Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε "τούνελ" η ελληνική βιομηχανία

Η οικονομική κρίση φαίνεται να έχει εγκατασταθεί στην ελληνική βιομηχανία με ανησυχητικές διαστάσεις. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο στην υψηλή τάση. θετικά σημάδια για ΔΕΗ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Σε τούνελ η ελληνική βιομηχανία
Η οικονομική κρίση φαίνεται να έχει εγκατασταθεί στην ελληνική βιομηχανία με ανησυχητικές διαστάσεις. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τον μήνα Σεπτέμβριο στην υψηλή τάση, η μείωση της οποίας αγγίζει πλέον το 30%, όταν τον Αύγουστο ήταν 22%.
 
Μειωμένη, όμως, εμφανίζεται και η ζήτηση στην οικιακή κατανάλωση, με συνέπεια το σύνολο της μείωσης στην κατανάλωση ηλεκτρισμού στο 9μηνο του έτους να έχει διευρυνθεί ακόμη περισσότερο και να ξεπερνά το 7%, όταν οι εκτιμήσεις του ΣΕΕΣ δίνουν για όλο το 2009 μείωση 4,5%.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο από τη βιομηχανία περιορίζεται σε 463.214 MW (-28,73%), ενώ στο 9μηνο η μείωση φθάνει το 22,05%. Στο δίκτυο διανομής η μείωση διαμορφώνεται τον Σεπτέμβριο σε 6,57% και στο 9μηνο σε -4,01%.

Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ, που ήταν η μοναδική παραγωγός τον προηγούμενο μήνα, αναγκάσθηκε να... κόψει μονάδες κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η παραγωγή ενέργειας από τις ακριβές, πετρελαϊκές μονάδες που μπαίνουν τελευταίες στο σύστημα είναι μειωμένη 84,64% τον Σεπτέμβριο, ενώ στο 9μηνο περιορίζεται στο -33,23%.

Βέβαια, μπορεί η ΔΕΗ να έχασε σε πωλήσεις (η καθαρή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 7,24% τον Σεπτέμβριο), ωστόσο άθροισε σημαντικά κέρδη, καθώς εμφανίζεται εξαιρετικά αυξημένη η παραγωγή από ΑΠΕ (+59,61%) και υδροηλεκτρικά (+28,64%). Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 9μηνο είναι 22,99% από τις ΑΠΕ και 41,10% από τα νερά. Με άλλα λόγια, η δημόσια επιχείρηση εξυπηρέτησε τον περασμένο μήνα το φορτίο με φθηνή παραγωγή, συνεπώς ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το ταμείο της.

Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο είναι μειωμένη 10,77% και στο 9μηνο 7,24%, ποσοστό που θεωρείται ανησυχητικά υψηλό και δικαιώνει πλήρως τον προβληματισμό του ΣΕΕΣ ότι η κρίση θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία γενικά και στον χώρο της ενέργειας ειδικά.
 
"Η μείωση της ζήτησης ενέργειας σε όλες τις μορφές και στους τομείς κατανάλωσης θα ακολουθήσει βραδεία ανάκαμψη που δεν θα ολοκληρωθεί παρά μόνο με την παρέλευση πολλών ετών", σημειώνει το ΣΕΕΣ στην ετήσια έκθεση για το 2009 που έδωσε στη δημοσιότητα, γεγονός που συνιστά διακύβευμα για την απόδοση των νέων ιδιωτικών μονάδων που θα εισέλθουν στο σύστημα από το 2010.

Ενδιαφέροντα, ωστόσο, συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για τον Σεπτέμβριο σε ό,τι έχει να κάνει και με τις εισαγωγές και εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγωγές τον περασμένο μήνα ανέρχονται σε 542.202 MW, το ήμισυ σχεδόν των οποίων προέρχεται από την Τουρκία (242.092 MW), η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά ως χώρα εισαγωγής από τις αρχές του έτους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ δέσμευσε τον Σεπτέμβριο τα 2/3 των δικαιωμάτων εισαγωγών, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις εξαγωγές που είχαν αποδειχθεί ιδιαίτερα κερδοφόρες το περασμένο διάστημα, με συνέπεια όσοι είχαν τοποθετηθεί στις εξαγωγές το έπραξαν με μεγάλο κόστος και άρα έγραψαν ζημίες. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είναι η μόνη που μπορεί να κάνει εισαγωγές από την Τουρκία, καθώς ισχύουν διμερείς συμφωνίες και η συγκεκριμένη χώρα δεν υπάγεται στο ελεύθερο εμπόριο.

Αντίθετα, οι εισαγωγές από την Αλβανία και τη Fyrom ήταν μηδενικές, ενώ ένα μέρος έγινε από τη Βουλγαρία (197.708 MW) και το υπόλοιπο από την Ιταλία. Σε αυτό το σκηνικό οι εξαγωγές ήταν μόνο 313.493 MW, οι περισσότερες των οποίων δεν κατευθύνθηκαν στην Ιταλία, όπως συνέβαινε έως τώρα, αλλά στην Αλβανία.

---Οι ΑΠΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, έχει αυξηθεί από τις αρχές του έτους η εγκατεστημένη ισχύς στα αιολικά, ενώ πολύ μικρότερη άνοδος σημειώθηκε στα υδροηλεκτρικά. Συγκεκριμένα, από 812,31 MW που ήταν η εγκατεστημένη ισχύς στα αιολικά τον Ιανουάριο ανήλθε στα 908,61 MW τον Σεπτέμβριο, ενώ στα υδροηλεκτρικά από τα 170,08 MW πήγε στα 179,75 MW.

Η παραγόμενη ενέργεια από τα αιολικά τον περασμένο μήνα ήταν 160.407 MWh, ενώ από τα υδροηλεκτρικά 26.427 MWh. Εξάλλου, σε λειτουργία ήταν τον Σεπτέμβριο φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος 37,886 MW, όταν η συνολικά συμβολαιοποιημένη ισχύς ανερχόταν σε 74,689 MW. Η παραγόμενη ενέργεια από φωτοβολταϊκά τον Σεπτέμβριο φθάνει τα 3.699 MWh.

Πάντως, προκύπτει ότι αυξάνονται και οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί που συνδέονται στο σύστημα από τις αρχές του έτους. Τον Ιανουάριο η εγκατεστημένη ισχύς τους ήταν 14,084 MW σε λειτουργία και τον Σεπτέμβριο σχεδόν τριπλασιάστθηκε (37,886 MW).

Από τις επενδύσεις ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (συμπαραγωγή) η πλειονότητα έχει απλώς άδεια παραγωγής (5.863), εμπορική σύμβαση χωρίς να λειτουργούν διαθέτουν 292, σε δοκιμαστική λειτουργία βρίσκονται 156 και σε εμπορική λειτουργία 1.116.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v