Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΚΑ: "Οχι" σε λιθάνθρακα, πυρηνική ενέργεια

Τη βούληση της κυβέρνησης λιθάνθρακας και πυρηνική ενέργεια να παραμείνουν εκτός του ενεργειακού μίγματος της χώρας επανέλαβε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΥΠΕΚΑ: Οχι σε λιθάνθρακα, πυρηνική ενέργεια
Τη βούληση της κυβέρνησης λιθάνθρακας και πυρηνική ενέργεια να παραμείνουν εκτός του ενεργειακού μίγματος της χώρας επανέλαβε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Μία ημέρα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη ο κ. Μανιάτης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 4ου παγκόσμιου φόρουμ Ρυθμιστικών Θεμάτων Ενέργειας (WFER IV) που διεξάγεται στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι «το ενεργειακό μίγμα της χώρας δεν αφήνει περιθώριο για χρήση λιθάνθρακα, ενώ η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί για μας εναλλακτική λύση».

Προτεραιότητα του υπουργείου είναι «η αντικατάσταση παλαιών λιγνιτικών μονάδων, με νέες, καθαρού άνθρακα υψηλής απόδοσης, καθώς και με νέους σταθμούς φυσικού αερίου, ξεκινώντας από το Νότιο τμήμα του ηλεκτρικού συστήματος της ηπειρωτικής Ελλάδος».

Αντίθετα, θα δοθούν, όπως είπε, κίνητρα για την ανάπτυξη οικολογικής βιομηχανίας και πράσινης επιχειρηματικότητας, με στόχο τη δημιουργία νέων, πράσινων, θέσεων εργασίας. Για όλα αυτά θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις σε περίπου 45 ημέρες.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος για θέμα Ενέργειας Επίτροπος Andris Piebalgs επισήμανε ότι ο καταναλωτής παραμένει στο κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια «και είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας να προσφέρουμε στους καταναλωτές ανταγωνιστικές τιμές και ασφάλεια στον ενεργειακό εφοδιασμό».

Την ανάγκη να συνειδητοποιήσουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας, προκειμένου να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τόνισε η Επίτροπος για θέματα καταναλωτών Meglena Kuneva.

"Αν εμείς στην Ευρώπη εξακολουθήσουμε να καταναλώνουμε με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστούμε τρεις υδρογείους για να καλύψουμε τη ζήτηση", προειδοποίησε. "Αυτό το οποίο επιζητούμε είναι μια μεγάλης κλίμακας αλλαγή στη συμπεριφορά, όχι μόνον μεταξύ των καταναλωτών αλλά και στις αγορές και στην κοινωνία στο σύνολό της", επισήμανε.

Η πράσινη ενεργειακή επανάσταση θα αποδειχθεί τόσο σημαντική στα επόμενα χρόνια όσο πριν από έναν αιώνα η εμφάνιση του πετρελαίου και των οικονομιών που βασίζονταν στον ηλεκτρισμό, πρόβλεψε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλούταρχος Σακελλάρης. Η Τράπεζα προϋπολογίζει για φέτος τη χορήγηση δανείων 13 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις, ενώ έχει θέσει ως όριο, τουλάχιστον το 20% των μελλοντικών προγραμμάτων στην Ε.Ε. να αφορούν επενδύσεις ΑΠΕ, για τις οποίες πέρυσι διατέθηκαν κονδύλια 2,2 δισ. ευρώ.

Στο φόρουμ συμμετέχουν 11 περιφερειακές ενώσεις που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 200 Ρυθμιστικές Αρχές από όλον τον κόσμο. Διοργανώνεται από τη ΡΑΕ, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ενέργειας (CEER).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v