Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινή διακήρυξη από τους Ρυθμιστές Ενέργειας

Μια ιδιαίτερα σημαντική δέσμευση ανέλαβαν για πρώτη φορά χθες, στην Αθήνα, οι Ρυθμιστές Ενέργειας διεθνώς, να προωθήσουν από κοινού οκτώ δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Κοινή διακήρυξη από τους Ρυθμιστές Ενέργειας
Μια ιδιαίτερα σημαντική δέσμευση ανέλαβαν για πρώτη φορά χθες, στην Αθήνα, οι Ρυθμιστές Ενέργειας διεθνώς. Να προωθήσουν από κοινού οκτώ δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία ενός ασφαλούς και βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος.

Προς τούτο υπέγραψαν Διακήρυξη, πρώτο βήμα της οποίας είναι η ίδρυση Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ρυθμιστών Ενέργειας (ICER), στην οποία συμμετέχουν 12 Ομοσπονδίες Ρυθμιστών Ενέργειας, με προεδρεύοντα το Λόρδο Mogg, πρόεδρο του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ενέργειας (CEER), μέλος των οποίων είναι και η δική μας ΡΑΕ.
 
Το CEER αποφασίσθηκε να συμμετάσχει στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη, το Δεκέμβριο, ως παρατηρητής και ταυτόχρονα θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να υπογραμμίσει τη διεθνή συνεργασία των Ρυθμιστών Ενέργειας για την κλιματική αλλαγή, μέσω της νέας ομάδας του ICER.

Οι Ρυθμιστές Ενέργειας συμφώνησαν ότι μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη διαχείριση της μετάβασης σε μια χαμηλών εκπομπών άνθρακα οικονομία, μέσω της ρύθμισης των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και την προώθηση επιπρόσθετων μέτρων, όπως, για παράδειγμα, τα μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας.

Η υπογραφή της Διακήρυξης έγινε χθες, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του 4ου διεθνούς φόρουμ ρυθμιστικών θεμάτων ενέργειας, που ολοκληρώνεται σήμερα. Με αυτήν οι Ρυθμιστές δεσμεύονται για οκτώ δράσεις, ήτοι:

1.Τη σύσταση του ICER.

2.Την υποστήριξη της διανομής ενέργειας σε όλες τις υπό ανάπτυξη αγορές, στο πλαίσιο του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους και των περιβαλλοντικών περιορισμών.

3.Την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και προς τούτο οι Ρυθμιστές θα ετοιμάσουν μία έκθεση με τις βέλτιστες πρακτικές ρυθμιστικής πολιτικής, η οποία θα παρουσιασθεί στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της G8 το 2010.

4. Το ICER θα ετοιμάσει έκθεση με τις βέλτιστες πρακτικές για τη διείσδυση των ΑΠΕ στον ενεργειακό εφοδιασμό και τις συνακόλουθες συνέπειες στην ηλεκτροδότηση και τον ανταγωνισμό.

5. Την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για τη χρήση της ενέργειας παγκοσμίως.

6.Τη μεγαλύτερη διασύνδεση των δικτύων και την προώθηση της συμβατότητας του κανονιστικού πλαισίου, ώστε να δημιουργηθούν πιο αποτελεσματικά ενεργειακά συστήματα και να υπάρχει διαφάνεια στην αγορά.

7. Την περαιτέρω ενίσχυση της δέσμευσης στη διαδικασία της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, με τη συμμετοχή ως παρατηρητών Ενώσεων Ρυθμιστών Ενέργειας στις σχετικές συνόδους των Ηνωμένων Εθνών.

8. Την προώθηση αξιόπιστου ενεργειακού εφοδιασμού και ανταγωνιστικών τιμών σε όλους τους καταναλωτές, στόχος που βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών των Ρυθμιστικών Αρχών.

Την ικανοποίηση του για την υπογραφή της Διακήρυξης εξέφρασε ο κ. Mogg, επισημαίνοντας ότι η κλιματική αλλαγή απαιτεί άμεσα μια διεθνή απάντηση. «Για πρώτη φορά, οι Ρυθμιστές Ενέργειας από όλο τον κόσμο δεσμεύθηκαν από κοινού να συνδράμουν, επιβλέποντας αποδοτικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνα τις ενεργειακές αγορές.

Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από το να ενώσουμε απλά την φωνή μας και να υποστηρίξουμε μια παγκόσμια συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη». Επιπλέον, ο ίδιος χαιρέτησε τη δέσμευση των Κινέζων Ρυθμιστών «να εξετάσουν θετικά τη συμμετοχή τους στο ICER».

Ο κ. Mogg μπροστά στη νέα πραγματικότητα που διανοίγουν οι Ρυθμιστές υπογράμμισε ότι «η μείωση των ρύπων και ο έλεγχος της ενεργειακής ζήτησης απαιτούν πιο «έξυπνα» ενεργειακά δίκτυα στην Ευρώπη και μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας. Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας προσπαθούν να διασφαλίσουν οικονομικά βιώσιμες επενδύσεις στα δίκτυα οι οποίες σχεδιάζονται και υλοποιούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η επιθυμητή διείσδυση επιπρόσθετης νέας ισχύος που να βασίζεται σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Φέτος, το CEER εξέδωσε Έκθεση Βιωσιμότητας, η οποία εξετάζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρώπη σχετικά με τους στόχους του 2020, στην μείωση των εκπομπών άνθρακα, στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην αποδοτική χρήση της ενέργειας.

Ο κ. Mogg διαβεβαίωσε επίσης ότι «εργαζόμαστε για την προώθηση ανταγωνιστικών και διευρυμένων αγορών στην Ευρώπη, που θεωρείται παράγοντας-κλειδί για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ε.Ε. για βιωσιμότητα, ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια παροχής ενέργειας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v