Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μανιάτης: Στόχος η "πράσινη ανάπτυξη"

Τις βασικές πολιτικές θέσεις της χώρας στα κρίσιμα ζητήματα της Ενέργειας διατύπωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, στο Φόρουμ Ρυθμιστικών Θεμάτων Ενέργειας.

Μανιάτης: Στόχος η πράσινη ανάπτυξη
Τις βασικές πολιτικές θέσεις της χώρας στα κρίσιμα ζητήματα της Ενέργειας διατύπωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 4ο Παγκόσμιο Φόρουμ Ρυθμιστικών Θεμάτων Ενέργειας  που πραγματοποιείται 18-21 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, κ. V. Sinyugin και ο Υφυπουργός - Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ της Κίνας, κ. Shi Yubo, καθώς και ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Ενέργειας, κ. A. Piebalgs και η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Καταναλωτών, κα M. Kuneva.

Ο κ. Μανιάτης στην ομιλία του, μεταξύ των άλλων, τόνισε τα ακόλουθα:

«Η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται με υψηλό ρυθμό, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες και αναμένεται να διπλασιασθεί μέχρι το 2050. Το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού της γης στερείται πρόσβασης σε αξιόπιστη και εύχρηστη μορφή ενέργειας.

Η κυβέρνηση της Ελλάδος έχει θέσει ως στόχο την “Πράσινη Ανάπτυξη”, στόχο που εκφράζει τη βούληση της ευρύτερης πλειοψηφίας των πολιτών. Τη βούληση όχι μόνο για σεβασμό και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά για αναγωγή του σε οριζόντιο στρατηγικό μοχλό ανάπτυξης ολόκληρης της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, κύριοι στόχοι της πολιτικής μας στον τομέα της ενέργειας είναι, η κατά προτεραιότητα συμβολή στην αντιμετώπιση του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής, η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και των οδεύσεων για τη μεταφορά τους, και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας.

Η ενεργειακή πολιτική πρέπει να διαθέτει και έντονη κοινωνική διάσταση, γι’αυτό στους κύριους στόχους μας περιλαμβάνεται και η κάλυψη των ανισοτήτων που δημιουργεί το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας.

Η κυβέρνησή μας δεσμεύεται ποσοστό 20% της ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020. Κύριες συνιστώσες για την επίτευξη της δέσμευσης αυτής αποτελούν ο εξορθολογισμός των κινήτρων και η δημιουργία σύγχρονου θεσμικού πλαισίου με απλοποιημένες διαδικασίες. Παράλληλα, επιδιώκουμε την ευρεία συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και την ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Στόχος μας είναι να μεγιστοποιηθεί η απόδοση, να αναβαθμιστεί η ποιότητα τροφοδότησης των καταναλωτών και να βελτιωθεί η οικονομική αποδοτικότητα του ενεργειακού συστήματος. Το ενεργειακό μείγμα της χώρας δεν χωράει λιθάνθρακα. Η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί για μας αποδεκτή εναλλακτική λύση.

Απτό δείγμα γραφής της κυβέρνησης αποτελεί η δημιουργία αυτοτελούς Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αντικείμενο την προστασία και τη διαχείριση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και με οριζόντια δράση σε όλες τις επιμέρους τομεακές πολιτικές.

Η ενίσχυση της οικολογικής βιομηχανίας και της «πράσινης» επιχειρηματικότητας θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας στη χώρα..

Σημαντικό θεωρώ επίσης, ότι θα εξετασθούν και θέματα Καταναλωτών και Καινοτομίας για την ανάπτυξη των “Έξυπνων Δικτύων”, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συμμετέχουν ενεργά στην αγορά ενέργειας.

Είμαστε βέβαιοι ότι το Συνέδριο θα συμβάλει στη διαμόρφωση ρυθμιστικού πλαισίου για την ενέργεια που θα εγγυάται τον υγιή ανταγωνισμό και την υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v