Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γραμματίδης: Πως σχολιάζει τις προγραμματικές

Στη σωστή κατεύθυνση οι Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης για την ακίνητη περιουσία και τις κατασκευές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Γ. Γραμματίδη.

Γραμματίδης: Πως σχολιάζει τις προγραμματικές
«Η πολιτική ηγεσία της χώρας κινήθηκε στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων και μέτρων με πνεύμα αποφασιστικότητας και συναίνεσης κατά την διάρκεια της παρουσίασης των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Είναι μια καλή αρχή πού, αν συνεχίσει σαν τέτοια, θα προσδιορίσει και το μέλλον της χώρας». Αυτό επεσήμανε μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης μιλώντας πριν από λίγο στο συνέδριο για την ακίνητη περιουσία που διοργανώνει η Prodexpo.

Ο κ. Γραμματίδης τόνισε ότι το Επιμελητήριο «στρατεύεται στην εξυπηρέτηση δύο στρατηγικών στόχων: πρώτον, στην προσπάθεια της δημιουργίας των απαραίτητων συνθηκών για την ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας και των κατασκευών στη χώρα μας και δεύτερον, στη δημιουργία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας για τα μέλη μας και τις επιχειρήσεις του κλάδου γενικότερα».

Ο κ. Γραμματίδης επεσήμανε στη συνέχεια ότι «η παγκόσμια οικονομική αστάθεια επηρεάζει σχεδόν κάθε επιχειρηματικό και οικονομικό κλάδο περιλαμβανομένης της αγοράς ακινήτων. Στην Ελλάδα, όπου τα ακίνητα και οι κατασκευές παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας, η σημασία αυτού του κλάδου είναι ιδιαίτερη. Ποιο είναι όμως το περιβάλλον μέσα στο οποίο τα ακίνητα και οι κατασκευές καλούνται να παίξουν αυτόν τον ρόλο; Είναι ένα περιβάλλον πού χαρακτηρίζεται από διαρθρωτικές αδυναμίες και συγκεκριμένα από πολυνομία, αντιφατικές όσο και δαιδαλώδεις νομοθετικές ρυθμίσεις, αμέτρητες συναρμοδιότητες, γραφειοκρατία, δαιδαλώδεις και χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρήσεων και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, παράνομη συναλλαγή, αδιαφάνεια διαδικασιών, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, βραδείες δικαστικές διαδικασίες, έλλειψη ενός σύγχρονου χωροταξικού σχεδίου και επικοινωνιακή ανυπαρξία της χώρας στο εξωτερικό».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «οι διαπιστώσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ανάγκη αντιμετώπισης της ύφεσης, προδιαγράφουν βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις και μέτρα που θα συμβάλλουν στην απαραίτητη προσαρμογή του παρόντος αναπτυξιακού προτύπου της χώρας έτσι ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις σύγχρονες ανάγκες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v