Μέτρα για τις ακάλυπτες επιταγές μελετά η ΤτΕ

Έντονη ανησυχία στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος προκαλεί η πλημμυρίδα ακάλυπτων επιταγών στην αγορά και οι επιπτώσεις που έχουν τα κανόνια στα πιστωτικά ιδρύματα.

Μέτρα για τις ακάλυπτες επιταγές μελετά η ΤτΕ
Έντονη ανησυχία στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος προκαλεί η πλημμυρίδα ακάλυπτων επιταγών στην αγορά και οι επιπτώσεις που έχουν τα κανόνια στα πιστωτικά ιδρύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, στην ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής, περιγράφονται τρεις τρόποι για την άμβλυνση του προβλήματος που έχουν χρησιμοποιηθεί διεθνώς και ενδεχομένως θα μπορούσαν να δώσουν την απάντηση και στο ελληνικό πρόβλημα.
 
Ένας από αυτούς είναι η υιοθέτηση από τα πιστωτικά ιδρύματα διαφορετικής διαδικασίας χορήγησης βιβλιαρίων επιταγών ανάλογα με το βαθμό κινδύνου των πελατών τους. Στο πλαίσιο αυτό, ένα πιστωτικό ίδρυμα μπορεί να χορηγεί σε πελάτες με σχετικά χαμηλότερο βαθμό φερεγγυότητας ένα βιβλιάριο επιταγών στις οποίες είναι προτυπωμένο ένα συγκεκριμένο ανώτατο επιτρεπτό ποσό.

Ένας δεύτερος τρόπος είναι η θέσπιση εγγυητικής ευθύνης του πιστωτικού ιδρύματος, δηλαδή της υποχρέωσής του να πληρώνει το ίδιο τυχόν ακάλυπτες επιταγές, μέχρις ενός συγκεκριμένου ποσού ή ποσοστού.

Τέλος, ένας τρίτος τρόπος είναι η υποχρεωτική χρήση της δίγραμμης επιταγής στις επιχειρηματικές συναλλαγές πάνω από ένα ορισμένο ποσό, η οποία, σημειωτέον, θα συμβάλει όχι μόνο στον περιορισμό των ακάλυπτων επιταγών, αλλά και στον περιορισμό της παραοικονομίας και στην καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος.

Σε χρόνο παράλληλο, η κυβέρνηση προωθεί επίσης μέτρα σχετικά με τις ακάλυπτες επιταγές και την αναμόρφωση της λίστας του Τειρεσία. Μεταξύ άλλων προωθείται η αύξηση του χρόνου που μεσολαβεί από τη σφράγιση της επιταγής έως την αναγγελία στον Τειρεσία από τις 8 στις 30 ημέρες και η διαγραφή των εγγραφών στον Τειρεσία για όσους έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας Τειρεσίας Α.Ε, στο τέλος Σεπτεμβρίου τα φέσια στην αγορά ξεπέρασαν τα 2,6 δισ. ευρώ.

Οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν τα 2,420 δισ. ευρώ, ποσό περίπου διπλάσιο σε σχέση με το σύνολο του περασμένου έτους (1,291 δισ. ευρώ). Στο σύνολο του έτους μάλιστα , παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ακάλυπτες επιταγές θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν τα 2,420 δισ. ευρώ με αύξηση 152,91% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Μόνο το Σεπτέμβριο έμειναν ακάλυπτες 26.384 επιταγές αξίας 256,088 εκατ. ευρώ. Στο μέτωπο των απλήρωτων συναλλαγματικών , η συνολική τους αξία από τις αρχές του έτους έφτασε τα 184,118 εκατ. ευρώ με αύξηση 63,58%.

Το Σεπτέμβριο 15.485 συναλλαγματικές έμειναν απλήρωτες με τη συνολική τους αξία στα 24,477 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα φέσια στην αγορά έφτασαν τα 2,604 δισ. ευρώ από 1,273 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v