Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οξεία κριτική τραπεζιτών στο ν/σ για δάνεια

Υψηλόβαθμα στελέχη τις τραπεζικής αγοράς, μιλώντας σε συνέδριο του ΣΕΤΕ για τον τουρισμό, άσκησαν κριτική κατά της κυβέρνησης όσον αφορά τις ρυθμίσεις που σχεδιάζει για τους δανειολήπτες.

Οξεία κριτική τραπεζιτών στο ν/σ για δάνεια
Υψηλόβαθμα στελέχη τις τραπεζικής αγοράς, μιλώντας σε συνέδριο του ΣΕΤΕ για τον τουρισμό, άσκησαν κριτική κατά της κυβέρνησης όσον αφορά τις ρυθμίσεις που σχεδιάζει για τους δανειολήπτες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Skai.gr. Οι ρυθμίσεις αφορούν «πάγωμα» των δανείων και διαγραφές χρεών.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Καραμούζης τόνισε χαρακτηριστικά "δεν θέλουμε νοοτροπία ανθρώπων που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους".

"Είναι στρέβλωση η παρέμβαση στην ομαλή λειτουργία της αγοράς" σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Θόδωρος Πανταλάκης.

"Το πάγωμα, παγώνει και τις αγορές" σχολίασε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Από την πλευρά της η κ. Λ. Κατσέλη τόνισε ότι τα προτεινόμενα μέτρα είχαν τεθεί υπόψη των φορέων της αγοράς και η ΕΕΤ ήταν θετική.

Παράλληλα πρόσθεσε πως τα μέτρα θα τεθούν σε εκ νέου σε διαβούλευση και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει κανέναν.

Σημειώνεται ότι η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί στη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών 5 σχέδια νόμου για την άμεση αναθέρμανση της οικονομίας.

Τα δύο από αυτά θα αφορούν το πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων και την προστασία των δανειοληπτών με διαγραφές χρεών.

Αναλυτικότερα το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά. Με "πάγωμα" δανειακών υποχρεώσεων για έναν χρόνο και δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσες επιχειρήσεις, λόγω της σημερινής συγκυρίας, πλήττονται ιδιαίτερα και έχουν πρόβλημα αποπληρωμής οφειλών.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά την προστασία των δανειοληπτών από την υπερχρέωση, με το θα εισάγεται και στη χώρα μας έναν θεσμό που ισχύει σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες. Θα δίνεται διέξοδο σε χιλιάδες δανειολήπτες να ρυθμίσουν και να αποπληρώσουν τα χρέη τους με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, ακόμα και να απαλλαγούν από αυτά, με όρους που καθορίζονται χωρίς κόστος από το Δικαστήριο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την κ. Λ. Κατσέλη, είναι να μην υφίστανται περιουσιακά στοιχεία και να μην επαρκούν τα τρέχοντα εισοδήματα του καταναλωτή για την ικανοποίηση των δανειακών του υποχρεώσεων. Από τη διαδικασία αυτή προστατεύεται η κύρια κατοικία του δανειολήπτη.

**Το πλήρες κείμενο με την ομιλία του κ. Ν. Καραμούζη στο συνέδριο του ΣΕΤΕ για τον τουρισμό επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v