Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπ. Υποδομών: Ανεξάρτητη αρχή για δημόσια έργα

Στη σύσταση ανεξάρτητης αρχής (κατά τα πρότυπα του ΑΣΕΠ), για τα δημόσια έργα
σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών, το οποίο παράλληλα, προτίθεται να αλλάξει το σύστημα επιλογής αναδόχων.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Υπ. Υποδομών: Ανεξάρτητη αρχή για δημόσια έργα
Στη σύσταση ανεξάρτητης αρχής (κατά τα πρότυπα του ΑΣΕΠ), για τα δημόσια έργα
σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών, το οποίο παράλληλα, προτίθεται να αλλάξει το σύστημα επιλογής αναδόχων, καθιερώνοντας μία νέα μέθοδο που θα συνδυάζει στοιχεία της απλής μειοδοσίας και του μαθηματικού τύπου που ίσχυε μέχρι το 2004.

Σε ό,τι αφορά την ανεξάρτητη αρχή για τα δημόσια έργα, αυτή θα έχει ως αντικείμενο, τη μελέτη, δημοπράτηση και ανάθεση των δημοσίων έργων.

Στα σχέδια του υπουργείου Υποδομών περιλαμβάνεται η μείωση του ύψους των διοδίων με περιορισμό των εμμέσων φόρων που καταλήγουν στα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η διαπραγμάτευση για την εξασφάλιση μειωμένων διοδίων, είναι μία χρονοβόρος διαδικασία (κάτι στο οποίο είχε ήδη αναφερθεί το euro2day.gr με δημοσίευμά του στις 16/10/2009).

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η όποια μείωση στο ύψος των διοδίων δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από τις αρχές του 2010.

Επιπλέον, στη διαπραγμάτευση με τις εταιρίες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους, το υπουργείο Υποδομών θα ζητήσει τη δικαιότερη κατανομή των σταθμών διοδίων κατά μήκος αυτών των οδικών αξόνων.

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για το έργο των επεκτάσεων της Αττικής Οδού, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών εκτιμά ότι θα χρειαστεί παράταση του χρόνου που έχει προσδιορισθεί (22 Δεκεμβρίου 2009) για την υποβολή των οικονομικο-τεχνικών προσφορών των ενδιαφερομένων κοινοπραξιών.

Η παράταση αυτή, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση για τη χάραξη του έργου με τους τοπικούς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v