Τα σχέδια της κυβέρνησης για την ενέργεια

Σειρά παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, που θα ανακοινωθούν σε περίπου 1,5 μήνα, προανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος. Λιθάνθρακας και πυρηνική ενέργεια δεν συμπεριλαμβάνονται στις επιλογές της νέας κυβέρνησης.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τα σχέδια της κυβέρνησης για την ενέργεια
Μια σειρά παρεμβάσεις στην ενεργειακή αγορά, οι οποίες θα μορφοποιηθούν και θα ανακοινωθούν σε περίπου ενάμιση μήνα, προανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Η υπουργός κατέστησε κατηγορηματικά σαφές ότι στις επιλογές της νέας κυβέρνησης δεν συμπεριλαμβάνονται ο λιθάνθρακας και η πυρηνική ενέργεια, ενώ διαβεβαίωσε ότι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της χώρας στο project του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης δεν πρόκειται να επιφέρει δυσάρεστες εκπλήξεις στους εταίρους μας.

Τα μόνα θέματα για τα οποία δεν γίνεται καμία αναφορά είναι η τύχη της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και η ολοκλήρωση της εκχώρησης δικαιωμάτων εξόρυξης και εκμετάλλευσης λιγνιτικών αποθεμάτων σε ιδιώτες πλην της ΔΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα, στόχος του υπουργείου είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής, με σκοπό την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, τον σταδιακό περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από τρίτες χώρες και τη μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών CO2. Προς την κατεύθυνση αυτή σχεδιάζονται:

1. Nέες, σύγχρονες, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, σε συνδυασμό με την απόσυρση και τον εκσυγχρονισμό των ρυπογόνων μονάδων.
2. Ανάπτυξη του ΔΕΣΜΗΕ για να διευκολυνθούν τα έργα σύνδεσης των εγκαταστάσεων ΑΠΕ και να προωθηθούν οι διασυνδέσεις με τα συστήματα των γειτονικών χωρών.
3. Αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και της λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και συνεχής έλεγχος της τήρησης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.

Για το φυσικό αέριο θα προωθηθούν τα υφιστάμενα έργα των αγωγών, ήτοι ο ITGI και ο South Stream, ενώ θα ενισχυθούν οι διασυνδέσεις του ΕΣΦΑ με τα αντίστοιχα συστήματα της Ιταλίας και άλλων βαλκανικών χωρών.

Ειδικότερα, για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης θα επιδιωχθεί σε ό,τι έχει να κάνει με τους περιβαλλοντικούς όρους η σύσταση κοινής επιτροπής με τη Βουλγαρία, προκειμένου να εξεταστούν τα περιβαλλοντικά διασυνοριακά προβλήματα, σε συμφωνία με τη συνθήκη ESPOO.

Εξάλλου, για την προώθηση των ΑΠΕ, το υπουργείο έχει επεξεργαστεί και θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Νοέμβριο νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα έχεις τους παρακάτω άξονες:

• Ριζική αναδιοργάνωση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ.
Υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής στις περιοχές υψηλού δυναμικού ΑΠΕ.
• Αλλαγές στο υφιστάμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
• Εφαρμογή ολοκληρωμένου πλέγματος αναπτυξιακών κινήτρων και πολιτικής τιμολόγησης ενέργειας στον τομέα των ΑΠΕ.
• Προώθηση εφαρμογών ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας.
• Ενίσχυση της έρευνας.

Στις άμεσες προτεραιότητες, επίσης, του υπουργείου είναι η υπογραφή του σχεδίου για το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέσει την Εύβοια με την Αττική, ενώ πρόθεση είναι να κλείσουν οι πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά και οι Κυκλάδες θα συνδέονται με το ηπειρωτικό σύστημα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αιτήσεις 7.000 MW που σήμερα λιμνάζουν, θα εξεταστούν όλες.

Για τα ενεργοβόρα κτίρια το υπουργείο θα μελετήσει την πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης και θα επιδιωχθεί να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι που δεν έχουν δεσμευθεί ακόμη, προκειμένου το συγκεκριμένο πρόγραμμα να προχωρήσει.

Για τα νέα κτίρια πρόθεση είναι να εφαρμοστεί εύχρηστος και άμεσα εφαρμόσιμος κανονισμός ενεργειακής απόδοσης, που θα επιτρέψει την απλή, ουσιαστική και μη δαπανηρή επιθεώρηση κτιρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v