Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Φοροκυνηγητό μέχρις... εσχάτων"

Φοροκυνηγητό για την είσπραξη όσο το δυνατνό περισσότερων εσόδων το 2009 χωρίς έκτακτες παρεμβάσεις και αυξήσεις φόρων προανήγγειλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Τι είπε για τέλη, ημιυπαίθριους, κέρδη τυχερών παιχνιδιών.

Φοροκυνηγητό μέχρις... εσχάτων
Φοροκυνηγητό για την είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων έως το τέλος του 2009 χωρίς έκτακτες παρεμβάσεις και αυξήσεις φόρων προανήγγειλε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό ενδεχόμενο για τη διακοπή συμβάσεων Stage και συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έγιναν με πελατειακή λογική από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μία ημέρα μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε στο Λουξεμβούργο ο κ. Παπακωνσταντίνου, έστειλε σήμερα τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα που δείχνουν εκτίναξη στο 7,7% του ΑΕΠ το 2008 (από 5,7% που είχε κοινοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση) και πρόβλεψη για φέτος στο 12,5%.

"Οι προεκλογικές δεσμεύσεις ισχύουν στο ακέραιο, είναι αδήριτη ανάγκη να ενισχύσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και επανέλαβε ότι η πρώτη δόση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο.

Όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στα κριτήρια χορήγησής του και όπως φαίνεται δεν θα γίνει με αποκλειστικό γνώμονα το ανώτατο εισόδημα των 10.500 ευρώ.

Το εισοδηματικό κριτήριο θα είναι επικουρικό, είπε ο υπουργός Οικονομικών, καθώς θέλουμε να στηριχθούν περισσότερο οι ευπαθείς ομάδες.

Αναφορικά με τις εκκρεμότητες στις φορολογικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε:

1. Πράσινα τέλη

Θα υπάρξει αναπροσαρμογή επί το δικαιότερον και θα εισπραχθούν με ελαφρύνσεις για όσους έχουν παλαιά αυτοκίνητα και επιβαρύνσεις για όσους έχουν καινούργια αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

2. Φορολόγηση κερδών από λαχεία

Ισχύει ο φόρος κανονικά (φόρος κερδών από το 1 ευρώ με συντελεστή 10%). Η προηγούμενη απόφαση του υπουργού για να αναβολή ήταν παράνομη, θα φέρουμε νέα ρύθμιση για βελτίωση, δήλωσε. Ο φόρος θα ισχύει μέχρι να αλλάξει.

3. Απόσυρση

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν εντός των ημερών.

4. Έκτακτη εισφορά στα σκάφη

Θα εισπραχθεί πλην των επαγγελματικών σκαφών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε παρεμβάσεις και κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις off shore εταιρίες εντός των επόμενων εβδομάδων και δήλωσε κατηγορηματικά ότι η έκτακτη εισφορά δεν θα επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια.

5. Ημιυπαίθριοι

Θα υπάρξει ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος. Προκαλεί τουλάχιστον χαμόγελο ότι θα εισπράττονταν 1,150 δισ. ευρώ το 2009 όταν μέχρι σήμερα έχουν εισπραχτεί 7 εκατ., δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Έστειλε παράλληλα και σαφές μήνυμα στις τράπεζες την επομένη των αντιδράσεών τους αναφορικά με την επικείμενη νομοθετική παρέμβαση για τη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών, σημειώνοντας: "Είμαστε σε συζήτηση με την ΕΕΤ, πάντα οι τράπεζες θα έρχονται με τα δικά τους θέματα, η κυβέρνηση όμως παίρνει τις αποφάσεις".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v