Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αξιόπιστα στατιστικά ζητούν οι Βρυξέλλες

Τελεσίγραφο στη νέα κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος έστειλαν οι κοινωνικοί εταίροι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ έθεσαν θέμα αξιοπιστίας για τα στατιστικά στοιχεία.

Αξιόπιστα στατιστικά ζητούν οι Βρυξέλλες
Τελεσίγραφο στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να λάβει μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος έστειλαν οι κοινωνικοί εταίροι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέπληξαν την Ελλάδα για την εμφανή έλλειψη αξιοπιστίας όσον αφορά στα στατιστικά στοιχεία για τα ελλείμματα της χώρας, ενώ προειδοποίησαν τη νέα κυβέρνηση να ισορροπήσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Μάλιστα, ο προεδρεύων του Eurogroup, κ. Jean-Claude Junker, τόνισε ότι κατ’ επανάληψη έχουν παρατηρηθεί στατιστικές ανακολουθίες στην περίπτωση της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. θέλει σοβαρά στατιστικά στοιχεία. "Το παιχνίδι τελείωσε, χρειαζόμαστε σοβαρά στατιστικά", δήλωσε.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, την ανησυχία του εξέφρασε και ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα νομισματικής πολιτικής, κ. Joaquin Almunia, σε ξεχωριστή συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

"Ανησυχώ σοβαρά για τις σημαντικές, νέες στατιστικές ασυμφωνίες»", τόνισε ο κ. Almunia, ενώ δεσμεύτηκε να διενεργήσει έρευνα για τις στατιστικές αλλαγές, δηλώνοντας παράλληλα ότι ενδέχεται να προτείνει την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Eurostat, προκειμένου να ελέγχει τα εθνικά στοιχεία.

Ο επίτροπος επισήμανε: "Αυτές οι σοβαρές ασυμφωνίες θα απαιτήσουν μια ανοιχτή και σε βάθος έρευνα του τι έχει συμβεί. Παρόμοια επεισόδια είχαμε και στο παρελθόν και αλλάξαμε τις αποφάσεις, ακόμα και τους κανονισμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα".

"Εύχομαι στην προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2010 να επιδειχθεί αυτή η αποφασιστικότητα, ώστε να μπουν τα δημόσια οικονομικά επιτέλους σε ένα βιώσιμο δρόμο", συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει τον Δεκέμβριο στην Ε.Ε. ένα νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, στο οποίο θα αποτυπώνεται και το σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v