Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕπ: Στηρίζει την ελληνική οικονομία με 1,6 δισ.

Συνεργάτης της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο να τονωθεί η ελληνική οικονομία σε μια δύσκολο περίοδο εν μέσω διεθνούς κρίσης είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(ΕΤΕπ), όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρός της Πλούταρχος Σακκελάρης.

ΕΤΕπ: Στηρίζει την ελληνική οικονομία με 1,6 δισ.
Συνεργάτης της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο να τονωθεί η ελληνική οικονομία σε μια δύσκολο περίοδο εν μέσω διεθνούς κρίσης είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(ΕΤΕπ), όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρός της κ. Πλούταρχος Σακκελάρης, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την υπογραφή νέων χρηματοδοτικών συμβάσεων με ελληνικές επιχειρήσεις, μεταδίδει το ΑΠΕ. 

Η ΕΤΕπ συνεχίζει να δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης όλων των τομέων της ελληνικής οικονομίας ώστε να βγει από την κρίση, ανέφερε ο κ. Σακκελάρης, επισημαίνοντας ότι οι συνολικές χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους ανέρχονται σε 1,3 δισ.ευρώ περίπου, ενώ συμφωνίες χρηματοδότησης επιπλέον 300 εκατ. ευρώ θα υπογραφούν μέχρι το τέλος του έτους.

Τα υπόλοιπα δάνεια που θα χορηγήσει φέτος στην Ελλάδα η ΕΤΕπ αφορούν στο μεγάλο ενεργειακό πλάνο της ΔΕΗ καθώς και σε διάφορα σχέδια αρχικής ανάπλασης που εκτελούνται από φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σακκελάρης, έμφαση θα δοθεί στις χρηματοδοτήσεις στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της αστικής ανάπλασης καθώς και στις συμφωνίες χρηματοδότησης εταιριών της ελληνικής ναυτιλίας - ακτοπλοΐας.

Στον τομέα των πιστώσεων της ΕΤΕπ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει σημειωθεί υπερδιπλασιασμός των πιστώσεων, ξεπερνώντας στο εννεάμηνο του έτους το 1,2 δισ.ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, από τις 4 τράπεζες με τις οποίες είχε πέρυσι συνεργασία η ΕΤΕπ στην Ελλάδα σήμερα έχει συνεργασία με εννέα. Η έμφαση που δίνει στην Ελλάδα η ΕΤΕπ στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σημαντικότερη απ' ό,τι στην Ε.Ε. συνολικά. Ειδικότερα στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 53% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ στη χώρα, ενώ στην Ε.Ε. το 22% του συνολικού δανείου της ΕΤΕπ σε όλα τα κράτη.

Οι συμφωνίες που ανακοινώθηκαν σήμερα αφορούν σε δύο χρηματοδοτικές συμβάσεις συνολικού ύψους 19 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων επεξεργασίας του ομίλου ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα.

Δανειολήπτες είναι η ΕΛΒΑΛ Α.Ε. με δάνειο 7 εκατ. ευρώ και η θυγατρική της ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε. με 12 εκατ. ευρώ, ποσά που αντικατοπτρίζουν τη συμμετοχή κάθε μιας από τις δύο εταιρίες στο συνολικό κόστος των επενδύσεων, το οποίο ανέρχεται σε 38 εκατ. ευρώ.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία χρηματοδότησης με την τράπεζα EFG Eurobank Βουλγαρίας, θυγατρική του ομίλου της Eurobank, ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Με στόχο την επέκταση της συνεργασίας της ΕΤΕπ με την Ελλάδα, θα συναντηθούν αύριο στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο αντιπρόεδρος της τράπεζας κ. Σακελλάρης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v