε σαφές μήνυμα: τέρμα στην καταπάτηση των καμένων δασικών εκτάσεων. Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή. Το περιβάλλον όμως είναι για μας κι ένα τεράστιο αναπτυξιακό απόθεμα για τη χώρα. Η πράσινη ανάπτυξη είναι το πέρασμα σε μια νέα εποχή, νέων τεχνολογιών, με χιλιάδες νέες «πράσινες» δουλειές, με αξιοπρεπείς μισθούς.

Είναι το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας που θα φέρει νέο πλούτο που θα μοιράζεται δίκαια.
Αλλάζουμε πλήρως το ενεργειακό τοπίο με στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σχεδιάζουμε τη δημιουργία ελληνικής παραγωγικής βάσης, που θα φέρει επενδύσεις, δουλειές, εξαγωγές και θα μειώσει την ενεργειακή και τεχνολογική εξάρτηση της χώρας.

Με την παράλληλη ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά μας με προτεραιότητα στις βραχονησίδες.
Στηρίζοντας και την ενεργειακή και την πράσινη διπλωματία. Με μια διαφορετική αντίληψη για τις υποδομές στις πόλεις και επενδύσεις για την αναγέννησή τους. Με περισσότερες αναπλάσεις και λιγότερες νέες επεκτάσεις.

Η πράσινη ανάπτυξη είναι η κατεύθυνση για την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη γεωργία. Θέλουμε ισχυρές, αυτοδύναμες περιφέρειες και τοπικές κοινωνίες. Με γεωργία προσανατολισμένη στην παραγωγή επώνυμων και διεθνώς αναγνωρίσιμων προϊόντων διατροφής, με προβολή και αξιοποίηση της μεσογειακής διατροφής.

Προωθούμε την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, με αλλαγή καλλιεργειών και στροφή στην ποιοτική και βιολογική γεωργία. Με επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, στον τουρισμό, τη ναυτιλία, τον πολιτισμό.

Με συμπληρωματικές δραστηριότητες όπως ο Αγροτουρισμός και η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις ευκαιρίες που ανοίγονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με πιλοτικά πρότυπα όπως της Νέας Ολυμπίας.

Η πράσινη ανάπτυξη θα αποτελέσει και την βάση για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Θα προσελκύσει επενδύσεις και θα ενισχύσει την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Με υποδομές που δίνουν προτεραιότητα στο μετρό και τους σιδηρόδρομους.

Με το «μεταφορικό ισοδύναμο» στα νησιά, για τη μείωση του κόστους μετακίνησης που πληρώνουν οι πολίτες στις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Θα αναβαθμίσουμε το Αιγαίο σε δίαυλο πράσινης ενέργειας.

Θέτουμε τον πήχη ψηλά: το 20% παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2020.

Θα καταθέσουμε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου το νέο εθνικό ενεργειακό μας σχέδιο.
Βασικό εργαλείο χρηματοδότησης θα αποτελέσει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 που θα αναθεωρηθεί για να υποστηρίξει την πράσινη ανάπτυξη, όπως και ο Αναπτυξιακός Νόμος για να στηρίζει πιο αποτελεσματικά, την αποκέντρωση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης".


* Ασφαλιστικό

"Στο ασφαλιστικό, πρώτη και αυτονόητη υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα στα Ταμεία για να καταβληθούν οι συντάξεις.

Βάζουμε τέλος στις ευκαιριακές και χαριστικές ρυθμίσεις, στην επιλεκτική εφαρμογή της νομοθεσίας, στην ασυδοσία που υπάρχει με τους προμηθευτές υπηρεσιών υγείας στα Ταμεία.

Ενισχύουμε οικονομικά τα Ταμεία, όχι μόνο με κρατικούς πόρους αλλά και με δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της σπατάλης και την σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ).

Είναι δέσμευσή μας: η σύνταξη θα απονέμεται το αργότερο σε τρεις μήνες μέχρι το τέλος του 2010".

* Διαφάνεια

"Παράλληλα με τα πρώτα μέτρα για την αγορά και την οικονομία, θα προχωρήσουμε στην ψήφιση νέου εκλογικού νόμου, που θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες, θα μειώνει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες, επιφέροντας γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα.
Στην αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες», ώστε να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται.

Στην υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των υπογραφών υπουργών και όλων των πράξεων του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης. Σε σκληρά μέτρα κατά του πολιτικού χρήματος, για τη διαφανή χρηματοδότηση των κομμάτων και των πολιτικών.

Ξεκαθαρίζουμε οριστικά τις σχέσεις της πολιτικής με την επικοινωνιακή εξουσία. Θεσμοθετούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού, για να σπάσουν η γραφειοκρατία και τα φέουδα. Όλες οι υποθέσεις των πολιτών μέσω Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών παντού.

Αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο, ώστε ελέγχοντες και ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία.

Προσλήψεις στο Δημόσιο από το ΑΣΕΠ και μόνο το ΑΣΕΠ. Με ετήσιο διαγωνισμό για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου".

* Οικονομία

"Έχουμε δεσμευτεί! Οι πρώτες αποφάσεις μας:

- Στήριξη στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα
- Άμεση προτεραιότητα στα πολύ χαμηλά εισοδήματα με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει φέτος, πριν το τέλος του 2009, πριν τα Χριστούγεννα. Για να πάρουν ανάσα τα ασθενέστερα στρώματα που πλήττονται από την κρίση.
Για να ξαναλειτουργήσει η αγορά.
- Στους ξεχασμένους συνταξιούχους του ΟΓΑ, θα δοθεί αναδρομική αύξηση 30 ευρώ από την 1 Οκτωβρίου 2009
- Όπως έχουμε δεσμευτεί, με την εισοδηματική πολιτική του 2010 θα δοθούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς και συντάξεις.
- Καμία αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για τον επόμενο χρόνο.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν στοιχειώδη υποχρέωση κοινωνικής αλληλεγγύης. Θα ανακόψουν όμως και την περαιτέρω βύθιση της ζήτησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

Φέρνουμε άμεσα προς ψήφιση, στις πρώτες 100 μέρες, σχέδιο νόμου για την προστασία των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των Τραπεζών και των εισπρακτικών εταιρειών και για την προστασία των δανειοληπτών από την υπερχρέωση.

Ενισχύουμε την υγιή επιχειρηματικότητα με την άμεση ψήφιση στη Βουλή νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Αλλάζουμε τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για να άρουμε τις σημερινές αδικίες.

Αλλάζουμε τη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ για να ενισχυθεί η ρευστότητα στις ΜΜΕ και να στηρίζονται αυτές που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα και με την ίδρυση του Ταμείου Αναχρηματοδότησης της οικονομίας.

Στηρίζουμε την οικονομία και τις επενδύσεις με αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ με τον προϋπολογισμό του 2010, με στόχο τη σταδιακή αύξηση στο 5% του ΑΕΠ στο τέλος της τετραετίας.

Αυξάνουμε τη ρευστότητα με άμεσες εγγυήσεις στις επιχειρήσεις για τη δανειοδότησή τους από τις τράπεζες.

Ξεκινάμε διάλογο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων".

* Συμάζεμα

Όμως η προσπάθεια αυτή θα είναι χωρίς αντίκρισμα αν δεν συνοδευτεί από συμμάζεμα στα δημόσια οικονομικά. Σήμερα, τα δημόσια οικονομικά είναι σε πρωτοφανή κατάσταση. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό χωρίς προηγούμενο.

Οι πολιτικές των τελευταίων ετών της ΝΔ έχουν δυστυχώς κάνει και πάλι επίκαιρη τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα».

Αποτελεί εθνική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε δραστικά αλλά και δίκαια αυτήν την κατάσταση.
Ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε φέτος. Πρέπει να αποκλιμακωθεί το έλλειμμα, για να αρχίσει να περιορίζεται το δημόσιο χρέος. Αυτό θα φανεί ήδη από τον προϋπολογισμό του 2010.

Το τεράστιο έλλειμμα που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι ανεξήγητο.
Χτίστηκε πάνω στις διαρθρωτικές αδυναμίες που προϋπήρχαν και εκτινάχθηκε από τις πελατειακές πρακτικές διακυβέρνησης.

Πρώτη μας δουλειά είναι η διαφάνεια παντού. Να ξέρουν οι πολίτες. Καταγράφουμε την πραγματικά κατάσταση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας. Για να βάλουμε οριστικό τέλος στην αδιαφάνεια των οικονομικών, η Στατιστική Υπηρεσία θα γίνει πραγματικά ανεξάρτητη. Τέρμα στα παιχνίδια που απαξιώνουν διεθνώς τη χώρα μας!

Τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται ούτε με έκτακτα μέτρα ούτε με νέες φοροεπιδρομές.
Απαιτούνται μόνιμες λύσεις που αντιμετωπίζουν δομικά προβλήματα και εγκαθιστούν σταθερότητα και διαφάνεια στο φορολογικό σύστημα".

* Φορολογία

"Γι’ αυτό δεσμευτήκαμε και για ουσιαστικές τομές στη φορολογία.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα συνταχθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, θα αντιμετωπίσει συνολικά το ζήτημα της δικαιότερης φορολόγησης όλων των εισοδημάτων και του πλούτου ανεξαρτήτως πηγής:

• Με μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη, δίκαιη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα.

• Τα κέρδη των επιχειρήσεων που δεν διανέμονται αλλά μένουν για να γίνουν επενδύσεις θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή για να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά θα καταργηθούν οι χαριστικές ρυθμίσεις που ευνοούν τους μεγαλομετόχους.

• Η ακίνητη περιουσία και οι κληρονομιές θα φορολογούνται προοδευτικά, αλλά θα υπάρχουν υψηλά αφορολόγητα όρια ώστε να απαλλάσσονται οι μικρές περιουσίες.

• Τα ακίνητα και η επιχειρηματική δραστηριότητα της εκκλησίας δεν θα εξαιρούνται.

• Τα ακίνητα των offshore θα φορολογηθούν αποτελεσματικά.

Οι φορολογικές υπηρεσίες θα αναμορφωθούν εκ βάθρων και η φορολογική διοίκηση θα έχει πλήρη ηλεκτρονική υποστήριξη.

Ούτε ένα ευρώ δεν θέλουμε να φεύγει από τα δημόσια ταμεία χωρίς να γνωρίζουν οι πολίτες που πηγαίνει. Θέλουμε να μπει τέρμα στις κρυφές δαπάνες, στις υπερβάσεις, στα χρέη κάτω από το χαλί.

Από την πρώτη μέρα καταγράφουμε με στόχο να καθαρίσουμε το συντομότερο δυνατό τους λογαριασμούς δαπανών. Πρέπει να γίνει το Ελληνικό Δημόσιο ένας αξιόπιστος συναλλασσόμενος με τους πολίτες, τους προμηθευτές, τις επιχειρήσεις και τις διεθνείς αγορές.
Μαζί θα υπάρξει και αυστηρός έλεγχος όλων των δημοσίων δαπανών, ανά κωδικό.

Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι.
Θα χρειαστεί να υπάρξουν περικοπές δαπανών σε όλα τα υπουργεία – και το παράδειγμα θα δώσει το δικό μου γραφείο. Η προσπάθεια αυτή θα φανεί από τον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε στη Βουλή (σε λίγες μέρες) για το 2010.

Οι καθαροί λογαριασμοί θα είναι η σφραγίδα μας στο πρώτο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και κάνουμε βαθιές τομές στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος σε όλες τις βαθμίδες του κράτους, από τα υπουργεία μέχρι τους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία.

Διπλογραφικό σύστημα παντού.

Προϋπολογισμούς που συνδέουν χρηματοδότηση και υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Ορκωτούς ελεγκτές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αξιολόγηση από μηδενική βάση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Πρώτος, άμεσος μεγάλος στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων και των διεθνών αγορών στην χώρα μας. Το πλήγμα αναξιοπιστίας που φέρουμε είναι μεγάλο, η διαπραγμάτευση με την ΕΕ θα είναι δύσκολη".

* Απασχόληση

"Καταπολεμούμε τις καταχρηστικές πρακτικές μείωσης της απασχόλησης με πρόσχημα την κρίση. Αναθεωρείται ριζικά το καθεστώτος «ενοικίασης» των εργαζομένων!

Ενισχύουμε και δραστηριοποιούμε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, με στόχο την άμεση καταπολέμηση της αυθαιρεσίας και της ανασφάλιστης εργασίας.

Καταργούμε την ταπεινωτική για τους νέους λειτουργία των stage στο δημόσιο τομέα.

Επαγγελματική μαθητεία στον ιδιωτικό τομέα με αξιοκρατικά κριτήρια.

Θεσπίζουμε παράλληλα κίνητρα πρόσληψης για τους νέους, με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των σχετικών ασφαλιστικών εισφορών για τέσσερα χρόνια.

Επανασυνδέουμε τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Αυξάνουμε σταδιακά το ύψος του επιδόματος ανεργίας, ώστε να φθάσει στο 70% του βασικού μισθού.

Η πολιτική μας στην οικονομία θα δώσει ξανά αξία στον εργαζόμενο, στην επιχείρηση αλλά και στα χρήματα του ελληνικού λαού που θα πιάνουν τόπο".

* Το πλήρες κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v